Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 63035 razy)

Offline PoProstuJa

Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #285 dnia: 29 Luty, 2016, 08:19 »
"Wiara w irracjonalnego i barbarzyńskiego "boga" czyni ludzi uzależnionymi, zniewolonymi i posłusznymi.

Napisałem wiara w w takiego "boga", czyni ludzi zniewolonymi.
Natomiast nie napisałem, że wiara w Boga jest naganna.

Gedeonie ja się z Tobą w pełni zgadzam, że wiara w barbarzyńskiego boga czyni ludzi zniewolonymi. Jest mnóstwo religii (np. w plemionach afrykańskich), które wierzą w bogów propagujących zło. I ja tego nie pochwalam.

Ale Twoja wypowiedź odnosiła się do wiary Świadków Jehowy. Napisz więc jakiego "boga" Ty miałeś na myśli. Jakiegoś konkretnego? Ma jakieś imię?

Offline matus

« Odpowiedź #286 dnia: 29 Luty, 2016, 08:34 »
Starotestamentowy Jehowa.
Wcale nie jest mniej barbarzyński od wspomnianych przez Ciebie.
Bogowie są gorsi od Pokemonów, bo nie da się złapać ich wszystkich, tylko jednego (albo małą grupkę), bo się obrażają.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14527
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #287 dnia: 29 Luty, 2016, 09:16 »
Gedeonie ja się z Tobą w pełni zgadzam, że wiara w barbarzyńskiego boga czyni ludzi zniewolonymi. Jest mnóstwo religii (np. w plemionach afrykańskich), które wierzą w bogów propagujących zło. I ja tego nie pochwalam.

Ale Twoja wypowiedź odnosiła się do wiary Świadków Jehowy. Napisz więc jakiego "boga" Ty miałeś na myśli. Jakiegoś konkretnego? Ma jakieś imię?

Tu masz wyczerpującą odpowiedź.
Starotestamentowy Jehowa.
Wcale nie jest mniej barbarzyński od wspomnianych przez Ciebie.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14527
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #288 dnia: 29 Luty, 2016, 09:25 »
PoProstuJa. Myślę że dyskusja w sposób nie pozostawiający wątpliwości wykazała, że dobre przymioty, jakimi cechują się śJ, nie są zarezerwowane tylko dla nich. Są to przymioty każdego przyzwoitego człowieka, bez względu na jego światopogląd. Ale... również złe cechy i zachowania śJ nie są udziałem wyznawców tylko tej religii. Myślę, że się z tym zgodzisz. Na całym świecie spotkasz ludzi dobrych i złych. Jest nas ok. 8 mld. to daje 8 mld. oddzielnych charakterów. Jest z czego wybierać sobie towarzystwo :)
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #289 dnia: 29 Luty, 2016, 09:56 »
Matus i Nemo ... z całym szacunkiem. Ja zadałam pytanie Gedeonowi.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Luty, 2016, 10:13 »
PoProstuJa. Myślę że dyskusja w sposób nie pozostawiający wątpliwości wykazała, że dobre przymioty, jakimi cechują się śJ, nie są zarezerwowane tylko dla nich. Są to przymioty każdego przyzwoitego człowieka, bez względu na jego światopogląd. Ale... również złe cechy i zachowania śJ nie są udziałem wyznawców tylko tej religii. Myślę, że się z tym zgodzisz. Na całym świecie spotkasz ludzi dobrych i złych. Jest nas ok. 8 mld. to daje 8 mld. oddzielnych charakterów. Jest z czego wybierać sobie towarzystwo :)
Jak już przez 20 stron wątku, było powtarzane to co ująłeś w swoim poście, powtórzę za Tobą z czym  się zgadzam :
"dobre przymioty, jakimi cechują się śJ, nie są zarezerwowane tylko dla nich. Są to przymioty każdego przyzwoitego człowieka, bez względu na jego światopogląd. Ale... również złe cechy i zachowania śJ nie są udziałem wyznawców tylko tej religii."
Jak dla mnie, to jest wyczerpująca odpowiedz dla tego tematu, bo o to  w nim chodziło.

Offline matus

« Odpowiedź #291 dnia: 29 Luty, 2016, 10:23 »
Chyba, że chodziło o siłowe udowodnienie "lepszości", co sugeruje niesprawiedliwy podział wad i zalet.
Bogowie są gorsi od Pokemonów, bo nie da się złapać ich wszystkich, tylko jednego (albo małą grupkę), bo się obrażają.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Luty, 2016, 10:25 »
Chyba, że chodziło o siłowe udowodnienie "lepszości", co sugeruje niesprawiedliwy podział wad i zalet.
No chyba że.....

Offline matus

« Odpowiedź #293 dnia: 29 Luty, 2016, 10:28 »
Wymuszanie wymieniania zalet czegoś, co kogoś skrzywdziło przypomina trochę sugerowanie napadniętemu przez bandytę, że Ten napadający może i Ciebie okradł i pobił, ale w sumie całkiem przystojny jest, do tego zadbany. No i połamał Ci tylko jedną rękę, a mógł obie!

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #294 dnia: 29 Luty, 2016, 10:30 »
Jak już przez 20 stron wątku, było powtarzane to co ująłeś w swoim poście, powtórzę za Tobą z czym  się zgadzam :
"dobre przymioty, jakimi cechują się śJ, nie są zarezerwowane tylko dla nich. Są to przymioty każdego przyzwoitego człowieka, bez względu na jego światopogląd. Ale... również złe cechy i zachowania śJ nie są udziałem wyznawców tylko tej religii."
Jak dla mnie, to jest wyczerpująca odpowiedz dla tego tematu, bo o to  w nim chodziło.

No i super podsumowanie. Czyli wśród Świadków Jehowy są osoby, które mają i dobre i złe cechy. I te dobre i złe cechy ma też 8 miliardów ludzi w populacji. Czyli ŚJ są zwykłymi, przeciętnymi ludźmi, tak?

Po co więc powstało m.in. to forum, które ostrzega przed wszystkimi Świadkami Jehowy?

P.S. Nadal czekam na odpowiedź od Gedeona na pytanie, które bezpośrednio jemu dziś zadałam.

Offline matus

« Odpowiedź #295 dnia: 29 Luty, 2016, 10:33 »
Bo ŚJ są zwykłymi ludźmi, przeciętnymi ludźmi.
Przed ludźmi forum nie ostrzega.
Za to ostrzega przed Organizacją i jej systemem.

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #296 dnia: 29 Luty, 2016, 10:35 »
Bo ŚJ są zwykłymi ludźmi, przeciętnymi ludźmi.
Przed ludźmi forum nie ostrzega.
Za to ostrzega przed Organizacją i jej systemem.

Organizacja składa się z LUDZI.

Offline matus

« Odpowiedź #297 dnia: 29 Luty, 2016, 10:39 »
Do Organizacji ludzie tylko (aż?) przynależą.
Organizacja to taka maszynka, z kilkoma sternikami.
A może Ci chodzi o tych sterników właśnie?
Ale to jest raptem 7 osób...

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Luty, 2016, 10:45 »
No i super podsumowanie.
Uważam, że podsumowanie jest ok.

Offline gedeon

« Odpowiedź #299 dnia: 29 Luty, 2016, 11:01 »
Matus i Nemo ... z całym szacunkiem. Ja zadałam pytanie Gedeonowi.

Odpowiedziałem na to pytanie bardzo precyzyjnie.