Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dz 20:28  (Przeczytany 41208 razy)

Offline sabekk

Odp: Dz 20:28
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Luty, 2017, 16:35 »
To jest kłamstwo! W Trójcy Świętej nie ma trzech Bogów. To zakłamana do szpiku kości Organizacja Towarzystwa Strażnica oszukuje swoich czytelników, a Ty jesteś ich ofiarą. Oto materiał dowodowy strażnicowych kłamstw:

Więcej:
http://piotrandryszczak.pl/bostwo_chrystusa_cz2.html

Wiesz, to nie ja formowałem takie teksty, jak: "Ojciec jest Bogiem, Syn jest Bogiem, Duch Święty jest Bogiem. Mimo to nie ma trzech Bogów, tylko jeden jest Bóg.". Ty już wiesz kto.
Innymi słowy sami przyznajecie, że każdy z nich jest Bogiem. Ba! Idąc już nawet logiką Roszady... jeśli wystarczyć ma napisanie Bóg z dużej litery w stosunku do Jezusa i ma to oznaczać, że jest się politeistą, no to wy przecież piszecie Duch Święty dużymi literami, twierdzicie że każdy z nich jest Bogiem i wzbraniacie się przed nazwaniem was politeistami tylko dlatego... że trzymacie ich w jednym pudełeczku? Trzy kulki w jednym pudełku mają sprawić że mamy tylko jedną kulkę.  :o

Wierzący w Trójcę Świętą również nie są politeistami:.

Mszał Rzymski:

No to dlaczego mają być politeistami w Trójcę niewierzący? Bo ktoś napisał w stosunku do Jezusa Bóg a nie bóg? Weź ty się chwilę zastanów...

Poza tym, czy w Dz. 20:28 Romianiuk okłamuje swoich czytelników pisząc wbrew waszym sugestiom, że owym Bogiem nie jest Jezus? Konkretnie, jest kłamcą, czy nie?
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Luty, 2017, 16:38 »
No tak - Paweł poleciał skrótem, a pisarz Dziejów - Łukasz - też się w niczym nie połapał. I po co mu było to wyższe wykształcenie akademickie?

Offline gedeon

« Odpowiedź #62 dnia: 03 Luty, 2017, 21:30 »
Posty poleciały na cmentarz, proszę tylko o merytoryczne posty.

Offline sabekk

« Odpowiedź #63 dnia: 03 Luty, 2017, 21:56 »
Posty poleciały na cmentarz, proszę tylko o merytoryczne posty.

Komuś mocno zależało...  Nawet ostatni, merytoryczny post Roszady. Nie ma się do czego odnieść...
A Gorszycielowi mogę odpisać, czy mam to potraktować jako sugestię, abym ładnie podziękował za rozmowę?
Spróbujmy...

No tak - Paweł poleciał skrótem, a pisarz Dziejów - Łukasz - też się w niczym nie połapał. I po co mu było to wyższe wykształcenie akademickie?

Gorszycielu, odnośnie wyższego wykształcenia to poszło do kosza, no niemniej odnośnie reszty powiedz mi... jeśli temat wygląda tak, jak w Hebr. 9:14, czy też 1 Jan. 1:7, 1 P 1:17-21, Ef 1:3-7, to czy interpretując Dz 20:28 w sposób jaki robiłeś to na poprzednich stronach tego tematu, będzie to ta sama ewangelia, jaka wynika z zapodanych przeze mnie tekstów, czy też będzie to już inna ewangelia (Gal. 1:8)?
Możesz pokusić się o wywód akademicki. Chętnie poczytam.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty, 2017, 22:03 wysłana przez sabekk »
---

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Luty, 2017, 23:32 »
Weź ty się chwilę zastanów...

Właśnie się zastanowiłem i stwierdzam jeszcze raz: Towarzystwo Strażnica z pełną świadomością kłamie na temat Trójcy Świętej, że jest to rzekomo trzech Bogów.

Poza tym, czy w Dz. 20:28 Romianiuk okłamuje swoich czytelników pisząc wbrew waszym sugestiom, że owym Bogiem nie jest Jezus? Konkretnie, jest kłamcą, czy nie?

W którym miejscu bp Romaniuk okłamał swoich czytelników, że owym Bogiem nie jest Jezus?

