Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42434 razy)

Gorszyciel

• Gość
Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #165 dnia: 02 Sierpień, 2017, 13:02 »
Czy w czasie kiedy Jezus był na ziemi, ktokolwiek miał wątpliwości kim jest jego Ojciec ? Chyba tylko przeciwnicy Jezusa tacy jak faryzeusze czy saduceusze .
Podobnie rzecz na się i dzisiaj - tylko Świadkowie Jehowy uznają, że Ojcem Jezusa jet Bóg o imieniu Jehowa. Inni usuwają Jehowę zastępując to mitologicznym tworem zwanym Trójcą.
Nawet jeśli ktoś odrzuca, ze w nowym testamencie nie ma imienia Jehowy to wiadomym jest, że Jezusa przysłał Jehowa a nie bezimienny Bóg.

Wiedzieli kim jest Bóg, wiedzieli co to Tetragram, ale nie wymawiali słowa Jahwe ani Jehowa. Mówi ADONAY, HASZSZEM albo ELOHIM zamiast JHWH. Wiemy to na pewno z dzieł Filona z Aleksandrii oraz Józefa Flawiusza.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 02 Sierpień, 2017, 13:03 »
Uważam, że celibat jest niebiblijny i że wszyscy ludzie są tacy sami. Każdy "ma szansę" zostać pedofilem czy żyć w związku nieuznawanym przez Jehowę.

Co ma zatem celibat do pedofilii :o ?

Offline MX

« Odpowiedź #167 dnia: 02 Sierpień, 2017, 13:15 »
Czy w czasie kiedy Jezus był na ziemi, ktokolwiek miał wątpliwości kim jest jego Ojciec ? Chyba tylko przeciwnicy Jezusa tacy jak faryzeusze czy saduceusze .
Podobnie rzecz na się i dzisiaj - tylko Świadkowie Jehowy uznają, że Ojcem Jezusa jet Bóg o imieniu Jehowa. Inni usuwają Jehowę zastępując to mitologicznym tworem zwanym Trójcą.
Nawet jeśli ktoś odrzuca, ze w nowym testamencie nie ma imienia Jehowy to wiadomym jest, że Jezusa przysłał Jehowa a nie bezimienny Bóg.
Ale nie o tym była rozmowa. Uciekasz od odpowiedzi i mnożysz niadekwatne wypowiedzi.

Przestałbyś już nadużywać tej wokalizacji bo wszyscy wiedzą jak SJ nazywają Boga.

Wszyscy chrześcijanie uznają, że Ojcem Pana Jezusa jest Bóg, który w ST jest między innymi określany Tetragramem wobec którego SJ używają jak wiekszość na to wskazuje błędnej wokalizacji.

Nikt nic nie odrzuca co jest zgodne z treścią poprawną. Chyba ze mówisz o spreparowanym tekście, w którym wbrew manuskryptom wciska się coś czego tam nie ma. To takie fałszywe teksty słusznie są odrzucane. To ty odrzucasz prawdę o tekście NT.

Mitologicznym tworem jest wyobrażenie SJ o Bogu. Natomiast o Trójcy nie masz pojęcia więc nie powinieneś się wypowiadać.

MX - koniec - MX

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 02 Sierpień, 2017, 13:51 »

Offline bene

« Odpowiedź #169 dnia: 02 Sierpień, 2017, 14:11 »
A to ciekawe cytuję z parafrazą zwaną Przekładem Nowego Świata
Joh 17:6 nwt-pl "(6) "Ujawniłem twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Twoimi byli i dałeś ich mnie, a oni zachowali twoje słowo."
Joh 17:26 nwt-pl "(26) I dałem im poznać twoje imię, i dam je poznać, żeby miłość, którą mnie umiłowałeś, była w nich, a ja w jedności z nimi"
O kim to w tych wersetach mówił Jezus. I czy tylko mi się wydaje że mówi że dopiero dał im poznać i je ujawnił?
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline Helleboris

« Odpowiedź #170 dnia: 02 Sierpień, 2017, 14:15 »
Trampek, Twoje odpowiedzi sa wymijające. O coś pytamy a Ty olewasz to pytanie zadając swoje, przeciwstawne. Serio, dialog tak nie wygląda.

