Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy Jezus to Michał?  (Przeczytany 14367 razy)

DeepPinkTool

• Gość
Odp: Czy Jezus to Michał?
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Sierpień, 2018, 16:12 »
Nie. Póki co Jehowa przekazał Jezusowi władzę aż ten pokona szatana jako ostatniego przeciwnika. potem sam Jezus cała władze przekaże Ojcu. Tak mówi Biblia.
Miranda, cytowałeś/aś "Czyli Michał to Jehowa skoro Bóg ma zastępy aniołów.  :P ;D"
Twoja odpowiedź nie na temat, bo cytat był o Michale i Jehowie.  ;)

Offline Światus

« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpień, 2018, 16:27 »
"Póki co", to świetne określenie na trwałość nauk ŚJ  ;D
Czasami zarzucają katolikom, że "Ojcowie Kościoła" nie pisali o czymś w II czy II w, tylko dopiero w IV, a sami nie chcą dyskutować o naukach zawartych we własnych publikacjach sprzed 10-20 lat  :D
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Roszada

« Odpowiedź #62 dnia: 27 Sierpień, 2018, 20:14 »
Jezus Michałem?

Uwierzę w to, jeśli miranda wskaże mi w Biblii kilkanaście tytułów i określeń Jezusa, które omawiane były w innym wątku:

https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/tytuly-jezusa-wg-towarzystwa/

Offline julia7

« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpień, 2018, 21:36 »
Wiadomo, że Jezus to nie Michał. To oczywiste.

Offline Roszada

« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpień, 2018, 22:23 »
Wiadomo, że Jezus to nie Michał. To oczywiste.
Czy to pasuje mirandzie?

Michał Chrystus
Michał Syn Marii
Michał Syn Józefa
Michał Jednorodzony Syn Boży
Nadasz mu imię Michał.
8 dnia nadano mu imię Michał
Michale Synu Dawida zmiłuj się
itd.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień, 2018, 22:32 wysłana przez Roszada »

Offline ihtis

« Odpowiedź #65 dnia: 27 Sierpień, 2018, 23:46 »
Nie. Póki co Jehowa przekazał Jezusowi władzę aż ten pokona szatana jako ostatniego przeciwnika. potem sam Jezus cała władze przekaże Ojcu. Tak mówi Biblia.
Jehowa przekazał władzę Jezusowi czy Michałowi.
 Towarzystwo Strażnica naucza że Jezus powrócił do imienia Michał a więc Jehowa nie móg Jezusowi przekazać władzy tylko Michałowi — zgadzasz się ?

Offline agent terenowy

« Odpowiedź #66 dnia: 28 Sierpień, 2018, 12:13 »
Jeśli jak twierdzi Organizacja, Jezus po pójściu do nieba znowu stał się Michałem, to kim był po zmartwychwstaniu, ale zanim poszedł do nieba? Jezusem czy Michałem? Chodzi mi o te 40 dni, jak ożywiony pokazywał się uczniom.
"Wszyscy, którymi kieruje duch Boży, naprawdę są synami Bożymi" (Rz 8:14 NŚ rew.)

Offline Roszada

« Odpowiedź #67 dnia: 28 Sierpień, 2018, 13:55 »
Jezus Michałem?

„Po przybyciu w okolice Cezarei Filipowej Jezus zapytał uczniów: „Co ludzie mówią? Kim jest Syn Człowieczy?”. Oni odpowiedzieli: „Niektórzy mówią, że Janem Chrzcicielem, inni — że Eliaszem, a jeszcze inni — że Jeremiaszem lub jednym z proroków”. Wtedy ich zapytał: „A wy jak uważacie? Kim jestem?”. Szymon Piotr odrzekł: „Ty jesteś Chrystus, Syn Boga żywego”.” (Mt 16:13-16)

No jakoś nikt nie wspomniał o Michale. :-\

Offline Roszada

« Odpowiedź #68 dnia: 28 Sierpień, 2018, 18:08 »
Jeśli Michał ze ST miałby być Jezusem, to aż się prosi by Jan w prologu swej Ewangelii to podał, pisząc o preegzystencji Słowa.