Dz 20, 28

« Ostatnia zmiana: 03 Luty, 2017, 23:34 wysłana przez Tusia »

Offline sabekk

« Odpowiedź #65 dnia: 04 Luty, 2017, 00:16 »
Właśnie się zastanowiłem i stwierdzam jeszcze raz: Towarzystwo Strażnica z pełną świadomością kłamie na temat Trójcy Świętej, że jest to rzekomo trzech Bogów.

Nie jestem rzecznikiem WTS, a co najwyżej swoich poglądów, którym z WTS jest po drodze. Dlatego zacytowałem ci nie WTS a Atanazego, który tak wszystko podsumował: "A przecie nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg."
Albo mamy trzy kulki w pudełku, albo dochodzimy do intelektualnego przekłamania. Roszada na słowa "jedyny prawdziwy Bóg" zareagował pisząc: "Czyli jakiś politeizm jest". Więc jak mam ocenić słowa Atanazego "Gdyż jak pojedynczo każdą osobę, Bogiem i Panem wyznawać Chrześcijańska prawda nam każe (...)" jak nie politeizm? Tylko ci tak tego nazwać nie wolno. Wiesz dlaczego? Bo dalej Atanazy pisze: "(...) tak trzech bogów lub trzech panów utrzymywać Katolicka religia zabrania.". Innymi słowy masz trzy kulki w jednym pudełku i masz zabronione mówić jak jest, a tylko masz mówić, że masz jedną kulkę.
Roszada zaczął, rykoszetem poszło...

W którym miejscu bp Romaniuk okłamał swoich czytelników, że owym Bogiem nie jest Jezus?

Dz 20, 28

Ja nie oskarżam go o kłamstwo, a tylko pytam ciebie. Wszak już pierwszy post tego tematu stawia w sprzeczności NWT i BT pytaniem "Nasze tłumaczenie prowadzi do wniosku, skoro  Pan Jezus umarł na krzyżu i przelał własną krew jest nazywany Bogiem, to dowodzi to Jego Bóstwa. PNŚ jest odmienny - który jest bardziej poprawny?". Dziwnym trafem przekład Romaniuka jest również odmienny od BT. A skoro BT ma prowadzić do wniosku, że "Pan Jezus (...) przelał własną krew jest nazywany Bogiem, to dowodzi to Jego Bóstwa" no to się pytam ciebie... Czy w Dz. 20:28 Romaniuk okłamuje swoich czytelników pisząc wbrew waszym sugestiom, że owym Bogiem nie jest Jezus? Konkretnie, jest kłamcą, czy nie?, bo biorąc pod uwagę twój pierwszy post w tym temacie...
Konkretnie. Czy w Dz. 20:28 Romaniuk okłamuje swoich czytelników pisząc wbrew waszym sugestiom, że owym Bogiem nie jest Jezus? Konkretnie, jest kłamcą, czy nie?. Roszada nie był w stanie. Może mu pomożesz? Jak również nie dasz rady, nie przejmuj się. Najwyżej wywali się do kosza.
---

Offline kserksess

« Odpowiedź #66 dnia: 04 Luty, 2017, 06:36 »

Sabek, Tusia, jeśli ktoś kłamie w kwestii trójcy to na pewno nie świadkowie. Mnie w KK uczono, ze Trójca to trzy osoby boskie tworzące jednego Boga. Te osoby to Ojciec Syn i duch święty. Wszystkie one są sobie równe. Skoro są te osoby sobie równe to czyżby Ojciec nie był Bogiem ? Wiec skoro Ojciec jest Bogiem to w świetle tego fałszywego dogmatu i syn jest Bogiem i duch świety jest Bogiem. Zgadza się czy nie ?

Po raz kolejny posługujesz się pół prawdą i kłamstwem.  Przytoczyłaś nawet fragment jakiejś modlitwy z KK. To własnie z niej też jasno wynika, że Trójca to trzech Bogów tworzących jednego Boga.

O Trójcy z Wikipedii :
Trójca Święta, Święta Trójca – chrześcijański dogmat uznający, że Bóg jest Bogiem Trójjedynym, istniejącym jako trzy Osoby – po grecku hypostazy[1] – pozostając jednocześnie jednym Bytem[2]. Wszystkie trzy Osoby są rozumiane jako mające tę samą jedną istotę czyli naturę, a nie jedynie podobne natury. Od początku trzeciego wieku[3] doktryna Trójcy zaczęła być formułowana następująco: jest „jeden Bóg istniejący w trzech Osobach i jednej substancji, Ojciec i Syn, i Duch Święty”[4]. Wiara w Trójcę jest wyznawana przez wszystkie Kościoły katolickie, prawosławne, oraz wszystkie główne wyznania wyrastające z nurtu reformacji takie, jak luteranizm, kalwinizm, anglikanizm, metodyzm i prezbiterianizm. Dogmat o Trójcy Świętej jest więc uważany za „centralną prawdę wiary teologii chrześcijańskiej”[5].

