Od-nowa ja sie z tym wszystkim zgodzę, że dużo ludzi zostało skrzywdzonych przez róznych braci ze zboru. I nie dziwię się, że to ich zraziło do całej organizacji na zasadzie generalizacji, że wszyscy są źli.
Ale powiedzenie, że wszyscy są źli, to nadmierne uproszczenie. To wręcz nieprawda.
Skoro można tu pisać o negatywach, to ja zaproponowałam pisanie również o pozytywach.
Czy to, że ja kiedyś byłam katoliczką i uciekłam z tej religii uprawnia mnie do tego żeby powiedzieć, że wszyscy katolicy są źli?! Nie, bo nie wszyscy są źli. Jest mnóstwo dobrych i takich dobrych znam. Nawet większosć osób które znam jest dobra, choć ma poglądy religijne i styl życia, którego ja nie propaguję.
Zaślepienie nienawiścią powoduje, że mamy skrzywiony obraz innych ludzi.
Słowa Jezusa "miłuj bliźniego" odnoszą się do wszystkich naszych bliźnich... Świadkowie Jehowy też są naszymi bliźnimi
Nigdzie nie napisałam, że wszyscy śJ są zli. Nigdzie nie napisałam, że wszyscy śJ zatrudniają na "czarno", generalizowanie niestety, wychodzi z Twojej strony.
Podpisałam się pod słowami innych osób odpowiadających Tobie w temacie, który zapoczątkowałaś.
Mianowicie:
"Uważają się za lepszych, a tak naprawdę są tacy sami jak inni, z wadami zaletami, problemami i słabościami. Tylko dużo bardziej to ukrywają."
Nikt tu nie generalizował, że śJ są tylko zli, więc gdzie tu miejsce na nienawiść o której piszesz?
Napisałaś, że słowa Jezusa "miłuj blizniego swego" odnoszą się do wszystkich, więc stosując słowa Jezusa, czynni śJ którzy stanęli w obliczu narzuconego przez nauki CK stosowania ostracyzmu wobec członków swoich rodzin, którzy odeszli z ORG. (tu napisałam "KTÓRZY", aby nie było już o generalizowaniu) tacy śJ przestaną wyrzekać się członków swoich rodzin, przestaną traktować tych co odeszli z org. jako kogoś gorszego, będą z nimi rozmawiać, spędzać czas, będą odbierać telefony od nich, będą miłować swoich bliznich, bo przecież rodzina to nasi najbliżsi.
Jezus powiedział "miłuj blizniego swego" i też powiedział "Miłujcie waszych nieprzyjaciół" Mt 5: 38-48