Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85129 razy)

Efezjan

• Gość
Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #180 dnia: 08 Luty, 2017, 22:14 »
Tak.
Kol 2, 9-10. Skoro jest to pełnia bóstwa czy boskości, to pełnia. To znaczy, że Jezus jest wcielonym Bogiem - Emmanuelem. Bogiem z nami przez swoje człowieczeństwo.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 08 Luty, 2017, 23:06 »
A jaki jest twój pogląd? :>

Jeśli chodzi o mnie - bo Tobie odpowiem - to w Trójcę jakąś definicyjną nie wierzę. Wierzę jednak, że Pan Jezus jest BOGIEM prawdziwym, a nie żadnym aniołem czy po prostu ludzkim prorokiem. Zatem, choć formułek nie lubię, zgadzam się z tymi słowami: Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion, zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego, stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych

Czarować to się możesz. Powiedziałeś już tyle, że nawet swymi tłumaczeniami nie ukryjesz swego chaosu w poglądach na tą sprawę, gdyż pisząc wg niego dałeś wyraźnie do zrozumienia, że nie wg ciebie. To, że ty to sobie nazywasz komentarzem nie oznacza że nie wyraziłeś w nim nic co ty o tym myślisz. Przecież jakbyś się z nim zgadzam, nie komentował byś w taki sposób. Ba, już dawno byś również odpowiedział no moje pytanie. 

Człowieku, jak chcesz z mojej zabawy w kotka i myszkę wyciągać tego typu wnioski i już wiesz jak jest lepiej ode mnie to po co Ci moje deklaracje, wyznania wiary i określanie się w kwestii DUCHA ŚW.? A Ty zgadzasz się z nim? Wg Ciebie Jezus jest fałszywym bogiem jak szatan?

Offline sabekk

« Odpowiedź #182 dnia: 08 Luty, 2017, 23:34 »
(...) w Trójcę jakąś definicyjną nie wierzę. Wierzę jednak, że Pan Jezus jest BOGIEM prawdziwym, a nie żadnym aniołem czy po prostu ludzkim prorokiem. Zatem, choć formułek nie lubię, zgadzam się z tymi słowami: Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion, zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego, stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych

Człowieku, jak chcesz z mojej zabawy w kotka i myszkę wyciągać tego typu wnioski i już wiesz jak jest lepiej ode mnie to po co Ci moje deklaracje, wyznania wiary i określanie się w kwestii DUCHA ŚW.?

Skoro ty traktujesz jak zabawę to ty myślałeś, że tylko ty będziesz się dobrze bawił? Widziałem, że coś tu nie gra. Ktoś, kto składa takie deklaracje...

Cytat:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/trojca/msg71910/#msg71910
Gorszyciel
"Ja nie wierzę w Trójcę."

...nie wypisuje później takich rzeczy, jakie tutaj z twojej strony padły, aby w końcu cytując "Skład Apostolski" przyznać... "w Trójcę jakąś definicyjną nie wierzę". Jeśli nawet nie wierzysz w jakąś definicyjną, to się nie pisze, że nie wierzy w ogóle.
Czy nie można było powiedzieć tego normalnie, bez ponoszenia kosztów, na których mi nie zależy, abyś ponosił? Mnie też kosztuje wyduszanie coś z kogoś.

A Ty zgadzasz się z nim? Wg Ciebie Jezus jest fałszywym bogiem jak szatan?

Myślę, że kserksess powinien sobie pewne rzeczy nieco bardziej poukładać. W takich miejscach jak to, samo serce to troszkę za mało.   
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 08 Luty, 2017, 23:37 »
Zacytowałem słowa, z którymi całkowicie się zgadzam. Przyznasz jednak, że nie jest to wyznanie wiary w Trójcę. Nie wierzę w Trójcę. Nie jestem więc trynitarzem, ale też nie jestem aktywnie z trynitarzami walczącym człowiekiem. Wiem, że dla Ciebie to trudne do przyjęcia, bo na wszystko są pytania czytelników i skorowidz. Ja w kwestii tworzenia kategorycznych wyznań wiary sam w sobie jestem powściągliwy. Jeśli chcesz mieć zatem pewność czy wierzę w Trójcę to powiem Ci tak: w taką jak ją określa Atanazy w Quicumque nie wierzę.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 23:42 wysłana przez Gorszyciel »

Offline sabekk

« Odpowiedź #184 dnia: 08 Luty, 2017, 23:47 »
Zacytowałem słowa, z którymi całkowicie się zgadzam. Przyznasz jednak, że nie jest to wyznanie wiary w Trójcę.

