... z wymienionych opcji się nie udowodni, włącznie z tym, czy w ogóle Jezus istnieje?
Flawiusz Tacyt wypowiadali się chyba o istnieniu Jezusa,nie wspomnę o apostołach.
Wymieniony Flawiusz i Tacyt żyli po Jezusie, czego nie neguję, o czym w innych moich komentarzach, można dopatrzeć się przekonania o istnieniu Jezusa jako człowieczego reformatora religijnego. Natomiast sceptycznie odnoszę się do istnienia w zaświatach po jego śmierci i tego dotyczył mój znak zapytania.
O ST nie trzeba chyba Ci Stanisławie przypominać gdzie o mesjaszu jest dziesiątki jeśli nie setki wersetów-ale oczywiście to zanegujesz
Chciałbym jednak aby mi wskazano choćby ze dwa fragmenty ST, których autorzy wiedzieli o istnieniu Jezusa w tym okresie. Wiem natomiast, że były zapowiedzi prorocze pojawienia się Mesjasza, którego utożsamiono po narodzeniu się z Marii. Tymczasem proroctwa, to proroctwa dotyczące przyszłości, a nie teraźniejszość dla autorów ST.
Klocku kompletnie mylisz pojęcia.
Żadnej Trójcy tam nie ma, a tylko Bóstwo Chrystusa.
A niby każda z trzech osób Trójcy nie jest bóstwem? Ja użyłem ogólnej nazwy Trójca, gdyż w niej ten dogmat stanowi centralną prawdę wiary teologii chrześcijańskiej. A niby jakie najważniejsze czynniki decydują o bóstwie Jezusa, które czynią go Bogiem jedności w Trójcy? Poproszę choćby o trzy. Storczyk podał m. in.
Wspomnę tez o ciekawym zabiegu by ukrywać boskość Pana Jezusa a mianowicie chodzi
o wersety z Filipan 2:6
Ale o czym ma świadczyć ta cecha czy przymiot, że jest to potrzebne do uprawnienia bycia Bogiem w Trójcy? Jeśli tak, to co z innymi nagrodzonymi ludźmi 2 P 1:4 ...
obietnice, abyście się dzięki nim stali uczestnikami Boskiej natury, ... Czy z tego powodu Trójca przestanie być trzy osobowa, stając się wielokrotnością osobową?
Jesli chodzi o Trójce ? To wszystko co czyni Bóg, zawsze z udzialem Jezusa i Ducha Św .
Wiele wersetow i kontekstów na to wskazuje.
Prosiłem o choćby trzy fragmenty ze ST, których to autorzy wierzyli w istnienie Jezusa, który stwarzał świat materialny, ale jak dotąd nikt nie podał. Skup się na zaspokojeniu mej ciekawości, tylko proszę nie myl z proroctwami o Mesjaszu, ponieważ proroctwa dotyczą zapowiedzi przyszłego zaistnienia Mesjasza, a nie jego istnienia w tamtych czasach. Ja nie oczekuję wygrać swej racji, tylko zasygnalizować innym, jak Biblia jest pokrętna.