Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy Biblia jest natchniona ? Czy jest to "Słowo Boże "  (Przeczytany 29607 razy)

yanco

• Gość
Odp: Czy Biblia jest natchniona ? Czy jest to "Słowo Boże "
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Luty, 2017, 15:24 »
Na strażnicowych obrazkach wszyscy są ubrani.

No, ale i tak pod ubraniami są nadzy  ;D

No to co to za raj ? :)

Offline Baran

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8091
  • "Być wolnym, to móc nie kłamać" A. Camus
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Luty, 2017, 16:05 »
No to co to za raj ? :)

amerykański ;)
"Dla triumfu zła potrzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili" E.B
..ŻADEN STARSZY na 1006 przypadków wykorzystywania seksualnego dzieci nie zgłosił tego władzom R Commission

Offline Salome

« Odpowiedź #92 dnia: 14 Luty, 2017, 16:24 »

I nigdy nie widziałam na rajskim obrazku zimy.
To jest manipulacja. ;) ;) ;)
"Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele" Walter Lippmann

Offline Martin

« Odpowiedź #93 dnia: 14 Luty, 2017, 16:27 »
Powstrzymuję się od osądu wojen toczonych przez Izrael, o których mówi się w Biblii, że były wolą Boga, a konkretnie zabijania konkretnych osób. Tak jak powstrzymuję się od osądu skazania kogoś konkretnego na karę śmierci, bo nie znam sprawy i nie jestem sędzią, policjantem prowadzącym śledztwo ani prokuratorem czy adwokatem. Co do idei tego, że sędzia może kogoś na taką karę skazać jak i Bóg ludzi się zgadzam. Nie wiem czy Ci wyjaśniłem.
Czyli dopuszczasz możliwość, że niektóre z tych osób, które zginęły z wyroku Bożego, zostały zabite niesłusznie?
"Religia to głupie odpowiedzi na głupie pytania."

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Luty, 2017, 16:34 »
Czyli dopuszczasz możliwość, że niektóre z tych osób, które zginęły z wyroku Bożego, zostały zabite niesłusznie?

Nie rozumiesz co to znaczy zawiesić sąd?

Offline Martin

« Odpowiedź #95 dnia: 14 Luty, 2017, 16:39 »
Nie rozumiesz co to znaczy zawiesić sąd?
Nie możesz odpowiedzieć na pytanie? Podpowiem możliwe opcje: tak/nie. :)

yanco

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Luty, 2017, 16:42 »

jest jeszcze trzecia: Nie wiem albo nie mam zdania.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Luty, 2017, 16:51 »

Właśnie zawieszenie sądu polega na nieodpowiedzeniu, zwłaszcza, że nie pytasz o konkretną wojnę, a ogólnie. Spróbuję jednak: dopuszczam możliwość, że Izraelici, będąc ludźmi niedoskonałymi, mogli zabić kogoś nawet podczas wojny Bożej niesłusznie (o ile można mówić o czymś takim w kontekście wroga na wojnie - sam nie wiem, czy zabicie nawet dziecka w celu zapobieżenia zemście jest niesłuszne). Na wojnie też mogło się zdarzać łamanie prawa wojny danego im przez Boga. Myśląc o tamtych realiach nie dostrzegam drastycznego gwałtu na moralności - owszem, na moralności człowieka XXI w. tak (i dlatego Cię rozumiem) - ale nie gwałtu na moralności tamtych czasów.

Na koniec przykład: wiesz, dlaczego policja z Medellín bardzo rzadko, choć są dowody, że często mogła, aresztowała ludzi Escobara i jego samego, a wolała zabić delikwenta, nawet, gdy nie miał broni? Otóż dlatego, że mieli rodziny, na których każdy członek kartelu by się zemścił. Choć zabijali więc bezbronnego, to czy zabijali defensywnie czy ofensywnie? Ja nie wiem sam co  bym zrobił. Też zawieszam sąd.

Offline Martin

« Odpowiedź #98 dnia: 14 Luty, 2017, 17:20 »
Właśnie zawieszenie sądu polega na nieodpowiedzeniu, zwłaszcza, że nie pytasz o konkretną wojnę, a ogólnie. Spróbuję jednak: dopuszczam możliwość, że Izraelici, będąc ludźmi niedoskonałymi, mogli zabić kogoś nawet podczas wojny Bożej niesłusznie (o ile można mówić o czymś takim w kontekście wroga na wojnie - sam nie wiem, czy zabicie nawet dziecka w celu zapobieżenia zemście jest niesłuszne). Na wojnie też mogło się zdarzać łamanie prawa wojny danego im przez Boga. Myśląc o tamtych realiach nie dostrzegam drastycznego gwałtu na moralności - owszem, na moralności człowieka XXI w. tak (i dlatego Cię rozumiem) - ale nie gwałtu na moralności tamtych czasów.
Więc sama idea, zasada Bożej wojny, wyrażona m.in. słowami: Przeto teraz zabijcie wszystkich chłopców wśród dzieci, zabijcie też wszystkie kobiety, które już obcowały z mężczyznami, nie budzi w Tobie żadnej nutki obrzydzenia. Biorąc pod uwagę czasy, takie rzeczy były niczym niezwykłym, a nawet miały w sobie iście Boską dozę miłosierdzia. W końcu zwykle zabijano wszystkich.:) Tak, wiem, powstrzymujesz osąd co do konkretnych przypadków. Ale chyba co do idei już tego osądu nie powstrzymujesz?

