Czy mógłbyś podać ten werset, w którym "sam Jezus" wyklucza niektórych ze zmartwychwstania?
Oczywiście. Na przykład Marka 3:29.
Cytuję Marka 3:29:
Mr 3:29
Kto by jednak zbluźnił przeciwko Duchowi Świętemu, nie dostąpi odpuszczenia nawieki, ale będzie winien grzechu wiekuistego
Przypomnę, że zapytałem: "Czy mógłbyś podać ten werset, w którym "sam Jezus" wyklucza niektórych ze zmartwychwstania?". Zupełnie nie wiem, w którym miejscu w Marka 3:29 padają słowa o wykluczeniu ze zmartwychwstania. Mógłbyś mi je jakoś wyraźniej wskazać?
Pamiętam.
To, że podany powyżej werset nie brzmi na twoich warunkach nie oznacza, że takich konsekwencji za sobą nie niesie. Jezus wielokrotnie wspominał o Gehennie. Na przykład powiedział wprost faryzeuszom, że jej podlegają. Jak sam powiedziałeś...
Cytat:
http://swiadkowiejehowywpolsce.org/index.php?topic=847.msg7394#msg7394
ariel
"Sąd będzie dotyczył grzechów z teraźniejszego życia (...)"
...i to owa teraźniejszość już ich do niej wrzuciła.
Ja nie neguję pojęcia Gehenny. Neguję jedynie fakt, że ci, którzy podlegają jej sądowi nie zmartwychwstaną. "Podleganie sądowi Gehenny" nie niesie ze sobą informacji, że dana osoba nie zmartwychwstanie. Samo to sformułowanie "sąd Gehenny" raczej właśnie sugeruje, że dana osoba na ten sąd wstanie i ów sąd otrzyma. Zgodnie zresztą z tym, co Paweł napisał do Hebrajczyków:
Hebr. 9:27
A jak postanowione jest ludziom raz umrzeć, a potem sąd.
Paweł pisze sprawę oczywistą. Jakikolwiek owy sąd będzie, następuje po śmierci. Zwróć jednak uwagę na fakt, że owy sąd...
Apokalipsa 14:6, 7
6. I widziałem innego anioła, lecącego przez środek nieba, który
miał ewangelię wieczną, aby ją zwiastować mieszkańcom ziemi i wszystkim narodom, i plemionom, i językom, i ludom, który mówił donośnym głosem:
7.
Bójcie się Boga i oddajcie mu chwałę,
gdyż nadeszła godzina sądu jego, i oddajcie pokłon temu, który stworzył niebo i ziemię, i morze, i źródła wód.
(BW)
...ma miejsce za czasów ogłaszania ewangelii. Dlatego cytowałem nieco wcześniej:
1 Piotr 4:17
17.
Nadszedł bowiem
czas, aby się rozpoczął sąd od domu Bożego; a jeśli
zaczyna się od nas, to jakiż koniec czeka tych, którzy nie wierzą ewangelii Bożej?
(BW)
Dlatego też, gdy czytamy...
Mateusza 5:29, 30
29. Jeśli więc twoje prawe oko cię gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie. Pożyteczniej bowiem jest dla ciebie, żebyś stracił jeden z twych członków,
niż żeby całe twoje ciało wrzucono do Gehenny.
30. Także jeśli twoja prawa ręka cię gorszy, odetnij ją i odrzuć od siebie. Pożyteczniej bowiem jest dla ciebie, żebyś stracił jeden z twych członków,
niż żeby całe twoje ciało znalazło się w Gehennie.
(NWT)
...oczywistym jest, że do Gehenny można trafić już w okresie tego sądu o którym mówi Apokalipsa 14:6, 7, czy też 1 Piotr 4:17.
Swoją drogą nadal nie otrzymałem ani jednego tekstu Pana Jezusa, który by zaprzeczał zmartwychwstaniu niektórych. Wspomniałeś, że jest ich wiele...
Oto kolejny:
Mateusza 10:28
28. I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz nie mogą zabić duszy, ale raczej
bójcie się tego, który może i duszę, i ciało zgładzić w Gehennie.
(NWT)
Skoro zatem mamy...
Objawienie 20:13
13. I
wydało morze umarłych, którzy się w nim znajdowali,
i śmierć, i Hades wydały umarłych, którzy się w nich znajdowali,
i byli sądzeni każdy z osobna — według swych uczynków.
(NWT)
...no to czy mógłbys przytoczyć jakiś werset, że i Gehenna wydaje swoich umarłych na sąd?
Tak jak Sodomę i Gomorę...
Judy 7
7. jak Sodoma i Gomora i w ich sąsiedztwie /położone/ miasta - w podobny sposób jak one oddawszy się rozpuście i pożądaniu cudzego ciała - stanowią przykład przez to, że ponoszą karę wiecznego ognia.
(BT)
A jak ten werset brzmi w BW?
Judy 7
7. tak też
Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała,
stanowią przykład kary ognia wiecznego za to.
(BW)
Podobnie - przykład dokonany, co jeszcze wymowniej oddaje ten przekład:
Judy 7
7. [Pragnę wam też przypomnieć] jak to
Sodoma i Gomora oraz sąsiednie miasta, oddające się w podobny sposób rozpuście i wszelkiej pożądliwości,
poniosły dla przykładu karę ognia wiecznego.
(BWP)
Nieco wcześniej nasza rozmowa wyglądała tak:
- (...) na jakiej podstawie twierdzisz, że o niektórych Bóg zapomniał?
- Na podstawie tego, jak Pismo traktuje takich "zapomnianych"
I zwróć uwagę, że Juda (i nie tylko on) mówi o "przykładzie kary" mającej być przypomnieniem. I tak właśnie Pismo traktuje tych, co trafili do Gehenny.
Swoją drogą, jak Sodomie i Gomorze (skoro nie zmartwychwstaną) może być "lżej w Dniu Sądu" niż miastom Izraela za czasów Pana Jezusa?
Mt. 11:23,24
A ty Kafarnaum, czy aż do nieba wywyższone będziesz? Aż do piekła zostaniesz strącone, bo gdyby się w Sodomie dokonały te cuda, które się stały u ciebie, stałaby jeszcze po dzień dzisiejszy.
A powiadam wam: Lżej będzie ziemi sodomskiej w dniu sądu aniżeli tobie.
Jeśli umieścić twoje słowa "
najmniejszy grzech prowadzi do fatalnych konsekwencji" w poglądzie SJ, iż Dniem Sadu będzie okres 1000-letni, to świadomość tego może być dla nich bardzo trudna, gdyż fałszywy krok wrzuca ich do Gehenny, w której Sodomici już są. Będąc tego nieświadomym, jest im lżej.
Kim są dla ciebie niesprawiedliwi, 'arielu'?
Niesprawiedliwi to wszyscy ci, którzy nie zostali usprawiedliwieni z wiary. Dotyczy to czasów zarówno ST jak i NT.
Wybacz, za mało treści w tym dla mnie. Nieco wcześniej powiedziałeś "
ci, którzy będą "wierni aż do śmierci". Kogo do owych niesprawiedliwych konkretnie zaliczasz. Tych, którzy nie okazali się wierni, czy też tych, którzy powiedzmy "
nie zostali usprawiedliwieni z wiary", bo tej wiary nigdy nie doświadczyli? - nie znali Jahwe.
Ps 69:29
29. Niech będą wymazani z księgi życia, A ze sprawiedliwymi niech nie będą zapisani!
(BW)
Nie zmartwychwstaną jako niesprawiedliwi wraz sprawiedliwymi.
Masz na myśli to, że niesprawiedliwi nie zmartwychwstaną wraz ze sprawiedliwymi? Czy coś innego?
Chodziło mi o to, że nie zmartwychwstaną w ogóle i Jana 5:28, 29 ich nie dotycz.
Rozumiem. Tyle, że nadal nie mam na to tekstu biblijnego.
Ps 69:29 podałem powyżej. Może zatem coś bliżej... Mateusza 25:31-46.