Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42427 razy)

Offline trampek

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #195 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:47 »
Jezus nigdy nie objawiał Jehowy ale swego OJCA.
Rozumiesz?
Pokaż gdzie objawiał słowo Jehowa.

Po raz kolejny zapytam, kim jest Ojciec Jezusa ? Czy to nie w starym testamencie Jehowa zapowiada przyjście Jezusa ?
Rozumiesz ? ;)

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 03 Sierpień, 2017, 13:00 »
Jezus nigdy nie objawiał Jehowy ale swego OJCA.
Rozumiesz?
Pokaż gdzie objawiał słowo Jehowa.

Trampek jest przesiąknięty do szpiku kości strażnicową nauką.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 03 Sierpień, 2017, 13:05 »
człowiek będzie żył wiecznie na ziemi

Za głoszenie innej Ewangelii, ściągasz na siebie przekleństwo św. Pawła (Ga 1, 6-9).

Proszę o wskazanie wersetów, które mówią, że po śmierci wszyscy idą do nieba albo do piekła albo do czyśćca.

Niebo:
http://www.piotrandryszczak.pl/niebo.html

Piekło:
http://piotrandryszczak.pl/o-augustyn-jankowski-pieklo.html

Czyściec:
http://www.piotrandryszczak.pl/podstawy-biblijne-nauki-o-stanie-posrednim-czysccu.html

Offline Roszada

« Odpowiedź #198 dnia: 03 Sierpień, 2017, 13:07 »
Proszę o wskazanie wersetów, które mówią, że po śmierci wszyscy idą do nieba albo do piekła albo do czyśćca.
A do czego ci one potrzebne?
Przecież nie wierzysz w te nauki. :-\
Choćbym ci wskazał 100 wersetów i tak nie uwierzysz bo tu uwierzyłeś Ciału Kierowniczemu.

Offline M

« Odpowiedź #199 dnia: 03 Sierpień, 2017, 13:40 »
Ponieważ nasz szanowny trampek rozlewa się po wielu różnych tematach wszędzie pisząc mniej więcej jedno i to samo postanowiłem przenieść wszystkie jego posty i odpowiedzi na nie w jedno miejsce, chyba, że faktycznie są one tematyczne (niestety w zdecydowanej większości nie są, co jest dziwne biorąc pod uwagę, że Świadkowie Jehowy są z reguły tak dobrzy w słuchaniu poleceń). Proszę o wyrozumiałość, jeśli niektóre wypowiedzi zostaną wyciągnięte z kontekstu, ale inaczej się nie da żeby utrzymać tu jako taki porządek.

Offline Światus

« Odpowiedź #200 dnia: 03 Sierpień, 2017, 14:36 »
często cytujesz np Strażnice z lat trzydziestych ubiegłego wieku a świat naprawdę poszedł do przodu.

Po pierwsze, jestem przeciw obrażaniu kogokolwiek.

Argument o starych Strażnicach, a zwłaszcza o "świecie", w ustach Świadka Jehowy są od czapy.
1. Należy bez zastrzeżeń ufać niewolnikowi, który jest kanałem, przekazującym słowa Jehowy, miedzy innymi przez Strażnice.
Jeśli kwestionujesz stare czasopisma, jesteś o krok od tego aby zacząć kwestionować "prawdy" zawarte w obecnych. Wszak różnią się tylko czasem wydania. Czy słowa Jehowy zawarte w starych czasopismach straciły ważność?

2. Świat poszedł do przodu.

Słudzy Jehowy cieszą się, że „nie są częścią świata”, ponieważ wszystkie narody, które do niego należą, zostaną unicestwione w Armagedonie.(...)

Dlaczego trzymanie się z dala od świata jest takie ważne? Ponieważ rządzi nim Szatan. Chrześcijanie nie chcą być częścią systemu podlegającego władzy Diabła (Łukasza 4:5-8; Jana 14:30; 1 Jana 5:19).
(Oddawaj cześć Bogu)

Czy Świadkowie, razem ze światem i Szatanem, poszli do przodu?
Nie zauważyłem aby Biblia "poszła do przodu".
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline trampek

« Odpowiedź #201 dnia: 04 Sierpień, 2017, 12:54 »
Za głoszenie innej Ewangelii, ściągasz na siebie przekleństwo św. Pawła (Ga 1, 6-9).

