Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42435 razy)

Gorszyciel

• Gość
Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Sierpień, 2017, 11:37 »
Ja wierzę w to co Jehowa objawia w Biblii, ty jak widzę wierzysz w to co czytasz w katechizmach czy innych broszurkach. Twoja kultura osobista doskonale pokazuje jakie to "owoce" ducha świętego wydajesz wyznając Boga, o którym nie ma nic w pismach.

Trampek, wybacz, ale z broszurek to znani są Świadkowie Jehowy... To je rozpowszechniają i z nimi głoszą. A teraz to wypierają je filmiki. Wyobrażasz sobie Pana Jezusa głoszącego z filmikiem :o ? Ja jakoś nie ...

Offline Roszada

« Odpowiedź #136 dnia: 01 Sierpień, 2017, 12:33 »
Widzę, że znajomość pism i u ciebie jest też słabiutka. Przypomnij sobie np Ez 37, 12-14 czy J 5, 28-29
Ty jesteś cienki bolek bo to miało być w 1914, 1915, 1918, 1925, lata 30. i 40. XX w., 1975, "pokolenie roku 1914", XX w., a teraz zanim wymrze podwójne pokolenie pomazańców. :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #137 dnia: 01 Sierpień, 2017, 12:36 »
Ja wierzę w to co Jehowa objawia w Biblii, ty jak widzę wierzysz w to co czytasz w katechizmach czy innych broszurkach. Twoja kultura osobista doskonale pokazuje jakie to "owoce" ducha świętego wydajesz wyznając Boga, o którym nie ma nic w pismach.
No sam przyznałeś że wierzysz w plemiennego boga ŚJ.
Mój Bóg to nie ten sam co twój. Rozumiesz to chłopcze?

Twój bóg ma mordować wszystkich chrześcijan w Armagedonie. Zachowa tylko ŚJ, szczególnie tych związanych z pedofilią by dręczyć ich zapewne. :-\

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 01 Sierpień, 2017, 14:50 »
Twój bóg ma mordować wszystkich chrześcijan w Armagedonie. Zachowa tylko ŚJ, szczególnie tych związanych z pedofilią

Wyobrażasz sobie raj na ziemi i obecność tam pedofilów, którzy będą...

Offline trampek

« Odpowiedź #139 dnia: 01 Sierpień, 2017, 16:41 »
Wyobrażasz sobie raj na ziemi i obecność tam pedofilów, którzy będą...

Ja wyobrażam sobie raj na ziemi ale jakoś  nigdy nie mogłem wyobrazić sobie raju w niebie .
Co do pedofilii - macie skrzywiony obraz świata bo ja często słyszę o pedofilach z różnych wyznań czy grup zawodowych ale jakoś nigdy nie syszałem o pedofilach u świadków.
A co do związków między ludźmi  w raju na ziemi to Jezus dokładnie powiedział jak to będzie wyglądało. Znowu wychodzi na to,że słabo znacie pisma. 

Offline trampek

« Odpowiedź #140 dnia: 01 Sierpień, 2017, 16:44 »
Są prześladowani, bo wciąż muszą zmieniać swoje nauki.

Poza tym, pierwsi chrześcijanie nie byli świadkami Jehowy, ale świadkami Jezusa. Jak w ST wzywanie imienia Jahwe wyrażało przekonanie o szczególnej asystencji Boga, tak Apostołowie, wzywając imienia Jezusa, leczyli chorych (Dz 3,  6),  wyrzucali  złe duchy  (Mk  9,  38)  i dokonywali wszelkiego  rodzaju  cudów (Mt 7, 22; Dz 4, 30). Ogólnie mówiąc, jak Jahwe zbawiał tego, kto wzywał Jego imienia (Jl 3, 5), tak Jezus wysługuje wieczne zbawienie tym wszystkim, którzy w  Niego  wierzą: I  nie  ma  w żadnym  innym  zbawienia,  gdyż  nie  dano  ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni (Dz 4, 12).

Jakie to nauki muszą świadkowie zmieniać ? O imieniu Boga czy może o Trójcy ? A może o tym, że piekła nie ma  ?

Offline Startek

« Odpowiedź #141 dnia: 01 Sierpień, 2017, 20:00 »

Nie masz też żadnego dowodu na to, że Jezus zamiast imienia Jehowa zastępował go słowem Pan. Skoro ktoś cytował stary testament to moim zdaniem cytował go bez zmian a nie ze zmianami. No chyba, że twoim zdaniem w starym testamencie imię Jehowy też jest wstawiane sprzecznie z pismami ;)
  W Starym Przymierzu  ma żadnej Jehowy jest  tetragram JHWH .  A tym bardziej w Nowym go nie zobaczysz . Ściągnij sobie na Jw. Library . Przekład lineralny grecko- angielski Nowego Świata i porównaj  sobie .

