Sabekk, po prostu określenie "Ciało", to już nie "duch"
Albo ciało, albo duch. Pojęcie "Ciało duchowe" to oksymoron, rozumiesz?
Bóg nie ma ciała.
Duch nie ma ciała - powiedział Pan Jezus.
Ciało to pojęcie funkcjonujące w materii (choć nie tylko - jak rozumiem pewne zapowiedzi).
Dlatego Chrystus ma "Ciało" - ludzi z eklezjii, a nie duchy. I Paweł pisze dlatego, że
"ciało jest dla Pana i Pan jest dla Ciała
(...) Bóg i Pana wskrzesił i nas wskrzesi swą mocą". Nie widzisz tych ciągów słów?? Jaką oni nosili nadzieję? W kontekście Ciała to pisze!
To zmartwychwstanie do innej, według mnie, połączonej rzeczywistości dwóch pojednanych światów.
Jeśli jednak mówimy "ciało duchowe" w sensie ciała na (nowych) prawach ducha - to ja tak właśnie to rozumiem.
Ale to jest nadal: CIAŁO.
Czyli forma, jaka się przejawia w materii. pojęcie ciała Chrystusa też nie jest przypadkowe. Nie ma dwóch grup chrześcijan!
Paweł podaje na Twoje "ciało duchowe" jakie przykłady?? Boga i aniołów?? Niewidzialnych bytów?? NIEEEEEE.
Paweł podaje dalej fizyczne przykłady: niebo, księżyc, gwiazdy. To są wg. niego CIAŁA niebieskie, które używa, by zobrazować zmartwychwstanie.
W polskim PNŚ wers 44 jest nieprawidłowo oddany. Nie widzisz tu gry słów z wersetem 45, gdzie celowo Paweł cytuje Rodzaju 2:7, człowieka od PSYCHE, czyli podlegającego zmysłom i pożądaniu, dlatego w wersie 44 też masz soma psychikon a nie fisykon. A PNS zawiera błąd po prostu w tłumaczeniu wersu 44. Jest ciało zmysłowe (wg praw tego systemu i próbowania poprzez skażenie od Szatana) oraz ciało pneumatyczne, które temu skażeniu nie będzie podlegać już. A wypowiedż Pana Jezusa o aniołach zstępujących na syna w porównaniu z wizją Jakuba specjalnie Ci napisałem, żebyś zobaczył, iż Syn człowieczy wypełnia tę wizję. Owszem wiele jeszcze nie widzimy, ale to jest bardzo sugestywne.
Pewnie nie wszystko jest poprawne co tu piszę, ale nie sposób nie zauważyć pewnych zalążków, które może za jakiś czas zrozumiemy lepiej