Dogmat został ostatecznie zatwierdzony na soborze konstantynopolitańskim w roku 381, jednak już na soborze nicejskim w roku 325 oficjalnie uznano współistotność Ojca i Syna, co jest podstawą dogmatu. Uznanie wiary w Trójcę Świętą jest pierwszym koniecznym warunkiem wstąpienia do Światowej Rady Kościołów[6].
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 06:38 wysłana przez kserksess »
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Roszada

« Odpowiedź #67 dnia: 04 Luty, 2017, 08:21 »
Chłopie to nie jest wątek o Trójcy a o Dz 20:28.

Offline sabekk

« Odpowiedź #68 dnia: 04 Luty, 2017, 12:18 »
Chłopie to nie jest wątek o Trójcy a o Dz 20:28.

Trójca to tylko rykoszet od twoich zarzutów o politeizm. Co do Dz. 20:28 to Gorszyciel już załatwił temat, tylko wbrew swemu pytaniu o Łukasza, "po co mu było to wyższe wykształcenie akademickie", on sam nie robi urzytku z rzekomo swojego wyższego wykształcenia. Więc po co mu potrzebne? Nie mam pojęcia. No ale do rzeczy...

Cytat:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/dz-2028/msg68969/#msg68969
Gorszyciel
"Na pierwszy rzut mego oka nie widzę innej możliwości, że stojące w DOPEŁNIACZU słowo THEOS (Bóg) odnieść do stojącego w DOPEŁNIACZU zaimka SWÓJ"

Nawet z polskiego na nasze, właśnie dlatego, że zaimek "swój" stoi w dopełniaczu nie można go odnieść do stojącego również w dopełniaczu słowa "Bóg", gdyż "swój" (własny) w dopełniaczu brzmi to tak, jak w NWT, czy u Romianiuka. W BT nie przetłumaczono tego jako dopełniacz i w taki właśnie oto sposób sami pozamiataliście sobie temat. sajmon na pierwszej stronie tego tematu pyta zestawiając NWT i BT "który jest bardziej poprawny?". Najwyraźniej wbrew twym zapewnieniom...

Cytat:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/dz-2028/msg69666/#msg69666
Roszada
"Dla trynitarzy nie ma aż tak wielkiego znaczenia jak oddano Dz 20:28, (...)."

...chyba mijasz się z prawdą, skoro nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Może zatem odpowiesz na pytanie sajmona Dz. 20:28 NWT/BT - "który jest bardziej poprawny?"? Gorszyciel już ci temat wyłożył przedstawiając również Popowskiego, który Dz. 20:28 odnosi do Chrystusa mimo, że werset nic o nim nie mówi, podobnie jak nie ma słowa "syn".

« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 12:34 wysłana przez sabekk »
---

Offline Roszada

« Odpowiedź #69 dnia: 04 Luty, 2017, 12:33 »
Dz 20:28 wg tekstu Nowego Świata ma charakter trynitarny :):

Dz 20:28 – „Zważajcie na samych siebie i na całą trzodę, pośród której duch święty ustanowił was nadzorcami, abyście paśli zbór Boga, nabyty przez niego krwią jego własnego Syna”.

Spirytysta Greber a Towarzystwo Strażnica w sprawie Dz 20:28

The New Testament – A New Translation and Explanation Johannes Greber, 1937
Dz 20:28 – so that as shepherds you may lead the congregation of the lord which he gained possession of with his own blood.

New World Translation of the Holy Scriptures – With References 1984
Dz 20:28 – to shepherd the congregation of God, which he purchased with the blood of his own [Son].

„Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata” 1997
Dz 20:28 – „abyście paśli zbór Boga, nabyty przez niego krwią jego własnego Syna”.

Towarzystwo Strażnica obrało inną metodę, niż spirytysta J. Greber, by pozbawić Jezusa Bóstwa.
On nazwał Chrystusa „panem”, a ono dostawiło dwa słowa do swego tekstu, to znaczy „jego” i „Syna”.
Nie ma ich w przekładzie międzywierszowym wydanym przez tę organizację (patrz The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures 1985).

