Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42426 razy)

Offline Sebastian

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #150 dnia: 02 Sierpień, 2017, 00:31 »
jak wiadomo, słowa Jezusa na temat "picia krwi" wielu Żydów zgorszyły i wielu za nim już nie chodziło

jak wiadomo, uzdrawianie w sabat skutkowało skandalem

jak wiadomo, nawet zwykłe zrywanie kłosów było powodem do polemiki z faryzeuszami

czy zatem jest prawdopodobne, aby Jezus mówił sobie beztrosko Jehowa to Jehowa tamto a nikt z faryzeuszy nie reagował?
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Startek

« Odpowiedź #151 dnia: 02 Sierpień, 2017, 03:59 »
Jestem pewny, że Jezus cytując stary testament np w 22 rozdziale Mateusza nie zastąpił imienia swojego Ojca Jehowy słowem "Pan".
Nawet katolicy wydając II wydanie tysiąclatki bali się usunąć imię Boga ze starego testamentu. W 2008 roku papież poszedł dalej nakazując usuwać imię Jehowy ze wszystkiego co się da.
. Papież nie usuwał żadnej Jehowy  tylko formę zapisu tetragramu w postaci Jahwe ze Starego Przymierza . W Nowym Przymierzu JHWH nie występuje ,  Dlatego że nie ma żadnego innego imienia  pod niebem danego człowiekowi w którym jest nasze zbawienie . Tylko w imieniu Jezus .

Offline MX

« Odpowiedź #152 dnia: 02 Sierpień, 2017, 08:07 »
Nie masz też żadnego dowodu na to, że Jezus zamiast imienia Jehowa zastępował go słowem Pan. Skoro ktoś cytował stary testament to moim zdaniem cytował go bez zmian a nie ze zmianami. No chyba, że twoim zdaniem w starym testamencie imię Jehowy też jest wstawiane sprzecznie z pismami ;)

A ty w kółko to samo. Ja podaję argument, a ty piszesz, że nie mam żadnego.
Powtarzam więc poraz chyba siódmy:

Mam dowód w postaci tego, że faryzeusze nie oskarżali Pana Jezusa o wymawianie Tetragramu. Gdyby go wymawiał byłoby to opisane bardzo wyraźnie i wielokrotnie w NT. Przecież była to ważna sprawa według Ciebie.

Brak polemiki świadczy o tym, że publicznie nie wymawiał Imienia. Ani gdy odczytywał wersety nie czytał Imienia tylko postępował zgodnie z tradycją aby nie nadużywać  Imienia tak jak to było w zwyczaju czytając Adonai lub Elohim.

Twoje zdanie czy moje nie ma tutaj żadnego znaczenia. Liczą się dostępne fakty, przesłanki itp. A to wszystko świadczy na niekorzyść twoich mniemań.

A ostatni Twój wniosek jest tak absurdalny i niedorzeczny, że nie skomentuje.

MX - koniec - MX
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień, 2017, 08:09 wysłana przez MX »

Offline trampek

« Odpowiedź #153 dnia: 02 Sierpień, 2017, 09:38 »
Imię Boga już zmienili w nowej Biblii po ang.
Już nie "okaże kim się okaże".
Zapytaj starszych.

O Trójcy zmieniali kilka razy, kiedy Trójca się pojawiła.
Od V wieku do I  wieku.
O piekle to samo.
A czym dla nich jest gehenna napisz nam. :)

Zmienili imię Boga ? To teraz w/g świadków Bóg nie ma na imię Jehowa ?
Zmieniali zdanie o Trójcy ? Czyli jak ? Wierzyli w Trójcę ?
Naprawdę brak argumentów jak widzę powoduje, że zaczynasz już pisać o rzeczach nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.   

Offline trampek

« Odpowiedź #154 dnia: 02 Sierpień, 2017, 09:44 »
A ja syszałem  ;D

Gdybyś nie wiedział, to napastowanie dzieci, to inaczej pedofilia.

Słabo znasz strażniczeńki. Słyszałeś coś o współżyciu Świadków Jehowy ze zwierzętami?

Mam cichą nadzieję, że nie było to o Tobie.

