Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Czy Jezus to Michał?  (Przeczytany 14348 razy)

Offline miranda

Odp: Czy Jezus to Michał?
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Sierpień, 2018, 09:12 »
Organizacja przeoczyła, że kamienowany Szczepan zobaczył w niebie Jezusa, a nie Michała (Dz 7:55). I modlił się: "Panie Jezu, przyjmij ducha mego", a nie "Panie Michale, przyjmij ducha mego" (Dz 7:59).

Biblia mówi jasno, ze kamienowany Szczepan widzi Boga i Syna.
Michał to symbolicznie Jezus tak samo jak i w Objawieniu czytamy o symbolicznym smoku. Czy może uważacie, ze tam w niebie naprawdę jest jakiś smok ?
Póki co nikt tu nie napisał dlaczego Michał nie może być Jezusem. Skoro tenże Michał ma stoczyć walkę w niebie z Szatanem to kto ma stać na czele tych wojsk ? Nie czasami Jezus ?

Offline ihtis

« Odpowiedź #46 dnia: 25 Sierpień, 2018, 10:03 »
... Michał to symbolicznie Jezus tak samo jak i w Objawieniu czytamy o symbolicznym smoku...

Proszę o (  ) podanie wersu z Biblii potwierdzającego powyższą tezę.

Offline miranda

« Odpowiedź #47 dnia: 25 Sierpień, 2018, 10:13 »
Proszę o (  ) podanie wersu z Biblii potwierdzającego powyższą tezę.

Podałam werset z Objawienia. Kto ma być na czele wojsk walczących  ze smokiem ?

Offline Roszada

« Odpowiedź #48 dnia: 25 Sierpień, 2018, 10:29 »
w Objawieniu czytamy o symbolicznym smoku
Ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby ŚJ nazwali Jezusa smokiem. ;D

ŚJ lubią nadawać te same tytułu Jezusowi i szatanowi.
Obaj są bowiem "bogami". :)

A tu raz Michał był papieżem, a innym razem Jezus jest kim...?

„Bo jest Panem panów i Królem królów. – Ma całą sytuacyę w doskonałej kontroli – jest rzeczywistym papieżem [ang. real Pope]. – 1 Tym. 6:15; Obj. 19:16” (Dokonana Tajemnica 1925 [ang. 1917, 1927] s. 321-322).

Offline ihtis

« Odpowiedź #49 dnia: 25 Sierpień, 2018, 10:33 »
Po pierwsze nie podałaś - a po drugie Ap podaje że na czele stoi Michał a nie Jezus.

Offline ewa11

« Odpowiedź #50 dnia: 25 Sierpień, 2018, 10:49 »
Póki co nikt tu nie napisał dlaczego Michał nie może być Jezusem.
Bo nigdzie w Biblii nie ma, że nim jest.

Skoro tenże Michał ma stoczyć walkę w niebie z Szatanem to kto ma stać na czele tych wojsk ? Nie czasami Jezus ?
Skoro pisze, że Michał, to Michał. To tak samo, jak w podręczniku czytamy, że na czele sił polskich w bitwie pod Monte Cassino stał gen. Anders. Skoro pisze, że Anders, to Anders; nie Sikorski i nie Sosnkowski.

Offline Roszada

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sierpień, 2018, 11:02 »
Czy Michał to niebiańskie imię Jezusa?

Po wstąpieniu do nieba Syn Boży sam przedstawia się Pawłowi jako Jezus, a nie Michał:

„Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz” Dz 9:5.
   Ten zaś Go pytał: „Kto jesteś Panie?” Dz 9:5.

Umierający Szczepan modlił się do Syna Bożego:

„Panie Jezu, przyjmij ducha mego!” Dz 7:59.
   Czyżby według Towarzystwa Strażnica męczennik nie wiedział, że w niebie Syn Boży nie jest już Jezusem, ale jest ponownie Michałem?

Janowi Syn Boży z nieba przedstawił się jako Jezus, a nie Michał:

„Ja, Jezus, posłałem mojego anioła..” Ap 22:16.
   Ewangelista zaś napisał:
   „Przyjdź, Panie Jezu! Łaska Pana Jezusa ze wszystkimi!” Ap 22:20-21.

Paweł mówi też o „Jezusie Chrystusie” (Ef 1:17), że Bóg „posadził po swojej prawicy na wyżynach niebieskich (...), i ponad wszelkim innym imieniem, wzywanym nie tylko w tym wieku, ale i w przyszłym” (Ef 1:20-21).

