Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85196 razy)

Offline sabekk

Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #165 dnia: 08 Luty, 2017, 16:14 »
To widzę, że nie zrozumiałeś mojego postu.Dotyczył TYLKO Dz 20,28 z filologicznego, acz dyskusyjnego, punktu widzenia, o czym piszę poniżej w całym wątku. A ten post brzmiał: Zatem poprawki kopistów, którzy zastąpili Theos lekcją Kyrios (oba jako nomina sacra zapisane jak widzę) potwierdzają tezę: Kyrios=Theos=Ten, który kupił swoją krwią=Chrystus. Nie wypowiedziałem się jak widzisz co do równości Ojca i Syna. A że Jezus jest nazywany w NT Theos to nie ulega wątpliwości - przykłąd masz od Tusi. Więc w czym problem? O DUCHU ŚWIĘTYM chętnie się wypowiem jak założysz o tym interesujący wątek. Skoro nie twierdzę, jakoby JHWH=Jezus, to nie ma sensu rozważanie w tym kontekście tematu Duch Świętego.

Jak najbardziej zrozumiałem i twoje wypowiedzi mi z tym nie współgrają. Bo skoro ontycznie dla ciebie Jezus jest Bogiem równym JHWH (tak wynika z twej krytyki wypowiedzi kserksessa), no to pytanie o ducha świętego jest jak najbardziej zasadne. Nie ma potrzeby zakładania kolejnego wątku abyś na to pytanie odpowiedział, gdyż w przeciwieństwie do ciebie ja nie proponuję ci odejścia od tematu, gdyż w jak najbardziej stosownym cię o to pytam. Skoro twierdzisz że nie wierzysz w Trójcę, no to szereg twych wypowiedzi pokazuje, że albo przynajmniej w 2/3 ci z nią po drodze (ciekawe jak to w tedy określić), albo podlizujesz się Roszadzie, albo sam tak naprawdę nie wiesz w co wierzysz. Więc bardzo cię proszę w imieniu swoim i ariela, abyś to doprecyzował:  kim/czym jest dla ciebie duch święty?
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 08 Luty, 2017, 16:27 »
Jak najbardziej zrozumiałem i twoje wypowiedzi mi z tym nie współgrają. Bo skoro ontycznie dla ciebie Jezus jest Bogiem równym JHWH (tak wynika z twej krytyki wypowiedzi kserksessa), no to pytanie o ducha świętego jest jak najbardziej zasadne. Nie ma potrzeby zakładania kolejnego wątku abyś na to pytanie odpowiedział, gdyż w przeciwieństwie do ciebie ja nie proponuję ci odejścia od tematu, gdyż w jak najbardziej stosownym cię o to pytam. Skoro twierdzisz że nie wierzysz w Trójcę, no to szereg twych wypowiedzi pokazuje, że albo przynajmniej w 2/3 ci z nią po drodze (ciekawe jak to w tedy określić), albo podlizujesz się Roszadzie, albo sam tak naprawdę nie wiesz w co wierzysz. Więc bardzo cię proszę w imieniu swoim i ariela, abyś to doprecyzował:  kim/czym jest dla ciebie duch święty?

Tak nie wynika z mojej krytyki wypowiedzi Kserksesa, gdzie nie ujawniałem swoich poglądów, a krytykowałem jego sposób argmentacji, a nie poglądy per se. Więc ta wypowiedź nie ujawnia nawet kszty moich zapatrywań na tę kwestię. Co to znaczy wierzyć w Trójcę po części? Nie ma czegoś takiego. Tak jak nie możesz po części tylko zgadzać się z wiernym i roztropnym.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 16:29 wysłana przez Gorszyciel »

Offline sabekk

« Odpowiedź #167 dnia: 08 Luty, 2017, 16:34 »
Tak nie wynika z mojej krytyki wypowiedzi Kserksesa, gdzie nie ujawniałem swoich poglądów, a krytykowałem jego sposób argmentacji, a nie poglądy per se. Więc ta wypowiedź nie ujawnia nawet kszty moich zapatrywań na tę kwestię. Co to znaczy wierzyć w Trójcę po części? Nie ma czegoś takiego. Tak jak nie możesz po części tylko zgadzać się z wiernym i roztropnym.

Mam co do tego pewne wątpliwości. Oto twoja wypowiedź:

"Skoro Jezus jest wg niego THEOS, to ontycznie jest BOGIEM, mniejszym od JHWH wg niego, ale BOGIEM. No bo jeśli nie to jakim jest bytem?"

Innymi słowy "Skoro Jezus jest wg niego THEOS" (wg niego - kserksessa) " to ontycznie jest BOGIEM" (ale to już wg ciebie) "mniejszym od JHWH wg niego" (ale najwyraźniej nie wg ciebie) "ale BOGIEM. No bo jeśli nie to jakim jest bytem?" (twoja konkluzja)

Skoro zatem już tyle wiemy o twoich poglądach, no to domknijmy kwestii "co w trawie piszczy". Bardzo cię proszę, abyś określił:  kim/czym jest dla ciebie duch święty?
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 16:37 wysłana przez sabekk »
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 08 Luty, 2017, 16:40 »
Innymi słowy "Skoro Jezus jest wg niego THEOS" (wg niego - kserksessa) " to ontycznie jest BOGIEM" (ale to już wg ciebie) "mniejszym od JHWH wg niego" (ale najwyraźniej nie wg ciebie) "ale BOGIEM"

Nie, wg mojego zrozumienia myśli Kseksesa Jezus ontycznie jest THEOS (ontos - byt; jest więc bytem z kategorii THEOS - to moja wykładnia nazywania bogiem przez Kseksesa szatana). Dalsza część wyjaśnia to, co napisałem powyżej w tym wątku. Najwyraźniej więc tylko Ty twierdzisz, że wg mnie równym. Napisałem WG NIEGO, bo cały post nie ujawnia nawet kszty mojego poglądu. To tylko komentarz do nazywania bogiem wszystkiego co popadnie przez kserksesa, dla którego nie ma różnicy bóg tytularny czy bóg w sensie bytu.
Obyś tak dokładnie czytał Strażnicę. Szybko się wybudzisz jak odkryjesz, czego naprawdę uczy Ciało Kierownicze :)
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 16:43 wysłana przez Gorszyciel »

Offline kserksess

« Odpowiedź #169 dnia: 08 Luty, 2017, 16:49 »
Nie, wg mojego zrozumienia myśli Kseksesa Jezus ontycznie jest THEOS (ontos - byt; jest więc bytem z kategorii THEOS - to moja wykładnia nazywania bogiem przez Kseksesa szatana). Dalsza część wyjaśnia to, co napisałem powyżej w tym wątku. Najwyraźniej więc tylko Ty twierdzisz, że wg mnie równym. Napisałem WG NIEGO, bo cały post nie ujawnia nawet kszty mojego poglądu. To tylko komentarz do nazywania bogiem wszystkiego co popadnie przez kserksesa, dla którego nie ma różnicy bóg tytularny czy bóg w sensie bytu.
Obyś tak dokładnie czytał Strażnicę. Szybko się wybudzisz jak odkryjesz, czego naprawdę uczy Ciało Kierownicze :)

Naprawde nie potrafisz zrozumieć co ci piszę ?
Więc najjaśniej jak można - Jehowa - ten jest w/b Biblii jedynym i najwyższym Bogiem. Nie ma innego na świecie. To, że ktoś robi sobie boga z trójcy czy z mitologii greckiej czy jego bogiem jest szatan czy mamona - to już jego sprawa. Wszyscy oni sa fałszywymi bogami.
Jehowa - jeden Bóg, prawdziwy i najwyższy, Tak mówi Biblia.

A "ontycznie" to myśl sobie co chcesz ;)
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 08 Luty, 2017, 17:01 »
Naprawde nie potrafisz zrozumieć co ci piszę ?
Więc najjaśniej jak można - Jehowa - ten jest w/b Biblii jedynym i najwyższym Bogiem. Nie ma innego na świecie. To, że ktoś robi sobie boga z trójcy czy z mitologii greckiej czy jego bogiem jest szatan czy mamona - to już jego sprawa. Wszyscy oni sa fałszywymi bogami.
Jehowa - jeden Bóg, prawdziwy i najwyższy, Tak mówi Biblia.

A "ontycznie" to myśl sobie co chcesz ;)

Czyli Jezus jest fałszywym bogiem?

Offline kserksess

« Odpowiedź #171 dnia: 08 Luty, 2017, 17:06 »

Tak.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 08 Luty, 2017, 17:18 »
Tak.
Na pytanie "czyli Jezus jest fałszywym bogiem?", odpowiedziałeś: "Tak."

W przekładzie Biblii Warszawskiej, Izajasza 9:6.

„Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju. „
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 17:29 wysłana przez od-nowa »

Offline bene

« Odpowiedź #173 dnia: 08 Luty, 2017, 17:40 »

„Nie wolno ci używać imienia Jehowy, twego Boga, w sposób niegodny,+ bo Jehowa nie pozostawi bez ukarania tego, kto używa jego imienia w sposób niegodny.+" Wj 20, 1-7
Na zadanie domowe abyś przypadkiem nie zasłużył sobie na karę Boga odpowiedz sobie  jak niegodnie można używać  imienia Boga. Może dobrą analogią będzie spożywanie wieczerzy. Chodzi mi o wytyczne odnośnie spożywania niegodnie i analogicznie używania imienia niegodnie
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline kserksess

« Odpowiedź #174 dnia: 08 Luty, 2017, 17:44 »
Na zadanie domowe abyś przypadkiem nie zasłużył sobie na karę Boga odpowiedz sobie  jak niegodnie można używać  imienia Boga. Może dobrą analogią będzie spożywanie wieczerzy. Chodzi mi o wytyczne odnośnie spożywania niegodnie i analogicznie używania imienia niegodnie

Możesz konkretnie ? Czy może głoszenie imienia Jehowy ludziom uważasz za niegodne ?

Offline Enmebaralugalzagesi

« Odpowiedź #175 dnia: 08 Luty, 2017, 18:09 »
bo cały post nie ujawnia nawet kszty mojego poglądu

A jaki jest twój pogląd? :>

Offline sajmon

« Odpowiedź #176 dnia: 08 Luty, 2017, 18:14 »
Możesz konkretnie ? Czy może głoszenie imienia Jehowy ludziom uważasz za niegodne ?

Jeśli chcesz być wierny nauce Nowego Testamentu, to powinieneś głosić Imię Jezusa, gdyż tylko w Nim jest zbawienie i tylko Imię Jezus jest największe. Imię Jehowa nie jest głoszone przez Pana Jezusa i Apostołów, o ile czytałeś Nowy Testament, a nie opracowania ŚJ.

Offline sabekk

« Odpowiedź #177 dnia: 08 Luty, 2017, 18:20 »

Czarować to się możesz. Powiedziałeś już tyle, że nawet swymi tłumaczeniami nie ukryjesz swego chaosu w poglądach na tą sprawę, gdyż pisząc wg niego dałeś wyraźnie do zrozumienia, że nie wg ciebie. To, że ty to sobie nazywasz komentarzem nie oznacza że nie wyraziłeś w nim nic co ty o tym myślisz. Przecież jakbyś się z nim zgadzam, nie komentował byś w taki sposób. Ba, już dawno byś również odpowiedział no moje pytanie. 

Znowuż ci jakiś temacik zastępczy potrzebny, aby szerokim łukiem minąć się z odpowiedzią na moje pytanie? I to ty do mnie wyskakiwałeś z głodnymi kawałkami, że jak zwykle uciekłem? Przecież to ty właśnie niemalże z horyzontu już znikłeś i tylko kurz za tobą pokazuje w którym kierunku. No więc spuszczę ze smyczy za tobą w pościg jeszcze raz moje pytanie: kim/czym jest dla ciebie duch święty?

Ty normalnie jesteś kapitalny  ;D ;D ;D ;D ;D  Uciekasz od pytania ale oczekujesz, że inni będą odpowiadać na twoje  ;D ;D ;D ;D

---//---

Tak.

Zadaj Gorszycielowi pytanie kim/czym jest dla niego duch święty?. Może to tylko kwestia tego, kto je zdaje...? a może po prostu pytaj do skutku a na horyzoncie już go nie zobaczysz.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 18:24 wysłana przez sabekk »
---

Offline kserksess

« Odpowiedź #178 dnia: 08 Luty, 2017, 19:08 »
Jeśli chcesz być wierny nauce Nowego Testamentu, to powinieneś głosić Imię Jezusa, gdyż tylko w Nim jest zbawienie i tylko Imię Jezus jest największe. Imię Jehowa nie jest głoszone przez Pana Jezusa i Apostołów, o ile czytałeś Nowy Testament, a nie opracowania ŚJ.

A dlaczego mam być wierny tylko NT ? Czyżbyś odrzucał ST ? Jezus był zapowiadany gdzie ? W Koranie czy może w Wikipedii ?
Może pora zacząć wreszcie czytać ST ;)

Kto ci powiedział, że imię Jehowy nie było głoszone przez Jezusa ? Kto ?
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 19:17 wysłana przez kserksess »

Offline Startek

« Odpowiedź #179 dnia: 08 Luty, 2017, 20:31 »
Proponuję wszystkim  posłuchać dobrej muzyki , Estera wrzuciła przepiękny kawałek z występu Diany Krall  , piekna kobieta i piękna muzyka . A jak coś mocniejszego  i z naszego rynku muzycznego rodem z Gdańska  zapraszam obejrzeć Behemota z Nergalem porządny mroczny metal . ☺