Zafiksowałeś się na tym, żeby porównywać nauki ŚJ do nauk KK.
Zaskoczę Cię.
ŚJ mają w pewnych sprawach rację.
KK ma w pewnych sprawach rację.
To forum nie prowadzi krucjaty przeciwko KK ani innej wierze.
Tylko tak się składa że KK nie szafuje ludzkim życiem zakazując transfuzji krwi.
KK nie wtrąca się w służbę wojskową.
KK nie wyrzuca z parafii osób, które tracą wiarę.
Jasne, poziom zepsucia w KK jest ogromny, ale to też dlatego, że jest to religia dominująca w naszej szerokości geograficznej. Dlatego zalewa nas fala informacji z wielu krajów.
ŚJ nadal są religią skrytą. Niewiele osób o nich mówi otwarcie.

A co do Twoich pytań.....
Zmienili znaczenie imienia Bożego, więc to tak jakby zmienili całe imię.
Nigdy nie wierzyli w Trójcę, ale samowolnie zmieniali jej definicję, a to jest dosyć istotne.
"To repeat the same action and expect different results is madness."

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4687
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #171 dnia: 02 Sierpień, 2017, 15:22 »
Zmienili imię Boga ? To teraz w/g świadków Bóg nie ma na imię Jehowa ?
Zmieniali zdanie o Trójcy ? Czyli jak ? Wierzyli w Trójcę ?
Naprawdę brak argumentów jak widzę powoduje, że zaczynasz już pisać o rzeczach nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.
Słowo Jehowa jest w użyciu zaledwie od 500 lat czyli wymyślono je 1500 lat po śmierci Jezusa.

Dlaczego zatem upierasz się Trampek że te imię jest zasadne?

A gdyby ten mnich 500 lat temu rozszyfrował jhwh jako Jahiwa to byś czcil Jahiwa?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 02 Sierpień, 2017, 16:13 »
Zmienili imię Boga ?

Wj 3, 13-14

"Mojżesz zaś rzekł Bogu: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?» Odpowiedział Bóg Mojżeszowi:"

Offline Światus

« Odpowiedź #173 dnia: 02 Sierpień, 2017, 17:14 »

Masz rację trampek, Trójca nie jest ojcem Jezusa.

Co to znaczy "nawet jeśli ktoś odrzuca"?
Albo jest, albo nie ma.
Pokaż zwoje, w których występuje w NT Jehowa, a przyznamy ci rację.
Masz świetny przekład interlinearny Strażnicy. Śmiało.
Jeśli nie znajdziesz, przyznaj nam rację.

Twoje pisanie nie jest poparte dowodami.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Roszada

« Odpowiedź #174 dnia: 02 Sierpień, 2017, 18:19 »
Tak trampek nie wie nawet, że imie Boga ŚJ zmienili w roku 2013:

W starej Biblii z 1997:

„Wtedy Bóg rzekł do Mojżesza: „OKAŻĘ SIĘ, KIM SIĘ OKAŻĘ”. I dodał: „Oto, co masz powiedzieć synom Izraela: ‚OKAŻĘ SIĘ posłał mnie do was’”.” (Wj 3:14)

A teraz od 2013:

*** w15 15.12 ss. 10-11 ak. 7 Żywy przekład Słowa Bożego ***
Dla prawdziwych chrześcijan imię Boże ma głębokie znaczenie. W materiale dodatkowym do zrewidowanej wersji Przekładu Nowego Świata z roku 2013 zawarto uaktualnione wyjaśnienie tej sprawy. Komitet Przekładu Biblii Nowego Świata rozumie, że imię to nawiązuje do kauzatywnej formy hebrajskiego czasownika hawáh i znaczy „On powoduje, że się staje”. Wcześniej w naszych publikacjach znaczenie tego imienia łączono z Księgą Wyjścia 3:14, gdzie czytamy: „Okażę się, kim się okażę”. Pod wpływem tego wyrażono pogląd, że Jehowa sam staje się Tym, który spełnia obietnice. Jednakże w Dodatku A4 w zrewidowanym wydaniu z roku 2013 wyjaśniono: „Chociaż (...) imię Jehowa może kryć w sobie taką myśl, to nie oznacza tylko tego, że Bóg sam staje się, kimkolwiek zechce. Wskazuje też, że Jehowa w celu realizacji swego zamierzenia powoduje, iż Jego dzieło stwórcze staje się, czymkolwiek trzeba, lub wykonuje, cokolwiek trzeba”

