W tym miesiącu rozmawiałem z badaczem związanym najbliżej z Epifanią. Przekonywał mnie, że w zasadzie wszyscy ludzie zmartwychwstaną w którymś etapie czasowym w Milenium, który rozpoczął się 1914 r. (zob. wykres
Boski Plan Wieków). Według niego "wszyscy" oznacza, że zmartwychwstaną nawet tacy ludzie jak: Adam z Ewą, Kain, z przed potopu, Sodomici, uczeni w Piśmie, a nawet prawdopodobnie Judasz, którego Jezus nazwał "synem zagłady" (Ja 17:12), a także Ananiasz i Safira (Dz 5:1-10). Tych ostatnich (namaszczonych DŚ) śmierć sugeruje grzech przeciw DŚ, który nigdy niema być przebaczony (Mat 12:30-31; Hebr 10:26-29 ). Według mego rozmówcy Ananiasz i Safira należą mimo tego, należą do "wielkiej rzeszy" znajdującej się w niebie w ciałach duchowych (Ob 7:9; 19:1). Jednak tacy nie należą do grupy 144 000, lecz będą oczyszczani w niebie (Hbr 9:23) i prowadzeni do życia wiecznego w niebie (Ob 22:1, 4; 1 Ja 3:2) {widząc Boga}) podobnie jak ci na ziemi, z tą różnicą, że na ziemi fizycznie Boga nie będzie się widzieć.
Dość dziwnie wygląda wykładnia
Strażnicy Jeszcze będąc ŚJ, nie zwróciłem uwagi na ową dziwność polegającą na tym, że "pierwsze zmartwychwstanie" 144 000 do nieba, jest gorszym zmartwychwstaniem od tych zmartwychwstałych reszty ludzkości na ziemi, których nazwano "lepszym zmartwychwstaniem. Czyżbym nie czytał ze zrozumieniem, lub wyrwał z kontekstu?
sądzę że w Millenium wszyscy ludzie zmartwychwstaną - jedni do życia wiecznego, inni na sąd (Jana 5:28,29).
Podobne przekonanie jak BPŚ. To byłoby dla grzeszników z korzyścią. W moim przekonaniu Biblia jednak zaprzecza poglądowi jakoby wszyscy mieli zmartwychwstać, którzy zgrzeszyli przeciw DŚ. Moje uzasadnienie polega na tym, że nie wiadomo ile i kto, ale jest to pokaźna liczba ludzi już wcześniej skazana na śmierć drugą, czyli wieczną, zwaną Gehenną. Taka śmierć bez możliwości zmartwychwstania, ani pierwszego, ani lepszego, ani na sąd, ani jakiegokolwiek innego, a to z następującego powodu. Odpowiednikiem Gehenny jest nie istnienie w "księdze życia". Odpowiednikiem Szeolu, Hadesu, grobu jakiegokolwiek jest się zapisanym w "księdze życia" są sprawiedliwi i niesprawiedliwi
Dz 24:15 + Jednakże owi niesprawiedliwi z różnych powodów nie mieli wystarczających warunków do wykazania lojalności, więc będą mieli ponowną szanse o której wspomniał Jezus
Ja 5:29. Nie będę na razie komentował, a jedynie podam linki do tych miejsc, które do tego nawiązują:
Niezapisani Wyj 32:33 -
Ap 13:8 -
Ap 17:8 -
Zapisani:
Dan 12:1 +
Flp 4:3 +
Ap 3:5 +
Ap 20:12 +
Ap 21:27