Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60365 razy)

Offline PoProstuJa

Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Luty, 2016, 13:38 »
To nie ludzie, to system jest zły. I to bardzo zły. Nie znam innej religii, która nakazuje zrywać kontakty z rodziną i przyjaciółmi, którzy byli w tej religii, ale już nie są.

To możesz w ramach rozrywki i edukacji poszukać zwyczaje innych religii. O jednej już tu wspomniałam - tej co gwałcą i biją kobiety. Gdy w tej religii ktoś chce odejść, to może sobie wybrać... rodzaj śmierci. Nieposłuszeństwo jest karane śmiercią. Ojciec zabija córkę topiąc ją w basenie albo podpalając żywcem. (Nie wymieniam nazwy tej religii żeby nie zostać posądzona o religio-fobię i żeby nikt nie czuł się urażony).

A przykład innej religii - Zielonoświatkowcy. U nich też są wykluczenia! Co prawda nie wiem jak postępują z osobą wykluczoną, ale watpię żeby po wykluczeniu były z nią zażyłe kontakty innych.

Kolejny przykład - apostazja w katolicyzmie. Obecnie pewnie rzadko stosowana, bo wiele osób się religijnie nie angażuje. Ale w przeszłości niechlubnej mogło się takie odstępstwo skonczyć np. spaleniem na stosie.

A więc są inne religie co mają zwyczaj wykluczenia.

Zeby nie było, że ja jestem zwolenniczką aż takiego ostrego traktowania wykluczonych. Nie. Ja się zachowuję wobec nich "normalnie". Natomiast przechodzenie na drugą stronę gdy się widzi wykluczonego, to moim zdaniem już podlatuje pod niezdrowy fanatyzm.

Offline gedeon

« Odpowiedź #76 dnia: 26 Luty, 2016, 13:45 »

Zdecydowanie proszę abyś trzymała się tematu który sama założyłaś. Odwoływanie się do innych religii i pokazywanie kontrastu pokazuję że argumenty Twoje się wyczerpały.
Myślę jednak że Jesteś na dobrej drodze i poruszane treści na forum pomogą Tobie.
Zawszę możesz do mnie zadzwonić i normalnie pogadać, zapraszam. ;D ;D ;D

Offline Roszada

« Odpowiedź #77 dnia: 26 Luty, 2016, 13:55 »

Masz rację!
Ale czy mają "komitety sądownicze"? >:(
Czy mają zakaz spotykania się z wykluczonymi? :(
Pomyśl wpierw zanim coś napiszesz.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Luty, 2016, 13:57 »
A przykład innej religii - Zielonoświatkowcy. U nich też są wykluczenia! Co prawda nie wiem jak postępują z osobą wykluczoną, ale watpię żeby po wykluczeniu były z nią zażyłe kontakty innych.

Kolejny przykład - apostazja w katolicyzmie. Obecnie pewnie rzadko stosowana, bo wiele osób się religijnie nie angażuje. Ale w przeszłości niechlubnej mogło się takie odstępstwo skonczyć np. spaleniem na stosie.

Przypomnij nam wszystkim temat, który założyłaś.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Luty, 2016, 13:59 »
To możesz w ramach rozrywki i edukacji poszukać zwyczaje innych religii. O jednej już tu wspomniałam - tej co gwałcą i biją kobiety. Gdy w tej religii ktoś chce odejść, to może sobie wybrać... rodzaj śmierci. Nieposłuszeństwo jest karane śmiercią. Ojciec zabija córkę topiąc ją w basenie albo podpalając żywcem. (Nie wymieniam nazwy tej religii żeby nie zostać posądzona o religio-fobię i żeby nikt nie czuł się urażony).

Normalni muzułmanie, bo o nich piszesz, tak nie postępują. Tak postępują radykałowie tej religii skupieni wokół talibów, albo sami talibowie. Tak jak wśród śJ. Napisałaś że nie traktujesz wykluczonych "ostro" to Ty, a Twoja siostra, brat ze zboru? Postępują tak samo? Wszędzie są fanatycy, którzy chcą być "bardziej święci" od boga którego wyznają.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #80 dnia: 26 Luty, 2016, 14:00 »
PoProstuJa
Odpowiadaja Tobie ludzie na Forum ciagle i w kolko to samo, czy Ty tego nie zauwazasz?
Odpowiadaja Tobie, że nie postrzegaja 100% sj jako ludzi zlych.
Odpowiadaja Tobie, że nie postrzegaja sJ jako 100% dobrych.