Niebo:
http://www.piotrandryszczak.pl/niebo.html

Piekło:
http://piotrandryszczak.pl/o-augustyn-jankowski-pieklo.html

Czyściec:
http://www.piotrandryszczak.pl/podstawy-biblijne-nauki-o-stanie-posrednim-czysccu.html

Nie podawaj mi linków do opracowań  Anryszczaka czy Jankowskiego bo mają one niewiele wspólnego z tym co jest w pismach.
Ja głosze to co czytam w pismach więc o przekleństwo nie boję się. 

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 04 Sierpień, 2017, 17:51 »
Nie podawaj mi linków do opracowań  Anryszczaka czy Jankowskiego bo mają one niewiele wspólnego z tym co jest w pismach.

To działa w dwie strony. Nie podawaj nam linków ani cytatów ze Strażnic, bo one mają niewiele wspólnego z tym co jest w pismach.

Offline Roszada

« Odpowiedź #203 dnia: 04 Sierpień, 2017, 17:52 »
Chłopcze ale Tusia to Andryszczak więc podje ci swoje materiały a nie Ciała Kierowniczego, u którego na pasku chodzisz. ;D

Offline trampek

« Odpowiedź #204 dnia: 04 Sierpień, 2017, 18:21 »
Chłopcze ale Tusia to Andryszczak więc podje ci swoje materiały a nie Ciała Kierowniczego, u którego na pasku chodzisz. ;D

Interpretacje Andryszczaka nie mają nic wspólnego z pismami dlatego te materiały nic a nic nie interesują mnie. Ja nie chodzę na pasku tak jak wy u Andryszczaka ;)

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 04 Sierpień, 2017, 22:30 »

Nie Anryszczak, tylko Andryszczak. To po pierwsze. Po drugie, podane linki do opracowań są oparte na Piśmie Świętym. Wystarczy przeczytać.

Ja głosze to co czytam w pismach więc o przekleństwo nie boję się.

Jesteś głosicielem Strażnicy. To po pierwsze. Po drugie, bój się, bo:

"Baczcie, bracia, aby nie było w kimś z was przewrotnego serca niewiary, której skutkiem jest odstąpienie od Boga żywego," (Hbr 3:12)

"Straszna to rzecz wpaść w ręce Boga żywego." (Hbr 10:31)

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #206 dnia: 05 Sierpień, 2017, 00:42 »
Jak ja lubię jak ktoś straszy Bogiem,uważaj bo cię pogryzie rączki poobrywa,będzie przypiekał na rożnie.Takie straszenie ma nieocenioną rolę zwłaszcza gdy oponent nie zgadza się z naszą argumentacją i dodatkowo śmie bezczelnie ją podważać .

Offline Startek

« Odpowiedź #207 dnia: 05 Sierpień, 2017, 02:05 »
Nie Anryszczak, tylko Andryszczak. To po pierwsze. Po drugie, podane linki do opracowań są oparte na Piśmie Świętym. Wystarczy przeczytać.

"Baczcie, bracia, aby nie było w kimś z was przewrotnego serca niewiary, której skutkiem jest odstąpienie od Boga żywego," (Hbr 3:12)

. Tusia , a może to powinno brzmieć  ,,Jehowy żywego " 

Offline trampek

« Odpowiedź #208 dnia: 05 Sierpień, 2017, 10:50 »

Czytałem je, są błędną interpretacją pism na użytek przede wszystkim dla oponentów Świadków Jehowy. Jedyne co tam jest wspólnego z pismami to to, że czasami pojawia się tam cytat z Biblii. 

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 05 Sierpień, 2017, 11:18 »
. Tusia , a może to powinno brzmieć  ,,Jehowy żywego "

Nie mogę tak napisać, bo takiej frazy nie ma w Piśmie Świętym.