Offline ihtis

« Odpowiedź #52 dnia: 25 Sierpień, 2018, 11:06 »
Skoro tenże Michał ma stoczyć walkę w niebie z Szatanem to kto ma stać na czele tych wojsk ? Nie czasami Jezus ?

Jak sama zauważyłaś „tenże Michał” ma stoczyć walkę.
Miranda czy ty nas wszystkich wkręcasz? Masz w tym kakiś cel?
Wiesz bo ludzie tu szczerze piszą, poświęcają swój czas.
Bardzo Cię szanuje, ale twój upór intuicyjnie podpowiada mi że ty chyba nas w jajo robisz.
Gdyby Jezus był Michałem to by o tym po prostu powiedział, Podobnie jak wyjawił że jest Mesjaszem, Synem Bożym i tak dalej ...

Offline Roszada

« Odpowiedź #53 dnia: 25 Sierpień, 2018, 11:10 »
Zauważmy, że w Ap 12:7 występuje archanioł „Michał”, natomiast w pozostałych miejscach tego rozdziału opisany jest Syn Boży, obdarzony różnymi tytułami i imionami:
„Chrystus” (Ap 12:7), „Baranek” (Ap 12:11), „Mężczyzna” (Ap 12:13), „Jezus” (Ap 12:17).
Wcześniej nazwany jest On dodatkowo „Synem” i „Dziecięciem” Ap 12:5.

Czy potrzeba jeszcze więcej tytułów, by odróżnić Syna Bożego od archanioła?

Mało tego, Syn Boży nazwany jest też „Wiernym i Prawdziwym” (Ap 19:11), „Słowem Boga” (Ap 19:13) oraz „Królem królów i Panem panów” Ap 19:16.

Czy te wszystkie tytuły mogą być porównywalne z określeniem Michała, jako tylko „jednego z pierwszych książąt” (Dn 10:13)?

Jeśli Świadkowie Jehowy chcą identyfikować osobę Jezusa z Michałem, niech sobie to robią dla siebie, ale niech nie próbują nam wmawiać, że na podstawie powyższych tekstów biblijnych my mamy też wierzyć jak oni, i że jest to jedyna właściwa interpretacja.

Offline Roszada

« Odpowiedź #54 dnia: 25 Sierpień, 2018, 11:42 »
   Prócz tego Michał, jako „jeden z książąt” (Dn 10:13), miał zapewne przydzielony pewien zastęp aniołów, jak podaje Ap 12:7: „Michał i jego aniołowie”.
   Ale ci „jego aniołowie” w rzeczywistości nie należą do niego, ale do Boga „Najwyższego Księcia [‘Książę Książąt’]” Dn 8:25.

O tym, że On jest Wodzem anielskim mówią same Jego tytuły: „Bóg Zastępów” (Ps 80:15), „Jahwe Zastępów” (Iz 1:9), czy „Pan Zastępów” Jk 5:4.

Jezus nawet wspomina, że Bóg sam zarządza zastępami anielskimi:

„Czy myślisz, że nie mógłbym poprosić Ojca mojego, a zaraz wystawiłby Mi więcej niż dwanaście zastępów aniołów” Mt 26:53.

Istnieje mnóstwo tekstów, które mówią o tym, że Bóg rządzi aniołami, którzy wykonują „Jego rozkazy” (Ps 103:20). Oto przykłady: Ps 103:20, 148:2, Mt 4:6, 22:30, Łk 4:10, 12:8-9, 15:10, Hbr 1:6, Ap 22:6.

Ale też Biblia uczy, że Jezus, jak Ojciec, jest właścicielem aniołów, zgodnie ze słowami: „Wszystko bowiem moje jest Twoje, a Twoje jest moje” J 17:10.
   Znamy zapewne fragmenty:

„Objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi” 2Tes 1:7;
   „Syn Człowieczy pośle aniołów swoich...” Mt 13:41;
   „Albowiem Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego razem z aniołami swoimi...” Mt 16:27;
   „Pośle On aniołów swoich z trąbą...” Mt 24:31 por. Mt 4:11, 25:31, Mk 8:38, 13:27, Łk 9:26.