Miętolenie w kolko tego samego, jak napisal Gedeon zaczyna przybierac postac absurdu.

Przed chwilą sprawdziłam statystyki. Na forum jest ponad 2060 wątków. Z czego ja założyłam Aż 2 nowe wątki, w których oprócz wad Świadków chciałam też poruszyć temat ich zalet. Ale widzę, że wywołało to ogólne poruszenie i zdenerwowanie.
"Jak to? Dobrzy Świadkowie? Absurd! Porozmawiajmy o tym co złe!"
A więc macie 2000 watków żeby porozmawiać o złych Świadkach. I to jest dla mnie miętolenie w kółko tego samego. Ale przepraszam, że swoimi 2 wątkami zaburzyłam równowagę na forum.

Zdecydowanie proszę abyś trzymała się tematu który sama założyłaś. Odwoływanie się do innych religii i pokazywanie kontrastu pokazuję że argumenty Twoje się wyczerpały.
Myślę jednak że Jesteś na dobrej drodze i poruszane treści na forum pomogą Tobie.
Zawszę możesz do mnie zadzwonić i normalnie pogadać, zapraszam. ;D ;D ;D

Ale ja myślę, że to jest uwaga do mojego przedmowcy, który zarzucił, że u Świadków są wykluczenia.
Moim zdaniem jest to jak najbardziej w temacie. Bo ów forumowicz przedstawił to jako wadę Świadków, a ja mu odpisałam, że wada ta nie odnosi się tylko i wyłącznie do tej grupy religijnej.

Masz rację Gedeonie, że poruszane tu treści mi pomagają. Gdy tu weszłam parę dni temu, to byłam załamana, że być może tkwię w złej religii. A teraz jak sobie pogadalam i przeczytałam argumenty innych, to zobaczyłam, że choć ma ona mankamenty, to mimo wszystko nikt nie jest w stanie zaproponować mi czegoś lepszego.
I zrobiło mi się lepiej :) Będę dużo chętniej chodzić na zebrania :) .... i mniej narzekać :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Luty, 2016, 14:06 »
Przed chwilą sprawdziłam statystyki. Na forum jest ponad 2060 wątków. Z czego ja założyłam Aż 2 nowe wątki, w których oprócz wad Świadków chciałam też poruszyć temat ich zalet. Ale widzę, że wywołało to ogólne poruszenie i zdenerwowanie.
"Jak to? Dobrzy Świadkowie? Absurd! Porozmawiajmy o tym co złe!"
A więc macie 2000 watków żeby porozmawiać o złych Świadkach. I to jest dla mnie miętolenie w kółko tego samego. Ale przepraszam, że swoimi 2 wątkami zaburzyłam równowagę na forum.

Ale ja myślę, że to jest uwaga do mojego przedmowcy, który zarzucił, że u Świadków są wykluczenia.
Moim zdaniem jest to jak najbardziej w temacie. Bo ów forumowicz przedstawił to jako wadę Świadków, a ja mu odpisałam, że wada ta nie odnosi się tylko i wyłącznie do tej grupy religijnej.

Masz rację Gedeonie, że poruszane tu treści mi pomagają. Gdy tu weszłam parę dni temu, to byłam załamana, że być może tkwię w złej religii. A teraz jak sobie pogadalam i przeczytałam argumenty innych, to zobaczyłam, że choć ma ona mankamenty, to mimo wszystko nikt nie jest w stanie zaproponować mi czegoś lepszego.
I zrobiło mi się lepiej :) Będę dużo chętniej chodzić na zebrania :) .... i mniej narzekać :)
Znowu sie powtarzasz, miętolisz temat, ciagle piszesz to samo, sj zli, sj dobrzy.
Z mojej strony PASS
PS. Nigdy nie byłam tak szczesliwa i spokojna, jak teraz, gdy nie jestem SJ  :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 14:15 wysłana przez od-nowa »

Offline Roszada

« Odpowiedź #82 dnia: 26 Luty, 2016, 14:15 »

lwią część wątków ja założyłem, szczególnie wszystkie nowe światła.
To historia, której chyba Towarzystwo się nie wstydzi, co?

