Dobrze prawisz . Ciekawe co ten hipotetyczny bóg wie na temat mojej przyszłości.Jak myślisz jest w stanie powiedzieć mi co mnie spotka za tydzień?Musze sprawdzić jego prawdomówność.
Gremczak może idź do wróżki, ona Ci przepowie. Wierzysz, że wróżki mają taki dar? A jak Ci przepowie i się spełni, może uwierzysz w boga, którego ona wierzy a może, Boga, który stworzył świat.
Paradoksalnie ta zła część, taka jak to Biblia określa demony i ich spełniające się przepowiednie, obrazy ponad naturalne, które widzi w tym samym momencie kilka osób, wywoływanie demonów, "śmierci kliniczne" , znajdowanie przedmiotów czy ludzi przez jasnowidzów albo niepojęte przez medycynę uzdrowienia, świadczą według mnie o istnieniu innego świata, duchowego i jest to swoiste sacrum, które przekracza możliwości poznawcze obecnego człowieka i współczesnej nauki.
Pozostaje nam tylko wiara. Jedni wierzą, że Boga nie ma a inni że Bóg jest. Jedni że przyszłość jest nie znana a jeszcze inni, że jest Komuś znana i przepowiedziana przez księgi czy proroków, a z drugiej strony wróżbitów, szamanów czy przez protokoły mędrców. Ale wszyscy wierzą.
Dla jednych dowodem na istnienie inteligentnego Boga jest chociażby konstrukcja świata, a dla innych to nie dowód bo wszystko powstało w wyniku ewolucji, wielkiego wybuchu, który dał początek światu, kosmosu.
…i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym (Jana 20: 27).
Należałoby też zastanowić się w tym miejscu, dlaczego wszelakie organizacje religijne to dążenie do wiedzy próbują skutecznie wytępić
Klient ma kupować a nie myśleć. Im głupszy tym lepszy.
"Jedynym celem biznesu jest stworzenie klienta."
Peter Drucker
Dlaczego ludzie różnią się od zwierząt i nie jesteśmy bezrozumnymi ssakami, które dążą do zaspokojenia fizycznych potrzeb typu jedzenie, picie, rozmnażanie itp, kierowani tak naprawdę instynktem? Dlaczego człowiek jest żądny wiedzy, którą z przyjemnością zaspakaja? Czy choćby to nie świadczy, że zostaliśmy stworzeni na jego obraz?
"Że człowiek jest najszlachetniejszym stworzeniem, wynika chociażby z tego, że żadne inne stworzenie temu jeszcze nie zaprzeczyło."
Georg Christoph Lichtenberg