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Luty, 2017, 17:30 »
Więc sama idea, zasada Bożej wojny, wyrażona m.in. słowami: Przeto teraz zabijcie wszystkich chłopców wśród dzieci, zabijcie też wszystkie kobiety, które już obcowały z mężczyznami, nie budzi w Tobie żadnej nutki obrzydzenia. Biorąc pod uwagę czasy, takie rzeczy były niczym niezwykłym, a nawet miały w sobie iście Boską dozę miłosierdzia. W końcu zwykle zabijano wszystkich.:) Tak, wiem, powstrzymujesz osąd co do konkretnych przypadków. Ale chyba co do idei już tego osądu nie powstrzymujesz?

Widzę, że ignorując cały mój wywód, starasz się wszystko zredukować ad absurdum i spłaszczyć sens mojej wypowiedzi. Jedyne co warte pokreślenia to fakt, że biorę pod uwagę tamte czasy i kulturę a Ty nie. Po drugie dopowiem, że dla Ciebie pewnie życie ludzkie jest wartością najwyższą, a dla mnie, choć jest bardzo wysoką, to nie jest najwyższą.

Odpowiadając na Twój prowokacyjny wpis, starający się ośmieszyć mój tok rozumowania, pokazując go w groteskowym świetle, powiem tak: co do idei, to jak widzisz, Bóg osądził tych ludzi. Nie wiem co akurat ci robili - może coś okropnego, gorszego często niż zabijanie, jak to bywało w tych narodach, z którymi Bóg tak kazał postąpić. A kto wie: może na Bliskim Wschodzi jest taki młyn przez trzy tysiąclecia, że Boga nie posłuchali. Nie wiem jak był, jak to mogło wpłynąć na dalsze dzieje. Taka jest natura człowieka - nie zna dalekosiężnych konsekwencji swych działań.

Offline Woland

« Odpowiedź #100 dnia: 14 Luty, 2017, 18:21 »
A bardzo proszę :)

Powiedzmy tak. Jest takie zdanie : Kasia miała w prawej kieszeni kurtki trzy cukierki w ręce dwa i jednego w buzi . I jak zapytam się Ciebie Ile cukierków miała Kasia to odpowiesz mi pewnie , że 5 do poczęstowania i jeden nadużyty. Ale chodzi o logikę i wnioskowanie matematyka. A skoro w Piśmie Świętym przy opisie stworzenia świata jest podkreślane, że to co stworzył Bóg było dobre to logicznym jest, że Adam i Ewa znając dzieła Boga znali dobre rzeczy a tym samym dobro, a nie znali zła. Rdz 1  31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.  Na pewno nie wiedzieli co to wstyd i paradowali nago po raju. Dziś uważamy chodzenie publicznie  nago za złe. Chyba chodziło o to z Adamem i Ewą, że oni chcieli poznać to co nie było dla nich. Szatan ich skusił tym, że będą jak Bóg wiedzieć wszystko. Chcieli być bogami. A tak to ciekawe czy w tym raju na ziemi po armagedonie to też będzie się na golasa biegać?

nie, to nie jet logiczne, brak kryterium dobra i zła - sumienia nie jest związany z widzeniem. Uczeń widzi na tablicy podwójną helisę dna i wie czy ten łańcuch jest dobry , czy zły? bzdura. Chłopie , idż na studia i się dowiedz co to jest dowodzenie logiczne , bo to jest wywód chłopka roztropka, a nie logika. I jeszcze matematykę w to mieszasz - infantylne

yanco

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Luty, 2017, 18:39 »
nie, to nie jet logiczne, brak kryterium dobra i zła - sumienia nie jest związany z widzeniem. Uczeń widzi na tablicy podwójną helisę dna i wie czy ten łańcuch jest dobry , czy zły? bzdura. Chłopie , idż na studia i się dowiedz co to jest dowodzenie logiczne , bo to jest wywód chłopka roztropka, a nie logika. I jeszcze matematykę w to mieszasz - infantylne

Nie jestem mechanikiem czy mógłbyś jaśniej bo nie rozumiem po co tam ta tablica. Nie wystarczy sam łańcuch by go ocenić czy dobry czy zły? A skoro Bóg mówi że wszystko co stworzył było dobre to było. Tak więc i Adam i Ewa wiedzieli co jest dobre. Ale robisz podstawowy błąd . Adam i Ewa nie znali zła nie wiedzieli dlaczego jeden łańcuch będzie dobry drugi zły .A wiesz dlaczego bo nie mieli złego łańcucha ba oni nie mieli nawet dobrego łańcucha. Ale chodzi o to, że wszystko co ich otaczało było dobre  :) Mam wrażenie że Ty jesteś mózgowcem i masz kłopoty z wiarą przyjąć coś na wiarę. Musisz mieć dowód . Jak powiedzą Ci, że za rogiem samochód przejechał po głowie gościa to nie uwierzysz a pójdziesz sprawdzić a potem się porzygasz