Określenie „Michał i jego aniołowie” (Ap 12:7) nie oznacza wszystkich aniołów, bowiem szatan też ma ich ograniczoną ilość („Smok i jego aniołowie” Ap 12:7). Trudno przypuszczać by Bóg przydzielił archaniołowi do tej akcji nieograniczone grono aniołów, raczej tylko jakiś zastęp.

Jezusowi zaś kłaniają się, jak Bogu, „wszyscy aniołowie Boży” Hbr 1:6 por. Ps 97:7.

Zauważmy jeszcze, że nigdzie nie jest napisane, by Michał „posłał” jakiegoś anioła, natomiast takie teksty istnieją o Ojcu i Synu:

„Pan Bóg (...) posłał swojego anioła” Ap 22:6;
   „Ja, Jezus, posłałem mojego anioła” Ap 22:16.

Offline ihtis

« Odpowiedź #55 dnia: 25 Sierpień, 2018, 12:57 »
 Czyli Michał to Jehowa skoro Bóg ma zastępy aniołów.  :P ;D

Offline Światus

« Odpowiedź #56 dnia: 25 Sierpień, 2018, 13:10 »

To nieprawda. Tam jest napisane "Michał i jego aniołowie". Ani słowa o wojskach.
Natomiast o wojskach jest mowa gdzie indziej;

Obj 19:11 Potem ujrzałem niebo otwarte:
a oto - biały koń,
a Ten, co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym,
oto sprawiedliwie sądzi i walczy.
[...]
13 Odziany jest w szatę we krwi skąpaną,
a imię Jego nazwano: Słowo Boga*.
14 A wojska, które są w niebie, towarzyszyły Mu na białych koniach -
wszyscy odziani w biały, czysty bisior.
[...]
16 A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię:
KRÓL KRÓLÓW I PAN PANÓW.

To nie wygląda jak opis Michała.
Czy Michał ma kogokolwiek sądzić?

Mirando, może Ty chcesz sądzić Jezusa/Michała?

1 Kor 6:3 Czyż nie wiecie, że będziemy sądzili także aniołów?
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień, 2018, 13:19 wysłana przez Światus »
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Roszada

« Odpowiedź #57 dnia: 25 Sierpień, 2018, 19:27 »
Ja tam się nie dziwię, że dla mirandy Jezus to Michał.

Jakby się uparł, że to Gabriel jest Jezusem, to też by się dało udowodnić. :)

„Ja jestem Gabriel, który stoję przed Bogiem” Łk 1:19.

Czy Jezus nie stoi przed Bogiem?

„A on, pełen ducha świętego, spojrzał w niebo i zobaczył chwałę Bożą oraz Jezusa stojącego po prawej stronie Boga(...)” (Dz 7:55)

Mało tego, byli tacy co tak wierzyli. Nie dziwmy się, że Towarzystwo Strażnica utożsamia Jezusa z Michałem, bowiem w pierwszych wiekach chrześcijaństwa niektóre środowiska z obrzeża Kościoła identyfikowały Jezusa z Gabrielem! I ciekawe czy Świadkowie Jehowy potrafią zaprzeczyć tej dawnej interpretacji, tak jak umieją bronić swojej dzisiejszej.

Oto słowa jednego z apokryfów z lat 160-180:

„Wtedy w postaci archanioła Gabriela ukazałem się Maryi Dziewicy i mówiłem do niej, a jej serce przyjęło i uwierzyła, uśmiechnęła się, a Ja, Słowo, wszedłem do niej i stałem się ciałem, i Ja sam byłem wysłannikiem siebie samego, w postaci anioła tak czyniłem, a potem powróciłem do mego Ojca” („List Apostołów” 14 [25]).

Offline Roszada

« Odpowiedź #58 dnia: 26 Sierpień, 2018, 19:32 »
Gdyby Jezus był Michałem na podstawie Ap 12, to by się okazało, że wiedział o tym tylko Jan, który tę księgę napisał około roku 90 czy 100.

Wszyscy Apostołowie zmarli przed rokiem 80.
Nikt z nich nie czytał Apokalipsy.

Żaden nie miał więc wiedzy takiej jak ŚJ. :)

Offline miranda

« Odpowiedź #59 dnia: 27 Sierpień, 2018, 13:59 »
Czyli Michał to Jehowa skoro Bóg ma zastępy aniołów.  :P ;D

Nie. Póki co Jehowa przekazał Jezusowi władzę aż ten pokona szatana jako ostatniego przeciwnika. potem sam Jezus cała władze przekaże Ojcu. Tak mówi Biblia.