Offline Roszada

« Odpowiedź #142 dnia: 01 Sierpień, 2017, 20:02 »
Nie masz też żadnego dowodu na to, że Jezus zamiast imienia Jehowa zastępował go słowem Pan
Ty chłopcze nie masz żadnego argumentu z Biblii, że Jezus choć raz użył słowo Jehowa.
Pokaż oryginalny tekst grecki i pokaż jak tam wygląda to Jehowa.
Skoro ktoś cytował stary testament to moim zdaniem cytował go bez zmian a nie ze zmianami.
Cytował bez zmian masz rację ale cytował taki tekst jaki przed nim leżał.
Łk 4 to podaje.
Nie kłam więc.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Sierpień, 2017, 21:02 »
Co do pedofilii - macie skrzywiony obraz świata bo ja często słyszę o pedofilach z różnych wyznań czy grup zawodowych ale jakoś nigdy nie syszałem o pedofilach u świadków.

A ja syszałem  ;D

Gdybyś nie wiedział, to napastowanie dzieci, to inaczej pedofilia.

Znowu wychodzi na to,że słabo znacie pisma.

Słabo znasz strażniczeńki. Słyszałeś coś o współżyciu Świadków Jehowy ze zwierzętami?

Mam cichą nadzieję, że nie było to o Tobie.

Offline Roszada

« Odpowiedź #144 dnia: 01 Sierpień, 2017, 21:08 »
Ja wyobrażam sobie raj na ziemi ale jakoś  nigdy nie mogłem wyobrazić sobie raju w niebie .
To nie znasz nauk Towarzystwa.
Pomazańcy mają dla siebie raj w niebie. :)

Wspaniały finał.... podaje:
*** re rozdz. 7 s. 37 ak. 14 Zapałaj pierwszą miłością! ***
Skoro chrześcijanie namaszczeni duchem nie mają nadziei na życie w ziemskim raju, w jaki sposób zostają nagrodzeni tym, co obiecano Efezjanom — spożywaniem „z drzewa życia, które jest w raju Bożym”? Nie może tu chodzić o raj przywrócony na ziemi, gdyż 144 000 namaszczonych chrześcijan, wraz z członkami zboru w Efezie, wykupiono spośród ludzkości, aby jako duchowi synowie Boży panowali na niebiańskiej górze Syjon u boku Baranka, Chrystusa Jezusa (Efezjan 1:5-12; Objawienie 14:1, 4). Wzmianka o raju musi się więc odnosić do przypominającego ogród dziedzictwa niebiańskiego owych zwycięzców. W tym „raju Bożym”, w którym jest obecny sam Jehowa, zwycięzcy nagrodzeni nieśmiertelnością będą żyć wiecznie, co zostało tu wyobrażone przez spożywanie z drzewa życia.

Tak więc chłopcze najpierw poznaj nauki ŚJ, a później dopiero nas ucz. ;D

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #145 dnia: 01 Sierpień, 2017, 22:31 »
Tak więc chłopcze najpierw poznaj nauki ŚJ, a później dopiero nas ucz. ;D

I po co Ci to było Trampek? ;)

Przeczytałeś jakąś marną, przewrotną książeczke "Czego naprawde..." i myślisz, że możesz dyskutować z gośćmi, przed którymi nawet Nadarzyn klęka i poprawia swoje książki.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień, 2017, 22:59 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline zenobia

« Odpowiedź #146 dnia: 01 Sierpień, 2017, 23:01 »
Trampek , wytłumacz wszystkim , ze to nie jest zadna zmiana , to sie nazywa ,nowe swiatlo !

Offline Światus

« Odpowiedź #147 dnia: 01 Sierpień, 2017, 23:04 »
No chyba, że twoim zdaniem w starym testamencie imię Jehowy też jest wstawiane sprzecznie z pismami ;)

Masz jakiś dowód na to, że ST nie został sfałszowany?
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Sierpień, 2017, 23:11 »
Jakie to nauki muszą świadkowie zmieniać ?

Co ślina na język przyniesie:

http://www.piotrandryszczak.pl/zmienne_nauki_swiadkow_jehowy.html

8-)

Offline Roszada

« Odpowiedź #149 dnia: 01 Sierpień, 2017, 23:24 »
Jakie to nauki muszą świadkowie zmieniać ? O imieniu Boga czy może o Trójcy ? A może o tym, że piekła nie ma  ?
Imię Boga już zmienili w nowej Biblii po ang.
Już nie "okaże kim się okaże".
Zapytaj starszych.

O Trójcy zmieniali kilka razy, kiedy Trójca się pojawiła.
Od V wieku do I  wieku.
O piekle to samo.
A czym dla nich jest gehenna napisz nam. :)
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień, 2017, 23:31 wysłana przez Roszada »