To nie było o mnie, ja mam nadzieje, ze to nie wy jesteście ofiarami pedofilów np w kościele katolickim bo to tam m in z powodu niebiblijnego celibatu pedofilia czy homoseksualizm do dzisiaj są bardzo często spotykane. Nie wspomnę już o nieformalnych związkach księży z kobietami, które są "gosposiami" na plebaniach. Niedawno była nawet rozprawa gdzie "wdowa" po księdzu domagała się kasy dla ich wspólnego dziecka.
Podsumowując - wszędzie ludzie są tacy sami i nie ryzykowałbym twierdzenia, że tylko u świadków jest pedofilia czy tylko u świadków występowała zoofilia. 

Offline trampek

« Odpowiedź #155 dnia: 02 Sierpień, 2017, 09:52 »
jak wiadomo, słowa Jezusa na temat "picia krwi" wielu Żydów zgorszyły i wielu za nim już nie chodziło

jak wiadomo, nawet zwykłe zrywanie kłosów było powodem do polemiki z faryzeuszami

czy zatem jest prawdopodobne, aby Jezus mówił sobie beztrosko Jehowa to Jehowa tamto a nikt z faryzeuszy nie reagował?

Jezus nie musiał używać "beztrosko" imienia Boga, bo ci, którzy uwierzyli w niego wiedzieli doskonale, ze jest synem Jehowy. Przeczytasz o tym dokładnie np w Mt 16, 15-17.

#Startek
Poczytaj np tu o tym co nakazał usuwać  papież :
http://wiadomosci.onet.pl/tablica/watykan-zmienia-imie-boze-nie-dla-jahwe-bog-to-ado,1666,270154,109331840,watek.html

Offline Reskator

« Odpowiedź #156 dnia: 02 Sierpień, 2017, 10:35 »

Argumenty nie do zbicia.
Jest chyba też taki fragment gdzie mówi "Ja jestem"to chyba chcieli go zabić.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 02 Sierpień, 2017, 11:10 »
To nie było o mnie, ja mam nadzieje, ze to nie wy jesteście ofiarami pedofilów np w kościele katolickim bo to tam m in z powodu niebiblijnego celibatu pedofilia czy homoseksualizm do dzisiaj są bardzo często spotykane. Nie wspomnę już o nieformalnych związkach księży z kobietami, które są "gosposiami" na plebaniach. Niedawno była nawet rozprawa gdzie "wdowa" po księdzu domagała się kasy dla ich wspólnego dziecka.
Podsumowując - wszędzie ludzie są tacy sami i nie ryzykowałbym twierdzenia, że tylko u świadków jest pedofilia czy tylko u świadków występowała zoofilia.

Trampek, czyli uważasz, że jak ŚJ jest kawalerem, to jest duża szansa, że jest pedofilem czy żyje z kobietą bez ślubu?

Offline MX

« Odpowiedź #158 dnia: 02 Sierpień, 2017, 11:36 »
Nawet gdyby założyć, że Imię było publicznie przy faryzeuszach wymawiane przez Pana Jezusa to po pierwsze - brak tego w doniesieniach ewangelicznych i innych świadczy, że to nieprawda. A po drugie gdyby było opisane, a potem ktoś to skrzętnie pousuwał z NT to oznaczałoby, że nikt nie czuwał nad treścią i każdy robił z NT co chciał. Czyli wnioski: jest to podcinanie gałęzi na której się siedzi. Bo w każdym wypadku postawa podważa autentyczność i natchnienie Pisma.

Forsujac tezę o publicznym wymawianiu Imienia i jego bytności w NT podważa się tym natchnienie Pisma. Bo mówienie bez żadnych dowodów, że opisane wydarzenia są zafałszowane, a tekst NT przerobiony mają jedną wymowę - Bóg nie czuwał nad treścią.

2000 lat później jakaś grupka ludzi nie mogąc się pogodzić, że Pismo nie pasuje do ich doktryn zaczyna Go zmieniać. Budować tezy na podstawie swojego błędnego poznania.

