Odwracając pytanie - potrafisz wskazać innego niewolnika? Grupę ludzi, pojedynczego człowieka, organizację która udostępnia "pokarm duchowy" (jak ja nie lubię tych żywnościowych analogi)?
Oczywiście odpowiedź na to pytanie nie zakończy rozmowy, ale ciekaw jest czy widzisz innych kandydatów do wyboru.
Ja mam kilku kandydatów. Jak ci się podoba np to grono?
Współczesne Kworum Dwunastu Apostołów zostało zorganizowane w 1835 roku i jest przykładem dosłownego przywrócenia na ziemię kościoła ustanowionego przez Jezusa Chrystusa.
Kworum Dwunastu Apostołów jest drugim najwyższym organem zarządzającym Kościołem. Jego członkowie służą pod kierownictwem Rady Prezydenta Kościoła składającej się z trzech osób — prezydenta i dwóch doradców.
Poza wypełnianiem swego głównego obowiązku, jakim jest pełnienie roli specjalnych
świadków imienia Chrystusa na całym świecie, apostołowie mają wiele zadań administracyjnych, gdyż nadzorują porządek rozwoju i wzrostu Kościoła na całym świecie.Podobnie jak ich starożytni odpowiednicy, których posłano w świat, tak i dzisiejsi apostołowie podróżują, aby dodawać siły i otuchy członkom Kościoła, organizować nowe kongregacje i zawiadować sprawami Kościoła. Niekiedy oznacza to spotykanie się z przywódcami państw, aby wynegocjować dla Kościoła pozwolenie na rozpoczęcie pracy w kolejnym kraju.
http://www.mormoni-media.pl/artykuł/Kworum-Dwunastu-Apostołów
Porównajmy....
Dla mnie "na pierwszy rzut oka" ci pierwsi wyglądają na bardziej wiarygodnych. A jak już poczytam ich życiorysy, to ho, ho.
A jak Ty uważasz Dobry Pasterzu?