Offline Martin

« Odpowiedź #102 dnia: 14 Luty, 2017, 21:32 »
Widzę, że ignorując cały mój wywód, starasz się wszystko zredukować ad absurdum i spłaszczyć sens mojej wypowiedzi. Jedyne co warte pokreślenia to fakt, że biorę pod uwagę tamte czasy i kulturę a Ty nie. Po drugie dopowiem, że dla Ciebie pewnie życie ludzkie jest wartością najwyższą, a dla mnie, choć jest bardzo wysoką, to nie jest najwyższą.
Kilka kropel sarkazmu, nie przesadzaj. Jest dokładnie, tak jak piszesz, nie mają znaczenia dla mnie czasy i kultura, bo pewnie rzeczy były, są i będą złe. Napad rabunkowy? Był, jest i będzie niegodziwy. Gwałt? Był, jest i będzie niegodziwy. Dzieciobójstwo? Było, jest i będzie złe. Nie obchodzą mnie czasy, kultura czy nakaz Boży. Bóg chce, żebym to robił? No to ma pecha, trafił pod zły adres.;) I nie, życie nie jest dla mnie najwyższą wartością.
Odpowiadając na Twój prowokacyjny wpis, starający się ośmieszyć mój tok rozumowania, pokazując go w groteskowym świetle, powiem tak: co do idei, to jak widzisz, Bóg osądził tych ludzi. Nie wiem co akurat ci robili - może coś okropnego, gorszego często niż zabijanie, jak to bywało w tych narodach, z którymi Bóg tak kazał postąpić. A kto wie: może na Bliskim Wschodzi jest taki młyn przez trzy tysiąclecia, że Boga nie posłuchali. Nie wiem jak był, jak to mogło wpłynąć na dalsze dzieje. Taka jest natura człowieka - nie zna dalekosiężnych konsekwencji swych działań.
A tego akapitu nie bardzo rozumiem. Objaśnij to szerzej. :)

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Luty, 2017, 23:46 »
Kilka kropel sarkazmu, nie przesadzaj. Jest dokładnie, tak jak piszesz, nie mają znaczenia dla mnie czasy i kultura, bo pewnie rzeczy były, są i będą złe. Napad rabunkowy? Był, jest i będzie niegodziwy. Gwałt? Był, jest i będzie niegodziwy. Dzieciobójstwo? Było, jest i będzie złe. Nie obchodzą mnie czasy, kultura czy nakaz Boży. Bóg chce, żebym to robił? No to ma pecha, trafił pod zły adres.;) I nie, życie nie jest dla mnie najwyższą wartością.A tego akapitu nie bardzo rozumiem. Objaśnij to szerzej. :)

Skoro nie mają znaczenia, to po co mi odpisałeś? Wiadomo, że jak nie chcesz poznać tamtych realiów, to nie zrozumiesz.

Inspiruje mnie Twój absolutyzm moralny - spotykałem tylko takich teistów. Nie wiem z czego wynika u Ciebie i co jest jego źródłem? Ale jeśli tak jest jak mówisz, to powiedz w końcu co jest źródłem moralności? Ty sam? Czy kto? Czemu w Indiach większość ludzi inne rzeczy uważa za dobre i złe niż my? Czyżby i na Ciebie wpłynęła europejska, chrześcijańska kultura? Ciekawe, że dla Ciebie te rzeczy są zawsze złe. Bo zastanawiam się co byś zrobił, grając z kolegami-żołnierzami w karty w Iraku, kiedy szło by do was dziecko z pasem szahida, co tam częste. Też byś pouczał - dzieciobójstwo zawsze wszędzie złe i lepiej nam umrzeć niż żyć i dlatego dziecka byś nie zastrzelił? Ja nie osądzam czegoś, czego nie poznam dokładnie. Choć Cię rozumiem - zwykle jako ludzie lubimy byc arbitrami wszystkiego.

Nie będę Ci tego akapitu rozjaśniał. Wymaga od Ciebie przeczytania kontekstu wersetów, którymi tutaj rzucasz, chcąc pokazać jaki to Bóg jest zły i niegodziwy.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Luty, 2017, 23:51 »
Bo zastanawiam się co byś zrobił, grając z kolegami-żołnierzami w karty w Iraku, kiedy szło by do was dziecko z pasem szahida, co tam częste. Też byś pouczał - dzieciobójstwo zawsze wszędzie złe i lepiej nam umrzeć niż żyć i dlatego dziecka byś nie zastrzelił?

Taki motyw, ale bez pasa widziałem w filmie "Snajper".