Cześć Pasterzu.
Jakim prawem ŚJ głoszą? Uważam, że popełniają w ten sposób wielki błąd doktrynalny.
Wszak np w Mk 16 napisano;
14 W końcu ukazał się samym Jedenastu, gdy siedzieli za stołem, i wyrzucał im brak wiary i upór, że nie wierzyli tym, którzy widzieli Go zmartwychwstałego.
15 I rzekł do nich: «Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu!
Jasno więc widać z tych wersetów, że nakaz głoszenia skierowany jest WYŁĄCZNIE DO NAMASZCZONYCH DUCHEM braci Jezusa.
Jakim więc prawem Świadkowie Jehowy czynią to co przynależy jedynie osobom z nadzieja niebiańską???
W Biblii jest wyraźny podział na tych, którzy czuwają i na tych, którzy głoszą.
Łk 12:35 Niech będą przepasane biodra wasze i zapalone pochodnie! 36 A wy [bądźcie] podobni do ludzi, oczekujących swego pana, kiedy z uczty weselnej powróci, aby mu zaraz otworzyć, gdy nadejdzie i zakołacze. 37 Szczęśliwi owi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy nadejdzie. Zaprawdę, powiadam wam: Przepasze się i każe im zasiąść do stołu, a obchodząc będzie im usługiwał.
Ci zasiąda za stołem i Jezus będzie im usługiwał.
Inaczej ma sie sprawa z tymi, którzy głoszą;
Mt 24:45 Któż jest tym sługą wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad swoją służbą, żeby na czas rozdał jej żywność? 46 Szczęśliwy ów sługa, którego pan, gdy wróci, zastanie przy tej czynności. 47 Zaprawdę, powiadam wam: Postawi go nad całym swoim mieniem.
Ci, którzy głoszą będą zarządzać całym mieniem Jezusa.
Każdy ŚJ głosząc (bez podstawy biblijnej), dostarcza pokarm na czas słuszny. Więc każdy ŚJ jest Niewolnikiem W i R.
Właśnie tak!
Dowód? Proszę bardzo.
Jesteś głodny. Przynoszę ci obiad.
Czy dałem ci pokarm? Tak.
Czy musiałem go ugotować sam? Nie!
W Biblii Niewolnik ROZDAJE pokarm. Nigdzie nie jest napisane, ze sam go przygotowuje!
Więc totalną bzdurą jest, że Niewolnikiem jest tylko ten, kto przygotowuje pokarm.
Niewolnik głosi to, o czym pouczył go Duch Św., niczego sam nie "gotuje". Bo pokarm mógłby mu wyjść "niedoskonały"... (Strażnica 15.02.2017)
I juz całkiem na koniec, a propos tego "niedoskonałego pokarmu".
Czym jest ten pokarm? Tym pokarmem jest Słowo Boże!
Czy Słowo Boże może być niedoskonałe???