*** sgd s. 5 1 Imię Boże w Pismach Hebrajskich ***
Co znaczy imię Jehowa? Imię to pochodzi od hebrajskiego czasownika הוה (hwh), który oznacza „stawać się”. Część uczonych uważa, że tetragram jest kauzatywną formą tego czasownika. Dlatego w rozumieniu Komitetu Przekładu Biblii Nowego Świata imię Boga znaczy: „On powoduje, że się staje”.

trampku chłopcze czytaj więcej strażnicowych publikacji bo i nie wiesz co się dzieje. Imię Boga zmieniono po tylu wiekach ;D

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #175 dnia: 02 Sierpień, 2017, 19:25 »
Każdy ma swój temat do rozmów by głosić prawdę.Świadkowie mają swoją prawdę i ją głoszą,ich przeciwnicy swoją i też ją głoszą .Ciekawe jest to ,że posługują się podobnymi metodami i inwektywami.Zrywając się z łańcucha WTC przede wszystkim przestałem głosić bo przestałem odczuwać takie pragnienie jednocześnie znając grzechy organizacji w doktrynach wiem ,że wiele nauk jest nie do obrony ale to ni nie powód by pastwić się nad tymi którzy jeszcze są zauroczeni JW.Jestem zaskoczony jak wielu tych którzy  urwali się organizacji  przejmują każdą krytykę przeciwnego obozu.

Offline sawaszi

« Odpowiedź #176 dnia: 02 Sierpień, 2017, 23:01 »
Dziewiątka Jezus powiedział wiele na temat prawdy - a kto i jak ją przyjmuje i pojmuje - to wolną wolą jest każdego człowieka -ON osądzi każdego .Wierzysz w życie wieczne i zbawienie ? .

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #177 dnia: 02 Sierpień, 2017, 23:25 »
Sawaszi czy to wstęp? nie nie wierzę i dla czego postać zmyślona ma mnie sądzić i za co?Właśnie ten element On was osądzi  jest najbardziej odpychający bo kto Mu dał prawo do jakiegokolwiek sądu, co zrobił dla mnie żeby teraz mnie rozliczać,czy jest w stanie podejść obiektywnie do osoby która nie podziela jego światopoglądu a może reprezentuje Kargulowe podejście do sprawiedliwości ''prawo prawem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie'' .

Offline sawaszi

« Odpowiedź #178 dnia: 02 Sierpień, 2017, 23:51 »
A gdzie je miedza ? - "Jaśko- na trzy palce zaorana ,Kargulowe plemie !! - bier kose i odmierz co nasze " .W ST. "ząb za ząb i oko za oko" .Ja tam jestem 'wyznawcą' Jezusa i Jego nauk .Pozdrawiam  :)

Offline Startek

« Odpowiedź #179 dnia: 03 Sierpień, 2017, 05:54 »
Ja wyobrażam sobie raj na ziemi ale jakoś  nigdy nie mogłem wyobrazić sobie raju w niebie .
Co do pedofilii - macie skrzywiony obraz świata bo ja często słyszę o pedofilach z różnych wyznań czy grup zawodowych ale jakoś nigdy nie syszałem o pedofilach u świadków.
A co do związków między ludźmi  w raju na ziemi to Jezus dokładnie powiedział jak to będzie wyglądało. Znowu wychodzi na to,że słabo znacie pisma.
Słowo raj zostało użyte tylko trzy razy w Biblii i nie odnosi się wcale do ziemi , tylko do raju w niebie który jest u Boga .( Łuk , 23: 43 BT ) Jezus mu odpowiedział : Zaprawdę , powiadam ci : Dziś że mną będziesz w raju .
,, Został porwany DO RAJU i usłyszał tajemne słowa , których się nie godzi człowiekowi powtarzać ( 2 Kor 12: 4 BT ) .
,, Kto ma uszy , niechaj poslyszy , co mówi Duch do Kościołów . Zwycięzcy dam spożyć owoc z drzewa życia , które jest W RAJU BOGA  " ( Obj 2:7 BT)
Niewolnik strażnicy wmówił swym poddanym ( drugim owcom) że nigdy nie będą z Panem Jezusem w niebie . Czy tak naucza Biblia ? NIE ! Nie tak będzie wyglądała wieczność zbawionych ludzi . Niewolnik strażnicy  wyniósł się ponad innych i wmawia głosicielom , że gdy w Milenium zmartwychwstaną  , a takiego zmartwychwstania w Milenium nie będzie . Bo  wyraźnie napisano w Objawieniu 20: 5  Pozostali umarli ożyli po tym tysiąc letnim okresie .
To jest pierwsze zmartwychwstanie .