Jezus też kilka razy samoobjawiał siebie, że jest Synem człowieczym, Synem Bożym, więcej niż synem Dawida, więcej niż Salomon, Abraham, a jednak nie wspomniał, że jest archaniołem Michałem.

Offline Roszada

« Odpowiedź #69 dnia: 29 Sierpień, 2018, 11:17 »
Jest kilka tekstów, które mówią, że Jezus to człowiek (1Tm 2:5) i Syn Człowieczy, który ma powrócić w chwale:

„(...)zobaczą Syna Człowieczego przychodzącego na obłokach nieba z mocą oraz w wielkiej chwale(...)” (Mt 24:30)

A człowiek i Syn Człowieczy to nie archanioł. :-\

Jakby wyglądać musiały słowa: „Pan mój i Bóg mój” J 20:28.
Chyba jako: „Michał mój i Archanioł mój” J 20:28. :)

DeepPinkTool

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Sierpień, 2018, 11:52 »
Tak płyciutko analizując wtrącę swoją uwagę.
W J 20:28 mowa o Panu Jezusie, czyli o Synu Człowieczym, czyli o Człowieku z zarazem o Panu i Bogu. Skoro o Człowieku można powiedzieć, że to Bóg to ja nie widziałbym problemu by o Człowieku mówić Anioł (Archanioł). Moim zdaniem Człowiekowi jako stworzeniu bliżej chyba do Anioła (stworzenia) niż do Boga. Bogu (duch) natomiast bliżej chyba do Anioła (duch) niż do Człowieka (materia).  ;)
Aczkolwiek Biblia utożsamia Pana Jezusa zarówno z Bogiem jak i Synem Człowieczym. Michał zaś to Archanioł.  :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Sierpień, 2018, 11:58 »
A ja zacytuję słowa, które ŚJ często przytaczają zwalczając Bóstwo Jesusa:

„A te, które opisano, opisano dlatego, żebyście uwierzyli, że Jezus jest Chrystusem, Synem Bożym, i żebyście dzięki wierze mogli poprzez jego imię uzyskać życie.” (Jn 20:31).

Nie ma warunku wiary w Michała czy archanioła.

Offline Agnesja

« Odpowiedź #72 dnia: 29 Sierpień, 2018, 18:01 »
Podałam inny werset na potwierdzenie tego, ze archanioł Michał i Jezus to ta sama osoba.

Już pisałam o tym w innym wątku;

Odnośnie pytania: Czy Jezus to Archanioł Michał?

W księdze Daniela 10:13 czytamy:
13. Lecz książę anielski królestwa perskiego sprzeciwiał mi się przez dwadzieścia jeden dni, lecz oto Michał, jeden z pierwszych książąt anielskich, przyszedł mi na pomoc, dlatego ja zostawiłem go tam przy księciu anielskim królestwa perskiego,

A w Liście do Judy 1: 9 czytamy :

9.Tymczasem archanioł Michał, gdy z diabłem wiódł spór i układał się o ciało Mojżesza, nie ośmielił się wypowiedzieć bluźnierczego sądu, lecz rzekł: Niech cię Pan potępi.
Wiemy, że Jezus był kuszony przez diabła i dał mu odpór.
Mat.4:10
10. Wtedy rzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Albowiem napisano: Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz.
A więc, Archanioł Michał jest pierwszym stworzonym z archaniołów.
 Z Judy wynika, że nie ośmielił się sprzeciwić diabłu czego nie można powiedzieć o Panu Jezusie. Po za tym Jezus jest Bogiem a nie archaniołem.
Filip. 2:6

6. który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu,
Skoro Pan Jezus był w postaci Bożej to czy mógłby być jednocześnie w postaci archanielskiej? Po za tym był zrodzony a nie stworzony.

Izajasza 9:5,6
5. Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.
Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać mężczyznę, wystarczyła kobieta.
                              Św. Ambroży

Offline Roszada

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Sierpień, 2018, 19:42 »
Michał?

„Jezus Chrystus wczoraj i dziś ten sam także na wieki” (Hbr 13:8).

„Jeśli bowiem przychodzi ktoś i głosi wam innego Jezusa jakiegośmy wam nie głosili (...), znosicie to spokojnie”.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Sierpień, 2018, 00:33 »
Odnośnie pytania: Czy Jezus to Archanioł Michał?

Nie!