Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dz 20:28  (Przeczytany 41189 razy)

Offline Roszada

Odp: Dz 20:28
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Luty, 2017, 10:30 »
JEST POSTĘP! Kserksess nazwał Jezusa Bogiem, z dużej litery! :D
Czy szatana też nazwie Bogiem z dużej litery? :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #46 dnia: 01 Luty, 2017, 10:36 »
Ale po co te katechizmy?
Odpowiadaj Biblią a nie katechizmami.
Albo publikacjami ŚJ.
To nie forum katolickie.

Offline Woland

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Luty, 2017, 10:55 »
prócz tekstu źródłowego jest jeszcze jeden powód - nie sposób być naraz naśladowcą Chrystusa Jezusa i Jehowy.
Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie. Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski”.

Zasady odwetu ST
„życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę…” (Wj 21, 23nn). (Kpł 24, 19nn).

Jeśli Jehowa i Jezus kierują ię tym samym prawem moralnym i etycznym, to jedynie przy założeniu że Zakon Mojżeszowy był z tym prawem niezgodny , a "naród wybrany" został wybrany (sic!)w celu zamordowania Mesjasza.*

*nie jest to mój pogląd , a jedynie konstrukcja teoretyczna spełniająca warunki odpowiedzi

Offline Roszada

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Luty, 2017, 11:09 »
Po to, by czytający nie pisali bzdur na temat Trójcy Świętej, by zobaczyli jaka jest nasza wiara.
KK naucza o Trójcy na podstawie Pisma Św, a nie na podstawie Katechizmów.
Kompletne pomieszanie faktów.

Offline kserksess

« Odpowiedź #49 dnia: 02 Luty, 2017, 05:45 »
KK naucza o Trójcy na podstawie Pisma Św, a nie na podstawie Katechizmów.
Kompletne pomieszanie faktów.

Dobry żart - wskaż gdzie w Biblii jest Trójca bo jak na razie o Trójcy to ja tylko np w katechizmach czytam. A może KK wydał nową Biblię a ja o tym nic nie wiem ? Biblię z Trójcą oczywiście .
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Roszada

« Odpowiedź #50 dnia: 02 Luty, 2017, 09:27 »
Dobry żart - wskaż gdzie w Biblii jest Trójca bo jak na razie o Trójcy to ja tylko np w katechizmach czytam. A może KK wydał nową Biblię a ja o tym nic nie wiem ? Biblię z Trójcą oczywiście .
Chłopie pokażę ci jeden przykład, jak to opisywał np. w II wieku Hipolit na podstawie Biblii:

Hipolit (ur. przed 170): „Słowo Ojca, (...) powiedziało uczniom: Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Św. Pouczył tutaj, że kto by pominął jednego z nich, ten nie okazuje prawdziwego uwielbienia Bogu. Bóg bowiem otrzymuje uwielbienie w tej Trójcy” („Przeciw Noetosowi” 14).

Offline kserksess

« Odpowiedź #51 dnia: 02 Luty, 2017, 22:24 »
Chłopie pokażę ci jeden przykład, jak to opisywał np. w II wieku Hipolit na podstawie Biblii:

Hipolit (ur. przed 170): „Słowo Ojca, (...) powiedziało uczniom: Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Św. Pouczył tutaj, że kto by pominął jednego z nich, ten nie okazuje prawdziwego uwielbienia Bogu. Bóg bowiem otrzymuje uwielbienie w tej Trójcy” („Przeciw Noetosowi” 14).

A co mówi Biblia na ten temat ? Zarzucasz świadkom, że korzystają ze Strażnic a sam powołujesz się na jakieś pozabiblijne opinie ? Ciekawe.....Werset który cytujesz nie jest żadnym dowodem na Trójcę. Pomyśl co oznacza zrobić coś w jakieś imię, często np sąd wydaje wyrok w imieniu Rzeczypospolitej. Czy Rzeczypospolita to osoba ? Często robimy coś w imię miłości. Czy miłość to osoba ?
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Luty, 2017, 22:54 »
Pomyśl co oznacza zrobić coś w jakieś imię, często np sąd wydaje wyrok w imieniu Rzeczypospolitej.