Offline Roszada

« Odpowiedź #70 dnia: 04 Luty, 2017, 12:36 »
Dwóch właścicieli:

Jezus: Mt 16:18 – „zbuduję mój zbór i bramy Hadesu go nie przemogą”.

Również Bóg jest właścicielem Kościoła: „abyście paśli zbór Boga” (Dz 20:28).

Offline sabekk

« Odpowiedź #71 dnia: 04 Luty, 2017, 12:41 »
Dz 20:28 wg tekstu Nowego Świata ma charakter trynitarny :):

Dz 20:28 – „Zważajcie na samych siebie i na całą trzodę, pośród której duch święty ustanowił was nadzorcami, abyście paśli zbór Boga, nabyty przez niego krwią jego własnego Syna”.

Jak się coś czyta to celem jest zrozumienie sensu tekstu, a nie liczenie do trzech.

Spirytysta Greber a Towarzystwo Strażnica w sprawie Dz 20:28

The New Testament – A New Translation and Explanation Johannes Greber, 1937
Dz 20:28 – so that as shepherds you may lead the congregation of the lord which he gained possession of with his own blood.

New World Translation of the Holy Scriptures – With References 1984
Dz 20:28 – to shepherd the congregation of God, which he purchased with the blood of his own [Son].

„Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata” 1997
Dz 20:28 – „abyście paśli zbór Boga, nabyty przez niego krwią jego własnego Syna”.

Towarzystwo Strażnica obrało inną metodę, niż spirytysta J. Greber, by pozbawić Jezusa Bóstwa.
On nazwał Chrystusa „panem”, a ono dostawiło dwa słowa do swego tekstu, to znaczy „jego” i „Syna”.
Nie ma ich w przekładzie międzywierszowym wydanym przez tę organizację (patrz The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures 1985).

No to Greber najwyraźniej sklecił też przekład BW. Do tego dąży twoja dedukcja  :o

Dwóch właścicieli:

Jezus: Mt 16:18 – „zbuduję mój zbór i bramy Hadesu go nie przemogą”.

Również Bóg jest właścicielem Kościoła: „abyście paśli zbór Boga” (Dz 20:28).

A dlaczego nie trzech? Nie zastanawiało cię to?
Miło również, że konkretnie określiłeś kto jest podmiotem w Dz. 20:28 a kto nim nie jest. W końcu jakiś postęp.
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 12:44 wysłana przez sabekk »
---

Offline Roszada

« Odpowiedź #72 dnia: 04 Luty, 2017, 12:48 »
A dlaczego nie trzech? Nie zastanawiało cię to?

Wiedziałem, żeś ślepy:

"duch święty ustanowił was nadzorcami, abyście paśli zbór Boga,"

Rz 16:16 (Kościoły Chrystusa) i 1Kor 11:16 (Kościoły Boże).
"żeście świątynią Ducha"
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 12:50 wysłana przez Roszada »

Offline sabekk

« Odpowiedź #73 dnia: 04 Luty, 2017, 12:50 »
Wiedziałem, żeś ślepy:

"duch święty ustanowił was nadzorcami, abyście paśli zbór Boga,"

Rz 16:16 (Kościoły Chrystusa) i 1Kor 11:16 (Kościoły Boże).
"żeście świątynią Ducha"

Znowuż mamy zbór Boga. Duch tylko ustanowił nadzorców :)
Czy mamy jeszcze gdzieś werset taki jak Rz 16:16?
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 12:53 wysłana przez sabekk »
---

Offline Roszada

« Odpowiedź #74 dnia: 04 Luty, 2017, 13:02 »
Znowuż mamy zbór Boga. Duch tylko ustanowił nadzorców :)
Czy mamy jeszcze gdzieś werset taki jak Rz 16:16?
A "zbór mój" z Mt 16 to czyj?
Ignorant jesteś widze, albo takiego grasz raczej.

A duch to się w Jehowie nie zawiera wg Towarzystwa?
Idziesz w kłamstwo widzę i myślisz, że z głupimi masz do czynienia.

Udajesz głupiego że nie wiesz, że Duch Św. ma być Pocieszycielem Kościoła jak i prowadzącym go jak to zapowiedział Jezus w J 14 i 16.
Kończę z tobą bo te twoje głupawe dywagacje wynikające tylko z twoich nudów a mi szkoda czasu.

Sam do tej pory nie przedstawiłeś swojej wizji tylko jak kserkses zajmujesz się torpedowaniem innych. Znam takich cwaniaczków z innych forów, i na tobie też się tam poznali. ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 13:04 wysłana przez Roszada »