Ciekawa sprawa jest w Apokalipsie Jana 21:5-7
(5): Ten, który zasiadał na tronie, powiedział: "Oto wszystko czynię nowe". I dodał: "Zapisz to, bo są to słowa wiarygodne i prawdziwe". (6): Powiedział mi również: "Stało się! Ja
jestem Alfa i Omega. Początek i Koniec. Ja spragnionemu dam pić ze
źródła wody życia – za darmo. (7): Zwycięzca to otrzyma.
Ja będę jego Bogiem, a on będzie moim synem. [Biblia Paulistów, Ap 21]]
Chodzi tutaj o 6 i 7 werset
Ja spragnionemu dam pić z źródła życia. I skojarzyłem to jak Jezus rozmawiał z Samarytanka przy studni gdy jej powiedział "Daj mi sie napić" a on jej odpowiedział
Na jej słowa Jezus odpowiedział: "Gdybyś znała dar Boży, a także wiedziała, kim jest Ten, kto ci rzekł: «Daj Mi się napić»,
to byś Go poprosiła, a On dałby ci wody żywej" Również podobna sprawa jest w Ew Jana 7:37 o tym ze Zwnetrza jego popłyną strumienie wody dającej życie:
(36): Co znaczą te słowa: «Będziecie Mnie szukać, lecz nie znajdziecie, gdyż nie będziecie mogli pójść tam, gdzie Ja jestem»?". (37): W ostatnim, najbardziej uroczystym dniu świąt, Jezus wstał i zawołał z mocą:
"Jeśli ktoś jest spragniony, niech przyjdzie do Mnie i pije, wierząc we Mnie. (38): Jak mówi Pismo:
Z jego wnętrza popłyną strumienie wody dającej życie". (39): Powiedział to zaś o Duchu, którego mieli otrzymać wierzący w Niego. Duch bowiem jeszcze nie zstąpił, ponieważ nie dokonało się uwielbienie Jezusa. [Biblia Paulistów, J 7]
I jak sie cofniemy do Apokalipsy Jana 21:5-7 zauważymy coś takiego:
"Stało się! Ja jestem Alfa i Omega. Początek i Koniec.
Ja spragnionemu dam pić ze źródła wody życia – za darmo. (7): Zwycięzca to otrzyma.
Ja będę jego Bogiem, a on będzie moim synem
Czy tu chodzi o Jezusa ze on dla nas będzie Bogiem a my jego synami? własnie mam problem by to zrozumieć druga sprawa również Bóg JAHWE Mógł skierować to do Jezusa "Ja bede jego Bogiem a on moim synem" Ale pewny nie jestem, co wy myślicie na ten temat?. Nie jestem pewny ale blizej mam do tego ze tutaj chodzi o Jezusa że on jest Bogiem i zgodnie z JanA 4:7-12 TO ON da nam sie napic wody zywej i ze to Jezus bedzie naszym Bogiem a my jego synami.
Tu werset o tej Samarytance Jana 4:7-12
Na razie tyle, nie bede was męczył bo są jeszcze z 3 wersety na temat "Wody dającej życie"
i robi sie bardzo ciekawe
czytajac te fragmenty jesli dobrze zrozumiałem słowa Ap 21:5-8 to na to wychodzi ze Jezus jest dla nas Bogiem.