To prawda Nadaszyniaku, tak się kreował Robo. Ja już do PŚ nie zaglądam i dzięki temu nie koncentruje się na drobnych szczegółach lecz na całości treści i na konkretach. Przyznam sie że chcialem sie skonfrontowac z Robo i porozmawiać na powyższy temat zwłaszcza że jest dla mnie drażliwy. Bylem okłamywany przez grono starszych. Miałem w zanadrzu parę dobrych argumentów popartych wersetami i byłem ciekaw co mi Robo by napisał. Ale cóż dobry był w wymyślaniu sztucznych tematów i ich wyjaśnianiu w przekonaniu o swojej nieomylności.
Trochę musiałem się wyłączyć ale widzę że oceniacie szybko osoby które bronią Biblii
Czy Nadaszyniak ma rację ?
Tak jestem biblistą i Biblia to całe moje życie . Ale nie twierdzę że mam rację we wszystkich moich postach . Jak już gdzieś pisałem - cenię sobie Wasze merytoryczne komentarze.
Zadawanie pytań to tezy , które chcę skonfrontować - bo może mi się tylko zdawać że mam rację .
Ale odbielimy od powyższego pytania
Czy niedziela była dniem zmartwychwstania ?
Ponieważ , dla mnie Biblia jest najwyższym autorytetem - jako list, słowo od Boga Jahwe - zadałem to pytanie bo sam mam wątpliwości .
Możecie to potraktować jako zagadkę
Jezus umiera ok godziny 15 -Mateusza 27:46–50, Marka 15:33–37, Łukasza 23:44–46
Ma być w grobie (sam mówi) 3dni i 3 noce -Mateusza 12:40
ale Marka 8:31- po trzech dniach zmartwychwstanie.
Mateusza 16:21 – „…trzeciego dnia zmartwychwstanie
Łukasza 24:7 – „…a trzeciego dnia zmartwychwstać.”
1 Koryntian 15:4 – „…zmartwychwstał trzeciego dnia…”
Dla Jezusa 1 dzień to 12 h - J 11:9 – Jezus mówi wprost: „Czyż dzień nie ma dwunastu godzin?
Zmartwychwstał w dzień (nie w nocy) - 1 Koryntian 15:4 – „…zmartwychwstał trzeciego dnia…”
warianty
Tradycyjnie
Jezus umiera w piątek o 15
w sobotę o 15 to 24h
w niedzielę ok 5 to 14h - Mateusza 28:1 — „o świcie” przyszły obejrzeć grób.
oraz Jana 20:1 — Maria Magdalena przyszła do grobu „wczesnym rankiem,
gdy jeszcze było ciemno” ( a przecież miał zmartwychwstać w dzień)
Tradycyjnie był w grobie 38 godzin - czyli nawet nie dwie doby
Literalnie
3+3 to72 h
zmarł o 15 w środę a zmartwychwstał w sobotę o 15
Inkluzywnie
zmarł ok 15 w czwartek i zmartwychwstał w niedzielę ok 5
czyli 24piątek+24 sobota+14 niedziela daje 62 h
Oczywiście - dla mnie Biblia jest prawdą wiec nie może być sprzeczna ze sobą