Nabonit. Będę upierdliwy. Odpowiedziałeś mi na jedno pytanie. A co z drugim? Prosiłem o linki do publikacji śJ mówiące żeby osoby które odeszły od zboru otaczać opieką. Napisałeś o tym w jednym ze swoich pierwszych postów. Jeżeli nie uzyskam odpowiedzi, uznam że kłamiesz. Przypomnę Twoje słowa.
Zachęty takie otrzymałem na kursie pionierskim od Nadzorcy Obwodu.
Witaj Nabonit.
Mam jedno pytanie.
Co myślisz o innych religiach? Czy uznajesz, że Jehowa może posługiwać innymi religiami?
Sądzę, że Bóg zwraca uwagę na człowieka. Jeśli ktoś trzyma się Jego wzniosłych zasad to może spać spokojnie.
Kiedyś widziałem piękny film tyczący Katolików, którzy w swoim życiu trzymali się prawych zasad Bożych a Stwórca pięknie im błogosławił. Postaram się odnaleźć ten film. Wierzę, że Jezus Chrystus sprawiedliwie osądzi wszystkich ludzi. Natomiast uważam, że jeśli ktoś jest Świadkiem Jehowy to ze względu na towarzystwo jest mu dużo łatwiej oddawać cześć Bogu i trzymać się Jego norm.
Kto?
Może być Jahwe jeśli wolisz tę formę.
Witaj!
Cieszę się, że założyłeś tutaj konto, ponieważ odmienne poglądy i przemyślenia na ogół czynią dyskusje o wiele ciekawszymi i pozytywnie wpływają na wyrobienie sobie rzetelnej opinii.
Jednakże mam wrażenie, że swoje wypowiedzi kierujesz nie do osób, które spędziły setki, tysiące lub więcej godzin na analizowanie nauk Świadków Jehowy, ale do tych które dopiero zaczęły je badać. Czy nie piszesz tego wszystkiego wyłącznie, by osoby (Świadkowie oraz zainteresowani), które póki co mają mgliste pojęcie o zarzutach wobec tej religii pomyślały sobie coś w stylu: "przeczytałem kilka bardzo niepokojących artykułów, ale z tego co widzę są osoby o wiele lepiej zaznajomione z tematem, a mimo to nadal wierzą, że Świadkowie Jehowy są religią prawdziwą. A więc w gruncie rzeczy nie ma się czym przejmować, bo to po prostu ja czegoś nie dostrzegam a w gruncie rzeczy wszystko jest OK."?
Niemal wszyscy Świadkowie są zupełnie odmiennego zdania. I nic dziwnego, ponieważ w literaturze nigdy nie napisano niczego podobnego!
Też tak uważam. Problem w tym,że te osoby to członkowie Ciała Kierowniczego. A zatem nie masz żadnych wątpliwości, że przynajmniej część głoszonych przez nich nauk zniesławiała Boga, a jednocześnie uważasz, że w pomimo tego dalej cieszą się Jego uznaniem i wszystkie pozostałe nauki (przynajmniej te, które się nie zmieniły) są absolutnie prawdziwe???
Idąc tym tokiem rozumowania to przenigdy w żadnym państwie nie ograniczano wolności poglądów. Każdy mógł je mieć, a karano jedynie ich wyrażanie. Ale chyba zgodzisz się, że nieodzownym elementem posiadania poglądów jest możliwość ich wyrażania lub działania zgodnie z nimi?
Ale nie są wliczani do ogólnej liczby głosicieli. I czy nie padają pod ich adresem uwagi w stylu: "co to za Świadek, który nie świadczy?"?
Czyli przez 140 lat swojego istnienia nic nie robili, by zapobiegać tym niegodziwym czynom!
Natomiast to czy teraz faktycznie coś z tym zaczęli robić będziemy mogli ocenić jedynie z perspektywy czasu, a nie dziś.
To typowo ludzkie myślenie. Czy Bóg po cichu karał swoich wiernych sług tak, aby nikt się nie dowiedział? Czy może Jego wolą było, aby ich czyny, nie tylko te dobre, ale także złe, zostały publicznie ujawnione, a nawet zapisane na zwojach Pisma Świętego?
Tak jak napisałęm, zgdzam się z wykładnią Ciała Kierowniczego natomiast część nauk rozumiem być może po swojemu, natomiast czekam na zmiany, których jest coraz więcej i są coraz lepsze.
Poglądy możesz mieć jakie chcesz, natomiast przynależąc do jakiejś organizacji, zgadzasz się z jej programem. Ja zawsze zgadzałem, zgadzam i będę się zgadzał z Biblią.
Nigdy ja, ani członkowie mojej rodziny czy przyjaciele nie patrzyli na takie osoby z góry. Zachęcamy takie osoby do czytania Biblii i modlitw ponieważ jest to bardzo pomocne w życiu codziennym. Świadkowie Jehowy to nie tylko nauki dotyczące głoszenia itp. Na zebraniach uczymy się jak przebaczać, jak być lepszymi dziećmi, rodzicami, żonami, mężami, uczymy się jak stosować rady z Biblii w życiu codziennym. Dlatego takie osoby jeśli chcą trzymać sie zasad Stwórcy to oczywiście są takimi samymi Świadkami Jehowy jak pionierzy itp.
Oczywiście czas pokaże jak teraz Świadkowie Jehowy będą radzić sobie z pedofilią.
Czasem Jehowa ujawniał niegodziwe czyny a czasem nie.