Czy one są atakowaniem ŚJ?
Wręcz przeciwnie opisują ich stare i nowe nauki.
A skomentować zmiany nauk chyba wolno, co?

Offline gedeon

« Odpowiedź #83 dnia: 26 Luty, 2016, 14:16 »

Bardzo sie cieszę z Twojego wyboru, dobrze jak człowiek potrafi znaleźć swoje miejsce. Bronisz tego w co wierzysz i to jest zrozumiałe. Pamiętaj też o tym, że masz dwie możliwości, możesz wierzyć lub wiedzieć, wybór należy do Ciebie.
Sama widzisz, że założyłaś poczytny temat, który rozwija się merytorycznie, dyskusja jest na wysokim poziomie. I jak sama mówisz podjęłaś decyzję to znaczy że forum Tobie pomogło i o to chodzi.

Bardzo dobrze, że są zakładane takie tematy, sa analityczne i wnoszą wiele dobrego. ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 14:35 wysłana przez gedeon »

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Luty, 2016, 14:29 »
PoProstuJa, nie widze w Tobie przeciwnika, nie widze w Tobie wroga, nie  widze w Tobie zlego lub dobrego czlowieka, nie  widze w Tobie zlego lub dobrego sj. Nie znam Cie, to tymbardziej zadna taka ocena, czy nazwa  nie ma sensu, do niczego mi to nie jest potrzebne.
Szukasz swojego miejsca, wybierasz to na co sie decydujesz i czuj sie dobrze z tym  :) innym "pozwol" na to samo  :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 14:57 wysłana przez od-nowa »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #85 dnia: 26 Luty, 2016, 14:53 »
Bardzo sie cieszę z Twojego wyboru, dobrze jak człowiek potrafi znaleźć swoje miejsce. Bronisz tego w co wierzysz i to jest zrozumiałe. Pamiętaj też o tym, że masz dwie możliwości, możesz wierzyć lub wiedzieć, wybór należy do Ciebie.
Sama widzisz, że założyłaś poczytny temat, który rozwija się merytorycznie, dyskusja jest na wysokim poziomie. I jak sama mówisz podjęłaś decyzję to znaczy że forum Tobie pomogło i o to chodzi.

Bardzo dobrze, że są zakładane takie tematy, sa analityczne i wnoszą wiele dobrego. ;D ;D ;D

O dziękuję bardzo za uznanie :)
Gedeonie ta dyskusja tutaj bardzo mi pomogła. Weszłam tu załamana, a wychodzę pełna optymizmu.
Zaczęłam dostrzegać, że nie doceniałam tego co mam. Wszystko wydawało mi się takie oczywiste - fajna atmosfera na zebraniach, fajne kontakty z braćmi itp. A teraz sobie uzmysłowiłam, że po prostu przez te wszystkie lata wpadłam w rutynę - w taką w jaką się wpada po 15 latach małżeństwa. I niektórzy szukają wtedy kochanki żeby urozmaicić sobie życie :) Ale kochanka zapewnia szczęście na chwilę, a później zostaje tylko pustka i rozbite małżeństwo. Oczywiście są tacy, którzy znajdują lepszą żonę / męża, ale ja niestety lepszego kandydata nie widzę. :)

Zostaję więc w tym "związku" z "małżonkiem" pełnym wad, ale widzę też mnóstwo jego zalet. Jak mnie on wkurzy i znów wykręci numer, to rozwód zawsze jest możliwy. Ale na razie nie mogę aż tak bardzo narzekać. A singlem jakoś nie potrafię i nie chcę być.

