Harnaś myślisz kategoriami ziemskimi rodem WTSu , kiedy Jezus był z Piotrem i Janem na górze przemienił się i obok Niego stali Mojżesz i Eliasz , to w jaki sposób oni poznali kim oni są , nigdy przecież nie widzieli Mojżesza i Eliasza . Chodziło o poznanie w Duchu Świętym . Są pewne sprawy które nie możemy ogarnąć myśląc na sposób cielesny , musimy myśleć duchem . Taki przykład podam moja ostatnia rozmowa ze strasznymi z boru : to jak ty sobie wyobrażasz że Chrystus przyjdzie z wielką chwałą i mocą i ujrzy go wszelkie oko i nawet ci którzy Go przebili. Wyśmiali mnie bo nie umieli sobie tego wyobrazić i to pasterze . Można tak to wyjaśnić biblijnie , Setnik który był przy krzyżu oddał chwałę Bogu , zaiste Ten był synem Bożym jak podaje Biblia , nie znamy z imienia tego który przebił bok Chrystusa . W myśl listu do Rzymian Jeśli ustami wyznasz że Chrystus jest Panem , a sercem uwierzysz .. to będziesz zbawiony . Łukasz opisuje że ludzie którzy się zeszli na widowisko ukrzyżowania widząc te wszystkie znaki ktore miały miejsce po śmierci Jezusa , wracali do domu bijąc się w piersi w poczuciu winy . Objawienie zostało napisane jako ostatnie gdy już nie było tych którzy tam byli . Widać że te osoby umarły jako Chrześcijanie , więc mają udział w pierwszym zmartwychwstaniu. Pan Jezus nie mówił by darmo tych słów zapisanych w Objawieniu . A więc ujrzą Jego ci którzy Go przebili . Można to wytłumaczyć na ten sposób . Ale można wyjaśnić też inaczej że przyjdzie z wielką Chwałą i mocą na obłokach to przecież będzie nie byle jakie widowisko . Zapłaczą nad nim wszelkie plemiona ziemi a także ci którzy Go przebili . Kto odrzucł Mesjasza i posłał na krzyż Izrael więc zapłaczą nad Nim okazując skruchę i nawróci się Izrael , Zachariasz o tym pisze . Wprawdzie odszedłem od Twojego pytania ale chciałem pokazać myślenie cielesne naszych starszych ze zboru , ich to przerosło co im odpowiedziałem . Zrobili mi komitet i wyleciałem . Myślę że te dzieci zmartwychwstaną w tym ciele uwielbionym jakie posiada Jezus co Paweł opisuje w Liście do Filipian . Po co im bagaż doświadczeń na nowej ziemi i niebiosach nikomu nawet na myśl nie przyjdzie wspominać przeszłość .Biblia też o tym mówi .