Staraj się nie wysuwać zbyt pochopnych wniosków. Nic nie napisałem odnośnie zmartwychwstania. To ty napisałeś że ci co obrócili się w proch nie istnieją.
No wybacz, ale swe... powiedzmy podsumowanie ("
Jeśli coś nie istnieje nie może odebrać żadnego wyroku tym bardziej surowszego") wyprowadziłeś pytaniem ("
Skoro już nie istnieją to co w takim razie zostanie wydane"), które przeprowadziłeś przez Apokalipsę 20:13, w którym mamy wzmiankę o wydaniu umarłych, a nieco wcześniej zmierzałeś do tego poprzez Jana 5:28, 29, które o zmartwychwstaniu właśnie mówi... i ty mi teraz piszesz, że nie napisałeś nic odnośnie zmartwychwstania? Może zatem swe pytania powinieneś zadawać w nieco innym wersetowo kontekście? Zapewne nie będziesz miał wówczas pretensji do mnie o to, że to ja ("
To ty napisałeś że ci co obrócili się w proch nie istnieją") tak czy inaczej powiedziałem...?
Moje pytanie brzmi co wyda hades morze. By coś wydać coś trzeba mieć. Co więcej by usłyszeć tez trzeba w jakimś sensie istnieć. Inaczej trzeba by stwarzać coś na nowo a o tym to chyba nic w tych wersetach które omawialiśmy nie pisze ale może niezbyt dokładnie czytam. Jeśli jednak pisze to wskaż w którym miejscu.
Nie nazwał bym tego stwarzaniem na nowo...
Mateusza 19:28
28. Jezus rzekł do nich: „Zaprawdę wam mówię:
Przy odtworzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swym chwalebnym tronie, również wy, którzyście poszli w moje ślady, będziecie zasiadać na dwunastu tronach, sądząc dwanaście plemion Izraela.
(NWT)
...a bardziej odtworzeniem. Jak czytamy dalej...
Łukasza 20:37, 38
37.
A że umarli są wskrzeszani, wyjawił nawet Mojżesz w sprawozdaniu o ciernistym krzewie, nazywając Jehowę ‚Bogiem Abrahama i Bogiem Izaaka, i Bogiem Jakuba’.
38. Nie
jest on Bogiem umarłych, lecz
żywych,
bo dla niego oni wszyscy żyją”.
(NWT)
...dla Boga oni nadal żyją. "
W jakimś sensie", jak to ująłeś... w jego pamięci...
Malachiasza 3:16
16. Wtedy bojący się Jehowy rozmawiali między sobą, każdy ze swym towarzyszem, a Jehowa uważał i słuchał. I zaczęto przed nim spisywać
księgę pamięci dla bojących się Jehowy i dla myślących o jego imieniu.
(NWT)
To przedkładać się zatem będzie na fizyczny aspekt zmartwychwstania. Tyle, że nadal nie bardzo rozumiem, jak tą drogą chcesz dojść do sedna tego, czym jest "surowszy wyrok", o którym rozmawiamy w tym temacie?