Jestem w stanie nawet przyjąć, że kierują nimi dobre pobudki odnośnie Imienia. Ale w tym wszystkim swoimi dobrymi intencjami nie można tłumaczyć poprawiania tekstu i osądzania innych na podstawie swoich mniemań. Mniemań wynikających z błędnego zrozumienia NT.

MX - koniec - MX
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień, 2017, 11:42 wysłana przez MX »

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 02 Sierpień, 2017, 11:50 »

No wreszcie zrozumiałeś, że pokazywanie palcem na innych nie ma żadnego sensu. Idziesz w dobrym kierunku. Brawo Ty!

Offline trampek

« Odpowiedź #160 dnia: 02 Sierpień, 2017, 11:52 »
Nawet gdyby założyć, że Imię było publicznie przy faryzeuszach wymawiane przez Pana Jezusa to po pierwsze - brak tego w doniesieniach ewangelicznych i innych świadczy, że to nieprawda. A po drugie gdyby było opisane, a potem ktoś to skrzętnie pousuwał z NT to oznaczałoby, że nikt nie czuwał nad treścią i każdy robił z NT co chciał. Czyli wnioski: jest to podcinanie gałęzi na której się siedzi. Bo w każdym wypadku postawa podważa autentyczność i natchnienie Pisma.

Forsujac tezę o publicznym wymawianiu Imienia i jego bytności w NT podważa się tym natchnienie Pisma. Bo mówienie bez żadnych dowodów, że opisane wydarzenia są zafałszowane, a tekst NT przerobiony mają jedną wymowę - Bóg nie czuwał nad treścią.

2000 lat później jakaś grupka ludzi nie mogąc się pogodzić, że Pismo nie pasuje do ich doktryn zaczyna Go zmieniać. Budować tezy na podstawie swojego błędnego poznania.

Jestem w stanie nawet przyjąć, że kierują nimi dobre pobudki odnośnie Imienia. Ale w tym wszystkim swoimi dobrymi intencjami nie można tłumaczyć poprawiania tekstu i osądzania innych na podstawie swoich mniemań. Mniemań wynikających z błędnego zrozumienia NT.

MX - koniec - MX

Czy w czasie kiedy Jezus był na ziemi, ktokolwiek miał wątpliwości kim jest jego Ojciec ? Chyba tylko przeciwnicy Jezusa tacy jak faryzeusze czy saduceusze .
Podobnie rzecz na się i dzisiaj - tylko Świadkowie Jehowy uznają, że Ojcem Jezusa jet Bóg o imieniu Jehowa. Inni usuwają Jehowę zastępując to mitologicznym tworem zwanym Trójcą.
Nawet jeśli ktoś odrzuca, ze w nowym testamencie nie ma imienia Jehowy to wiadomym jest, że Jezusa przysłał Jehowa a nie bezimienny Bóg.

Offline trampek

« Odpowiedź #161 dnia: 02 Sierpień, 2017, 11:56 »
Trampek, czyli uważasz, że jak ŚJ jest kawalerem, to jest duża szansa, że jest pedofilem czy żyje z kobietą bez ślubu?

Uważam, że celibat jest niebiblijny i że wszyscy ludzie są tacy sami. Każdy "ma szansę" zostać pedofilem czy żyć w związku nieuznawanym przez Jehowę.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 02 Sierpień, 2017, 12:09 »
Argumenty nie do zbicia.
Jest chyba też taki fragment gdzie mówi "Ja jestem"to chyba chcieli go zabić.

"Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich" (J 8, 24)

"Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM». Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego" (J 8, 58)

Offline trampek

« Odpowiedź #163 dnia: 02 Sierpień, 2017, 12:13 »
"Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich" (J 8, 24)

"Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM». Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego" (J 8, 58)

Czy ktoś przeczy temu, że Jezus był przed Abrahamem ? ;)

Offline Roszada

« Odpowiedź #164 dnia: 02 Sierpień, 2017, 12:58 »
Uważam, że celibat jest niebiblijny i że wszyscy ludzie są tacy sami. Każdy "ma szansę" zostać pedofilem czy żyć w związku nieuznawanym przez Jehowę.
To powiedz to Jezusowi, że czemu się nie ożenił.
Że niebiblijnie postąpił. :)