Gdyby wszystko było udowodniona nie byłoby miejsca na wiarę bo wszystko byłoby wiedzą. Bóg jest niezglebiony. A to co ustalone na soborach to jest ustalone pod natchnieniem Ducha Świętego i jest to ważne rzeczywiste. Pierwsze ustalenie które dotyczyły krwi i spożywania pokarmów przeznaczonych bozkom były ustalone pod natchnieniem Ducha Świętego . O czym Apostołowie napisali w liście . Postanowiliśmy my i Duch Święty. To był pierwszy sobór jerozolimski i tak się dzieje do dziś dnia . Oczywiście to też wiara . Ale apostołowie w to wierzyli to dlaczego my nie mamy w to wierzyć . Kanon Pisma Świętego też był ustalony na jednym z soborów i wtedy Duch Święty też kierował biskupami. Owszem były w historii kościoła również i przekupstwa itp. Ale Duch Święty z nimi sobie poradził i dzisiejszym problemami kościoła też sobie Duch Święty poradzi .
Po czym wnioskujesz, że biskupami kierował Duch Święty?
Roszada przy okazji odpowiem Tobie.
O ile dobrze pamiętam to biblia o której natchnieniu piszemy nie była zbyt przychylna tradycji np; ""unieważniacie prawo, trzymając się swojej tradycji" i sam ap. Paweł pisał o swej gorliwości w zwalczaniu zboru bożego podyktowanej trzymaniu się ojczystych ustaw które też prawdopodobnie były tradycyjne.
Nie mam nic przeciwko spuściźnie kulturowej ludzkości ale myślę, że na nią nie działa Duch Boży.
A czy moi pradziadowie uznawali te kanony?? Trudno powiedzieć. Być może, że tak skoro mieli nad głową topór i mogę być wyrodnym dzieckiem nie bożym ale myślę, że wszyscy zajdziemy w to samo miejsce tylko to kwestia różnych dat. Ja przynajmniej nie chcę żyć w iluzji a Ty jak tam sobie chcesz.