Z Tobą nie da się rozmawiać. Nie czytasz tego, co już napisałem. Odpowiedź już była na Twoje pytanie. Ale Tobie widocznie nie chodzi o odpowiedź. Chcesz bić pianę. No to sobie bij.
Gdyby ta odpowiedź padła, to bym cię dalej nie przymuszał. A tak wygląda na to, że oczekujesz ustosunkowywania się do tego, co ty piszesz do kogoś z jednoczesnym mijaniem szerokim łukiem tego, co ktoś pisze do ciebie...
Podałeś teksty mówiące o tym, że Jezus znał czyjeś myśli. Jak powiedziałeś: "
osobno należy rozpatrywać w Synu Bożym, który stał się człowiekiem dwie natury: Boską i ludzką i nie należy ich mieszać (...) Znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury", no więc się pytam, skoro pewne rzeczy od siebie oddzielasz i pewne nie dotyczą się ludzkiej natury, no to
czy znajomość przyszłości dotyczy się jego ludzkiej natury, czy boskiej? Bardzo mnie interesuje pewna konsekwencja i nie udzieliłeś mi na to odpowiedzi...
No, ale co by nie było, odpowiem ci. Ciekawe, czy ty również odpowiesz na moje powyższe pytanie.
"zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie." (1 Kor 15, 44)
W tym wersecie nie ma ani słowa, że Jezus po swoim zmartwychwstaniu miał ciało duchowe. Ciało duchowe to nie duch, lecz ciało postępujące według Ducha (Rz 8:4). Tak samo jak ciało zmysłowe, to nie zmysł, lecz ciało postępujące według zmysłów: „Oto czego uczę: postępujcie według Ducha, a nie spełniajcie pożądania ciała” (Ga 5:16), „Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego co jest z Bożego Ducha” (1Kor 2:14). Św. Paweł więc, w wersecie o ciele duchowym, zapowiada, że w przyszłości wszystkie ciała będą kierowane Duchem Bożym i będą chwalebne (Flp 3:21).
Ten tekst mówi bardzo wyraźnie... "Jeżeli jest ciało ziemskie
powstanie też
ciało niebieskie." A przecież kontekst wyraźnie odnosi się do Jezusa...
(1 Kor. 15:40-53 BT)
40 Są ciała niebieskie i ziemskie, lecz inne jest piękno ciał niebieskich, inne - ziemskich.
41 Inny jest blask słońca, a inny - księżyca i gwiazd. Jedna gwiazda różni się jasnością od drugiej.
42 Podobnie rzecz się ma ze zmartwychwstaniem. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne;
43 sieje się niechwalebne - powstaje chwalebne; sieje się słabe - powstaje mocne;
44 zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie.
45 Tak też jest napisane: Stał się pierwszy człowiek , Adam, duszą żyjącą, a ostatni Adam duchem ożywiającym.
46 Nie było jednak wpierw tego, co duchowe, ale to, co ziemskie; duchowe było potem.
47 Pierwszy człowiek z ziemi - ziemski, drugi Człowiek - z nieba.
48 Jaki ów ziemski, tacy i ziemscy; jaki Ten niebieski, tacy i niebiescy.
49 A jak nosiliśmy obraz ziemskiego [człowieka], tak też nosić będziemy obraz [człowieka] niebieskiego.
50 Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne.
51 Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni.
52 W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni.
53 Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodziało się w nieśmiertelność.
Nawet nie muszę niczego w powyższym tekście boldować, aby jasno rozumieć, że nie chodzi tu o "
ciało postępujące według zmysłów", "
ciała postępującego według Ducha", czy też "
ciała kierowanego Duchem Bożym".
To tyle, bo główny wątek, to Trójca Święta.
No, to jest istotny element w kontekście rozmowy o trójcy. Nie wiem czy zauważyłeś co powiedział Startek.
Cytat:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/trojca/msg72857/#msg72857Startek"
gdyby zmartwychwstał w ciele duchowym ,to byłoby już stworzenie a nie zmartwychwstanie"
Trynitarne poglądy mają bardzo ciekawe obawy...
---//---
Chyba że napisze "Trujca".
Mam nadzieję, że klawiatura mi się nie omsknie aż tak bardzo, aby w miejsce "tr" poleciało mi "ch". Aż tak złośliwy nie jestem.
No niemniej pomógł byś Tuśce. Bo przecież jeśli on w 1 Kor. 15:44 widzi "
ciało postępujące według zmysłów", "
ciała postępującego według Ducha", czy też "
ciała kierowane Duchem Bożym", no to chłopak ewidentnie się pogubił.