Piszesz Gedeonie, że wiedza wyklucza wiarę, a wiara wiedze? Hmmm... czytaliście moje posty i myślę, że nie kojarzę się wszystkim z człowiekiem bez wiedzy, bezrefleksyjnym i bezmyślnie sterowanym przez guru?! A jeśli się tak kojarzę, to cóż. Posłużmy się uproszczeniem,że jestem zmanipulowana przez złą organizację, która wyprała mi mózg :D - wtedy będziecie mieli wytłumaczenie dlaczego jestem nadal Świadkiem Jehowy. Takie uproszczenia stosują wszyscy... ale nie uważam je ani za mądre, ani za sprawiedliwe.

PoProstuJa, nie widze w Tobie przeciwnika, nie widze w Tobie wroga, nie  widze w Tobie zlego lub dobrego czlowieka, nie  widze w Tobie zlego lub dobrego sj. Nie znam Cie, to tymbardziej zadna taka ocena, czy nazwa  nie ma sensu, do niczego mi to potrzebne.
Szukasz swojego miejsca, wybierasz to na co sie decydujesz i czuj sie dobrze z tym  :) innym "pozwol" na to samo  :)

Popieram każdy wybór, który uznasz dla siebie za najlepszy!  Ja na Twej drodze nie staję i życzę Ci wszystkiego co najlepsze!

Offline M

« Odpowiedź #86 dnia: 26 Luty, 2016, 15:02 »
PoProstuJa - pytałaś o zalety Świadków Jehowy. Ja osobiście będąc ŚJ cieszyłem się z fajnego towarzystwa. Poznałem w zborze i podczas bycia pionierem na terenie kilku różnych zborów dużo fajnych ludzi. Mam bardzo miłe wspomnienia ze wspólnych wyjazdów, ośrodków pionierskich, spotkań towarzyskich itp. Tych wszystkich miłych rzeczy nikt mi nie zabierze :).

Niestety, gdy tylko rozeszła się wieść, że nie do końca się zgadzam z organizacją w kwestiach doktrynalnych, 99% tych "przyjaciół", a także większość rodziny się ode mnie odwróciła. Od tamtego czasu prawie nikt (z pominięciem osób, do których plotki nie dotarły) nie zadzwonił, nie napisał. Nasze kontakty uległy nagłemu ochłodzeniu. Tylko dlatego, że jeden drugiemu pocztą pantoflową przekazał, że mam "odstępcze poglądy". Przy czym przed żadną nie odkrywałem wszystkiego co myślę o organizacji, nie atakowałem jej w żaden sposób publicznie pod swoim nazwiskiem, nadal nie napisałem listu o odłączeniu i formalnie figuruję jako Świadek Jehowy. Pokazuje to, że chociaż będąc Świadkiem Jehowy można być do czasu szczęśliwym, to jednak jest to stąpanie po cienkim lodzie - jeden fałszywy ruch i wszystko się zawala :(.

Edit: Pozostały 1% który się ode mnie nie odwrócił, to osoby, które mają takie same poglądy jak ja i od których inni też już zaczęli się odwracać lub już to zrobili. I to są właśnie moim prawdziwi przyjaciele. Bo przyjaciel to ktoś, kto nie odwraca się od drugiej osoby tylko dlatego, że ma dzisiaj inne poglądy niż wczoraj.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 15:14 wysłana przez M »

Offline gedeon

« Odpowiedź #87 dnia: 26 Luty, 2016, 15:08 »

Piszesz Gedeonie, że wiedza wyklucza wiarę, a wiara wiedze? Hmmm... czytaliście moje posty i myślę, że nie kojarzę się wszystkim z człowiekiem bez wiedzy, bezrefleksyjnym i bezmyślnie sterowanym przez guru?! A jeśli się tak kojarzę, to cóż. Posłużmy się uproszczeniem,że jestem zmanipulowana przez złą organizację, która wyprała mi mózg :D - wtedy będziecie mieli wytłumaczenie dlaczego jestem nadal Świadkiem Jehowy. Takie uproszczenia stosują wszyscy... ale nie uważam je ani za mądre, ani za sprawiedliwe.

Popieram każdy wybór, który uznasz dla siebie za najlepszy!  Ja na Twej drodze nie staję i życzę Ci wszystkiego co najlepsze!