Podaj werset, który mówi o wyroku w imieniu Rzeczpospolitej.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Luty, 2017, 03:34 »
A co mówi Biblia na ten temat ? Zarzucasz świadkom, że korzystają ze Strażnic a sam powołujesz się na jakieś pozabiblijne opinie ? Ciekawe.....Werset który cytujesz nie jest żadnym dowodem na Trójcę. Pomyśl co oznacza zrobić coś w jakieś imię, często np sąd wydaje wyrok w imieniu Rzeczypospolitej. Czy Rzeczypospolita to osoba ? Często robimy coś w imię miłości. Czy miłość to osoba ?

No to chłopie - teraz sam swoje argumenty obaliłeś. Jeżeli można coś robić, ogłaszać w IMIĘ czegoś, co nie jest osobą, a wartością, to wniosek ten wnosi wiele do Twoich tez na temat Imienia JHWH. Pomyśl o tym.

Offline kserksess

« Odpowiedź #54 dnia: 03 Luty, 2017, 06:01 »
Podaj werset, który mówi o wyroku w imieniu Rzeczpospolitej.

Otwórz sobie Lexa, poczytaj, że wyroki w Polsce są w imieniu Rzeczypospolitej. Nie jest to jednak żadna osoba. Podobnie jest z tym jak kazano chrzcić w "imię ojca syna i ducha świętego". To nie jest żaden dowód na istnienie Trójcy.

Offline Roszada

« Odpowiedź #55 dnia: 03 Luty, 2017, 10:29 »
Cytat: Roszada w Wczoraj o 09:27

kserksess:
A co mówi Biblia na ten temat ? Zarzucasz świadkom, że korzystają ze Strażnic a sam powołujesz się na jakieś pozabiblijne opinie ? Ciekawe.....Werset który cytujesz nie jest żadnym dowodem na Trójcę.
Właśnie chłopie Biblia jest zacytowana.
Nie widzisz tego?
Jest werset:
Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Św
A w nim jedno "imię" i trzy podmioty czyli osoby: Ojciec Syn i Duch Św.
Umiesz czytać i liczyć do trzech?

Po drugie chłopie jak się bierzesz do polemiki z katolikiem to wiedz, że katolik uznaje Biblie i tradycję czyli nauki katolickie od I wieku do dziś.

Ty zaś uznajesz tylko nauki z najnowszych Strażnic, a Biblie wydaliście dopiero w 1997 roku.
Ty chcesz być partnerem do dyskusji?
Koń by się uśmiał. ;D
« Ostatnia zmiana: 03 Luty, 2017, 10:31 wysłana przez Roszada »

Offline sabekk

« Odpowiedź #56 dnia: 03 Luty, 2017, 11:53 »
Ty chcesz być partnerem do dyskusji?
Koń by się uśmiał. ;D

No przecież od lat wszyscy wiedzą, że za partnera uważasz tylko tych, którzy są podobnego zdania co ty. I jeśli koń się z czegoś śmieje, to chyba tylko z tego.

Kwestia Dz.20:28 wcale nie wspiera ani Trójcy, ani bóstwa Jezusa. Powiedziałbym, że Paweł poleciał skrótem myślowym, co już mu się zdarzało i nie jest to niczym szczególnym w obliczu tego, że ci z którymi rozmawiał byli dobrze obeznani z jego nauczaniem (Hebr. 9:14). A w myśl jego własnych słów (Gal. 1:8 BW), przyjmując trynitarną interpretację Dz. 20:28, to albo on sam byłby "przeklęty", albo inny apostoł (1 Jan. 1:7).