Wiesz.. te słowa zawarte są chyba katechizmie a już sam ten fakt ma wydźwięk trynitarny. W dużej mierze będzie to zależeć czy duch święty jest dla ciebie osobą i czy uznajesz równość Syna i Ojca. Nie chce cię już cisnąć, ale chciałbym abyś dostrzegł, że tacy jak ja, czy ariel, wiedzą w co wierzą i gdy ktoś pisze, że nie wierzy w Trójce, to wyczują czy pokrywa się to w pozostałych zeznaniach.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2017, 23:53 wysłana przez sabekk »
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 08 Luty, 2017, 23:57 »
Wiesz.. te słowa zawarte są chyba katechizmie a już sam ten fakt ma wydźwięk trynitarny. W dużej mierze będzie to zależeć czy duch święty jest dla ciebie osobą i czy uznajesz równość Syna i Ojca. Nie chce cię już cisnąć, ale chciałbym abyś dostrzegł, że unitarianie wiedzą w co wierzą i gdy ktoś pisze, że nie wierzy w Trójce, to wyczują czy pokrywa się to w pozostałych zeznaniach.

No jednak typowy Świadek. Jak w katechizmie (i chyba - to jak nie jesteś pewien to po co to gadanie - sprawdź :D) to od Babilonu Wielkiego i na pewno naznaczone stęchlizną nauki o Trójcy. Daj spokój. Cytaty z Biblii, zacytowane w katechizmie, też są skażone? Skład Apostolski korzeniami sięga na pewno czasów Hipolita Rzymskiego (zm. 235), a może wcześniejszych. Wtedy katechizmu nie było. A skoro ze słowami, które zacytowałem się zgadzam, to co mi przeszkadza, że pochodzą z tekstu Hipolita? Dobrze oddają to, co chciałem powiedzieć i dlatego je zacytowałem.

Offline sabekk

« Odpowiedź #186 dnia: 09 Luty, 2017, 00:12 »
No jednak typowy Świadek. Jak w katechizmie (i chyba - to jak nie jesteś pewien to po co to gadanie - sprawdź :D) to od Babilonu Wielkiego i na pewno naznaczone stęchlizną nauki o Trójcy. Daj spokój. Cytaty z Biblii, zacytowane w katechizmie, też są skażone? Skład Apostolski korzeniami sięga na pewno czasów Hipolita Rzymskiego (zm. 235), a może wcześniejszych. Wtedy katechizmu nie było. A skoro ze słowami, które zacytowałem się zgadzam, to co mi przeszkadza, że pochodzą z tekstu Hipolita? Dobrze oddają to, co chciałem powiedzieć i dlatego je zacytowałem.

Same słowa może i oddają, jednak oficjalna ich konkluzja jest następująca:

Cytat:
http://kosciol.wiara.pl/doc/489477.Maly-katechizm/2
"3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty."

Więc ponowię pytanie. Czy dla ciebie duch święty jest osobą?  Pytam normalnie, bez ataku. Ot, aby zdefiniować to, co określiłeś "w jakąś definicyjną nie wierzę". Powtarzam. Pytam normalnie, z ciekawości.
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 09 Luty, 2017, 00:20 »

Cytat:

Więc ponowię pytanie. Czy dla ciebie duch święty jest osobą?  Pytam normalnie, bez ataku. Ot, aby zdefiniować to, co określiłeś "w jakąś definicyjną nie wierzę". Powtarzam. Pytam normalnie, z ciekawości.

To z katechizmu nie jest konkluzja moich słów ani konkluzja nawet Składu Apostolskiego, którego tylko fragment zacytowałem w charakterze ilustracji literackiej tego, co chciałem powiedzieć. Co tyczy się DUCHA ŚWIĘTEGO to może kiedyś się wypowiem. To nie jest temat na jeden krótki wpis, tak jak Ty nie chcesz odpowiedzieć czy Jezus jest bogiem prawdziwym czy fałszywym, jak dla Kserksesa.

Offline bene

« Odpowiedź #188 dnia: 09 Luty, 2017, 00:24 »

Cytat:

Tak z ciekawości Czy dla Ciebie Bóg jest osobą i na jakiej podstawie tak twierdzisz. Najlepiej jak podałbyś wersety Biblijne na poparcie swojego stanowiska w tej sprawie
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline sabekk

« Odpowiedź #189 dnia: 09 Luty, 2017, 00:26 »
To z katechizmu nie jest konkluzja moich słów ani konkluzja nawet Składu Apostolskiego, którego tylko fragment zacytowałem w charakterze ilustracji literackiej tego, co chciałem powiedzieć. Co tyczy się DUCHA ŚWIĘTEGO to może kiedyś się wypowiem. To nie jest temat na jeden krótki wpis, tak jak Ty nie chcesz odpowiedzieć czy Jezus jest bogiem prawdziwym czy fałszywym, jak dla Kserksesa.

No to jak się kiedyś wypowiesz... no to może i ja się kiedyś wypowiem. Póki co, wracam to tematu w którym też mi coś nie grało w twych wypowiedziach, tyle, że tam Światus czeka na odpowiedź.

---//---

Tak z ciekawości Czy dla Ciebie Bóg jest osobą i na jakiej podstawie tak twierdzisz. Najlepiej jak podałbyś wersety Biblijne na poparcie swojego stanowiska w tej sprawie

Temat pozostawiam kserksessowi. Odpowiem jednak tylko tak króciutko. Nawet dogmat o trójcy twierdzi, że "Są trzy Osoby Boskie". Dlaczego ja miałbym zatem twierdzić, że Bóg Ojciec nie jest osobą? (Galatów 3:20 BT)
« Ostatnia zmiana: 09 Luty, 2017, 00:38 wysłana przez sabekk »
---

Offline bene

« Odpowiedź #190 dnia: 09 Luty, 2017, 00:40 »

Temat pozostawiam kserksessowi. Odpowiem jednak tylko tak króciutko. Nawet dogmat o trójcy twierdzi, że "Są trzy Osoby Boskie". Dlaczego ja miałbym zatem twierdzić, że Bóg Ojciec nie jest osobą?
Ciekawi mnie twoja argumentacja. Taka z Biblii a nie z rodzaju bo inni tak twierdzą A tak pozatym to pytanie było do Ciebie a nie do jakiegoś Twojego "adwokata"
« Ostatnia zmiana: 09 Luty, 2017, 00:42 wysłana przez bene »
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 09 Luty, 2017, 00:42 »
Temat pozostawiam kserksessowi. Odpowiem jednak tylko tak króciutko. Nawet dogmat o trójcy twierdzi, że "Są trzy Osoby Boskie". Dlaczego ja miałbym zatem twierdzić, że Bóg Ojciec nie jest osobą? (Galatów 3:20 BT)

A jak Paweł nazwał tam OSOBĘ po grecku?

Offline sabekk

« Odpowiedź #192 dnia: 09 Luty, 2017, 00:52 »
A jak Paweł nazwał tam OSOBĘ po grecku?

Tak samo jak NT nazywa po grecku trójcę. Chcesz kontynuować, wiesz co masz zrobić. Bywaj.
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 09 Luty, 2017, 01:05 »
Tak samo jak NT nazywa po grecku trójcę. Chcesz kontynuować, wiesz co masz zrobić. Bywaj.

Tak, chcę. Uważam, że duch święty nie jest osobowy, a jego personifikowanie to jedynie zabiegi literackie. A Ty? I po co Ci to moje wyznanie potrzebne? Jeśli tylko z ciekawości, to mam nadzieję, że ją zaspokoiłem.

To po co cytujesz werset, w którym tylko niektóre przekłady na języki nowożytne używają słowa "osoba", a Paweł go w Ga w ogóle nie użył, choć greckie słowo osoba funkcjonowało w jego czasach? I to ma być dowód, że Bóg jest osobą? Po co taki werset cytować, który w ogóle się na ten temat nie wypowiada.

Offline sabekk

« Odpowiedź #194 dnia: 09 Luty, 2017, 02:01 »
Tak, chcę. Uważam, że duch święty nie jest osobowy, a jego personifikowanie to jedynie zabiegi literackie. A Ty? I po co Ci to moje wyznanie potrzebne? Jeśli tylko z ciekawości, to mam nadzieję, że ją zaspokoiłem.

Trochę ci to zajęło... ostatnie trzy strony tego tematu. Nie można było po prostu normalnie?

To po co cytujesz werset, w którym tylko niektóre przekłady na języki nowożytne używają słowa "osoba", a Paweł go w Ga w ogóle nie użył, choć greckie słowo osoba funkcjonowało w jego czasach? I to ma być dowód, że Bóg jest osobą? Po co taki werset cytować, który w ogóle się na ten temat nie wypowiada.

Powodów jest kilka i co niektóre tak naprawdę są ci znane. Już je przerabialiśmy w innej rozmowie. Podam ci to w kilku punktach i jednocześnie odpowiem benkowi. Jednak chciałbym cie poprosić, abyś najpierw moją ciekawość docisną tak do samego betonu, boś ciekawy ewenement. Skoro uważasz, że duch święty nie jest osobowy, to czym jest zatem? To nurtujące...  Uzupełni proszę swą odpowiedź i przechodzę do meritum twego pytania.
---