Powiem Tobie, że tak jakoś polubiłem Ciebie w tym pisaniu, jeżeli człowiek znajduje swój cel to tylko się z tego cieszyć.
Zwróć uwagę, że ja nie napisałem że nie masz wiedzy, nie jestem takim radykałem, ja tylko pokazałem że masz wybór między wiarą a wiedzą. Wiara to coś ukształtowanego, cos na co oczekujemy, natomiast wiedza to otwarta rzeka która każdego dnia wnosi coś nowego. Powiem więcej jeszcze 15 lat temu myślałem dokładnie tak jak TY ale wiara mi nie pomogła, pomogła  mi wiedza i jeszcze raz wiedza. Przez ostatnie dziesięć lat rozmawiałem z setkami ludzi, wysłuchałem różnych historii. Moja wiedza została poparta jeszcze doświadczeniem. Dlatego wiem co mówię a nie mówię co wiem, widzisz różnicę. Sporo osób z tego forum zna mnie osobiście i wszyscy potwierdzą że nie jestem bufonem ani egoistą. Posiadłem wiedzę na ten temat i będę się nia dzielił z innymi o ile tego zechcą. ;D ;D ;D

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Luty, 2016, 15:11 »
PoProstuJa
Tak jak Ty zdecydowalas, co uważasz dla siebie za najlepszy wybor, tak czyni kazdy czlowiek w tym  i ja.
Nie mialam na mysli, ze stajesz mi na drodze w sprawach moich wyborow, uzycie cudzyslowu w przypadku slowa "pozwol" oznaczalo m.in. specyficzne uzycie wyrazu, szerzej rozumiane jako nie tylko decyzje w wyborach, ale takze wlasny osąd tych wyborow.
Dziekuje za zyczenie i odwzajemniam zyczac tez  Tobie wszystkiego co najlepsze  :)

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #89 dnia: 26 Luty, 2016, 15:14 »
PoProstuJa - pytałaś o zalety Świadków Jehowy. Ja osobiście będąc ŚJ cieszyłem się z fajnego towarzystwa. Poznałem w zborze i podczas bycia pionierem na terenie kilku różnych zborów dużo fajnych ludzi. Mam bardzo miłe wspomnienia ze wspólnych wyjazdów, ośrodków pionierskich, spotkań towarzyskich itp. Tych wszystkich miłych rzeczy nikt mi nie zabierze :).

Niestety, gdy tylko rozeszła się wieść, że nie do końca się zgadzam z organizacją w kwestiach doktrynalnych, 99% tych "przyjaciół", a także większość rodziny się ode mnie odwróciła. Od tamtego czasu prawie nikt (z pominięciem osób, do których plotki nie dotarły) nie zadzwonił, nie napisał. Nasze kontakty uległy nagłemu ochłodzeniu. Tylko dlatego, że jeden drugiemu pocztą pantoflową przekazał, że mam "odstępcze poglądy". Przy czym przed żadną nie odkrywałem wszystkiego co myślę o organizacji, nie atakowałem jej w żaden sposób publicznie pod swoim nazwiskiem, nadal nie napisałem listu o odłączeniu i formalnie figuruję jako Świadek Jehowy. Pokazuje to, że chociaż będąc Świadkiem Jehowy można być do czasu szczęśliwym, to jednak jest to stąpanie po cienkim lodzie - jeden fałszywy ruch i wszystko się zawala :(.

Czy dobrze zrozumiałam, że nie zostałeś wykluczony, a jesteś traktowany jak wykluczony? Toś chyba musial powiedziec niewłaściwej osobie coś kontrowersyjnego skoro Ciebie tak od razu skreślili.

Ja na pocieszenie Ci dodam, że nie mam z braćmi w zborze bardzo zażyłych więzi i też nikt do mnie nie dzwoni, chociaż nie mam opinii odstępcy i (raczej) nie mam odstępczych poglądów :) Mam może ze 3 bliskie osoby, które się zainteresują co u mnie i czy żyję.
Dlatego już nie raz tu pisałam, że odejście z organizacji wcale aż tak bardzo nie przewróciło by mojego życia do góry nogami. Nie odczułabym utraty kontaktów, skoro tych kontaktów mam jak na lekarstwo :)

Ale mimo wszystko cieszę się jak sobie pójdę na zebranie, bo lubię tę fajną atmosferę.