---//---

JEST POSTĘP! Kserksess nazwał Jezusa Bogiem, z dużej litery! :D

Nie zmienia to faktu, że napisał jednocześnie "Jehowa jest Bogiem najwyższym".
« Ostatnia zmiana: 03 Luty, 2017, 11:58 wysłana przez sabekk »
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Offline Roszada

« Odpowiedź #57 dnia: 03 Luty, 2017, 12:05 »
Nie zmienia to faktu, że napisał jednocześnie "Jehowa jest Bogiem najwyższym".
Czyli jakiś politeizm jest. :)
Mniejsi i więksi Bogowie.
A przy tym jak Towarzystwo wymienia dziesiątki bogów, to wszystko się staje jasne. 8-)

Kwestia Dz.20:28 wcale nie wspiera ani Trójcy, ani bóstwa Jezusa. Powiedziałbym, że Paweł poleciał skrótem myślowym
No pewnie, że jeden werset o niczym nie świadczy.
Ale ten werset wpisuje się w dziesiątki innych.
Jak ładnie Dz 20:28 wyglądają obok J 20:28. :)
No przecież od lat wszyscy wiedzą, że za partnera uważasz tylko tych, którzy są podobnego zdania co ty.
Pomyliłeś mnie z sobą.
Ja nie szukam partnerów, to twoje zadanie. ;D
Ja dyskutuję z tymi co reprezentują chrześcijaństwo pierwszych wieków, a nie z mitów czy XXI wieku.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty, 2017, 12:22 wysłana przez Roszada »

Offline sabekk

« Odpowiedź #58 dnia: 03 Luty, 2017, 12:42 »
Czyli jakiś politeizm jest. :)
Mniejsi i więksi Bogowie.
A przy tym jak Towarzystwo wymienia dziesiątki bogów, to wszystko się staje jasne. 8-)No pewnie, że jeden werset o niczym nie świadczy.

To, że trzech Bogów trzymacie w jednym pudełeczku nie zmienia faktu, że politeistami nie jesteście. My za to modlimy się tylko do jednego, i to nas od politeistów odróżnia.

Ale ten werset wpisuje się w dziesiątki innych.
Ja ładnie Dz 20:28 wyglądają obok J 20:28. :)

J 20:28 równie ładnie wygląda obok J 17:3.

Pomyliłeś mnie z sobą.
Ja nie szukam partnerów, to twoje zadanie. ;D
Ja dyskutuję z tymi co reprezentują chrześcijaństwo pierwszych wieków, a nie z mitów czy XXI wieku.

W przeciwieństwie do ciebie, ja nie robię tego typu pomyłek.

Jak już nadmieniłem, Paweł mógł skrótem myślowy wyrazić dobrze znaną w I w. prawdę o której sam Paweł nauczał w Hebr. 9:14, jak i inni apostołowie (1 Jan. 1:7)
To już mu się zdarzało, np. w Hebr. 11:25, 26 napisał, że Mojżesz "wybrał poniewieranie z ludem Bożym, (...) ponieważ ocenił hańbę Chrystusową jako bogactwo większe niż skarby Egiptu" (NWT). Niczego takiego nie czytamy w księgach mojżeszowych, jednak takie stwierdzenie wynika już z dobrze znanej chrześcijanom w I w. całości nauczania i ten skrót myślowy interpretujący tamten epizod z życia Mojżesza nie wymagał dla nich szerszego komentarza. Podobnie mamy w Dz. 20:28 zwłaszcza, że greckie "tou idiou" można oddać równie dobrze jako "swego"/"własnego". Tu nie ma żadnych trynitarnych rewelacji.
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Luty, 2017, 14:44 »
To, że trzech Bogów trzymacie w jednym pudełeczku nie zmienia faktu, że politeistami nie jesteście.

To jest kłamstwo! W Trójcy Świętej nie ma trzech Bogów. To zakłamana do szpiku kości Organizacja Towarzystwa Strażnica oszukuje swoich czytelników, a Ty jesteś ich ofiarą. Oto materiał dowodowy strażnicowych kłamstw:

Więcej:
http://piotrandryszczak.pl/bostwo_chrystusa_cz2.html

My za to modlimy się tylko do jednego, i to nas od politeistów odróżnia.

Wierzący w Trójcę Świętą również nie są politeistami:.

Mszał Rzymski: