...Ciąg dalszy
10 dni później
(Kleryk wchodzi do pokoju przesłuchań)
KLERYK – Przepraszam, że jestem tak ubrany ale jadę prosto z treningu
PPRZEWODNICZĄCY – Bracie Kleryku, naradziliśmy się w Twojej sprawie. … i … doszliśmy do wniosku, że to co mówiliśmy podtrzymujemy jeśli chodzi o ….
KLERYK – Ale teraz jesteśmy na komitecie sądowniczym, bo nie powiedzieliście mi jaki charakter ma spotkanie.
POMOCNIK – To ciąg dalszy komitetu
PPRZEWODNICZĄCY – Oczywiście przypominamy, że nie nagrywamy żadnych rzeczy tutaj powiedzianych, notować można. To jest kontynuacja poprzedniego komitetu sądowniczego. To co mówiliśmy to podtrzymujemy jeśli chodzi o odstępstwo. Doszliśmy do wniosku, że praktycznie dopuściłeś się odstępstwa, co więcej zauważyliśmy w Twoim postępowaniu znamiona czegoś co Biblia nazywa rozpasaniem. 2 do Koryntian 12 rozdział werset 21 mówi tak: „Obawiam się, że gdy znowu przyjdę, mój Bóg pozwoli mi zaznać wśród was wstydu i będę odczuwał smutek z powodu wielu tych, którzy zgrzeszyli, a nie okazali skruchy za nieczystość, niemoralne kontakty seksualne i rozpasanie" Znasz ten termin asélgeia grecki, prawda? Czyli postępowanie świadczące o rażącym braku szacunku dla norm którymi się kierujemy Świadkowie Jehowy na podstawie Biblii. I dostrzegliśmy w Twoim postępowaniu takie znamiona rozpasania. Niejednokrotnie bracia starsi z Tobą rozmawiali czy w dwójkę czy w trójkę i w związku z tym podjęliśmy decyzję, że nie jesteś Świadkiem Jehowy.
KLERYK – Rozumiem, a rozpasanie byście mogli tak szerzej uzasadnić?
PPRZEWODNICZĄCY – Tak oczywiście, cała postawa pokazująca, że lekceważysz to co Biblia mówi na przykład o kwestiach świątecznych. Mówisz, że obchodziłeś, to znaczy organizujesz dla swoich córek święta ponieważ myślałeś, że za to nie można być wykluczonym.
KLERYK – Nie powiedziałem, że organizuje święta. Powiedziałem, że nie uważam, że urodziny to są święta. Że urodziny nie są świętem religijnym.
POMOCNIK – Masz prawo taki pogląd mieć, natomiast my ci powiedzieliśmy jak jako Świadkowe Jehowy zapatrujemy się na to.
KLERYK – Wiecie co, przejrzałem nawet publikacje, żeby przygotować się w tym temacie co mówiliście i nie znalazłem żadnej wzmianki o tym, że urodziny są świętem, więc bardzo bym Was prosił żebyście jakieś materiały w tym temacie mi podali.
PPRZEWODNICZĄCY – Książka czego uczy Biblia, dodatek na samym końcu
KLERYK – Ale nie ma nigdzie tam wzmianki, że są to święta religijne.
PPRZEWODNICZĄCY – Tam jest wyraźnie to powiedziane.
KLERYK – Przeczytałem to i tego tam nie znalazłem.
POMOCNIK – Będąc starszym jestem przekonany, że niejednokrotnie słyszałeś o tym pewno na wielu szkoleniach lub na zebraniach, jakie podejście Świadkowie Jehowy mają do obchodzenia urodzin.
PPRZEWODNICZĄCY – Prowadząc pytania do chrztu niejednokrotnie tą sprawę znałeś i o tym wiedziałeś.
KLERYK – Ale nie, że są świętem religijnym.
POMOCNIK – Ale wiedziałeś też jakie podejście Świadkowie Jehowy mają do tego.
KLERYK – Tak wiedziałem jakie podejście i się z tym podejściem nie zgadzałem.
POMOCNIK – Dokładnie i masz prawo mieć swoje zdanie. Niemniej Świadkowie Jehowy mają odrębne zdanie. Zupełnie inne. Nasze zasady są takie.
KLERYK – Rozumiem, ale chodziło mi o uzasadnienie tego, że są świętem. Myślałem, że podacie mi dokładny fragment, tu strażnica w tym i w tym miejscu mówi
PPRZEWODNICZĄCY – To jest w publikacji czego uczy Biblia.
KLERYK – Mówię, ze przeczytałem i nie znalazłem nigdzie tam takiej informacji, że jest to święto religijne. Było, że mają pogańskie korzenie ale nie, ze są świętem religii fałszywej.
POMOCNIK – I warto sobie teraz przeanalizować czy pogaństwo ma coś wspólnego z religią prawdziwą.
PPRZEWODNICZĄCY – Uważamy, że ty doskonale o tym wiesz. Kleryku bracia mówili Ci w jaki sposób zbór reaguje na Twoje publikacje w internecie, to choćby związane z ….
POMOCNIK – Urodzinami
PPRZEWODNICZĄCY – Urodzinami, czy z dniem dziecka, czy to nieszczęsne zdjęcie na Halloween.
KLERYK – Ale z urodzinami? Nie rozumiem. Bo z urodzinami nic nie wrzucałem do internetu.
PPRZEWODNICZĄCY – No tak z urodzinami nie.
POMOCNIK – z urodzinami nie
KLERYK – Chodzi o dzień dziecka?
POMOCNIK – Tak, szerokim echem się to odbiło.
PPRZEWODNICZĄCY – I doskonale wiedząc jak bracia na to reagują, mimo wszystko utrzymujesz to na swojej stronie, to jest właśnie lekceważenie norm i dlatego podjęliśmy decyzje jednomyślnie, że nie możesz być Świadkiem Jehowy i to chcieliśmy ci w prost powiedzieć i chcieliśmy zachęcić Cię do tego abyś wrócił do religii prawdziwej. Masz taką możliwość, powinieneś, możesz okazać skruchę.
KLERYK – To znaczy ja nie czuje potrzeby okazania skruchy, bo nie uważam, ze zrobiłem coś złego.
POMOCNIK – Przedstawiliśmy Ci pogląd Biblijny na którym my jako świadkowie opieramy swoje wierzenia i ty niekoniecznie musisz się z tym zgadzać zupełnie do tego masz pełne prawo, niemniej masz prawo w każdym momencie wrócić, bo pewno niejednokrotnie czytałeś wersety biblijne takie jak z Izajasza gdzie jest napisane przyjdźcie i uporządkujmy sprawę między sobą. Jehowa zawsze zaprasza każdego, również Ciebie, żeby wrócić. Zawsze możesz o tym pamiętać bez względu na to w który momencie Twojego życia Kleryku będziesz.
PPRZEWODNICZĄCY – Możesz też się odwołać od naszej decyzji na piśmie wtedy musiałbyś takie odwołanie złożyć tutaj braciom miejscowym w zborze w ciągu siedmiu dni.
KLERYK – Siedem dni od daty dzisiejszej tak?
POMOCNIK – Tak
PPRZEWODNICZĄCY – Oczywiście możesz przychodzić na zebrania i przyjmować literaturę
KLERYK – To znaczy nie przychodzę i nie zamierzam przychodzić na zebrania.
POMOCNIK – Ale masz takie prawo gdybyś chciał.
KLERYK – Ok. Szkoda, że nie znaleźliście mi tego materiału odnośnie urodzin bo mi na tym zależało. … Odwołam się oczywiście od decyzji
(Kleryk żegna się ze starszymi podając im rękę)
POMOCNIK – Do zobaczenia
KLERYK – Do zobaczenia