Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42429 razy)

Offline Roszada

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #120 dnia: 31 Lipiec, 2017, 09:50 »
Roszada, nudne już stało się słowo "plemienny". Jak chcesz posunąć dyskusję na przód
Bo to ma być nudne, by zanudzić trampka.
Nie chcę posunąć dyskusji z trampkiem w żaden przód.
Po pierwsze nie jestem dla niego partnerem, bom bałwochwalcą
Po drugie za cienkim w uszach do jego piorunujących argumentów.
PO trzecie ŚJ sami piszą, że on jest ich plemiennym bogiem:

„Istotnie, Bóg Świadków Jehowy jest Bogiem miłościwym, który nie przyprawia ludzi o przerażenie” (Przebudźcie się! Rok LXVIII [1987] Nr 7 s. 5).

„Nasz troskliwy Ojciec niebiański naprawdę wysłuchuje próśb swych wiernych sług i darzy ich pokojem. Jeden z żołnierzy powiedział zaskoczony, że Bóg Świadków »musi być Bogiem prawdziwym«” (Strażnica Rok CIX [1988] Nr 4 s. 17).

Bóg Jehowa wybrał przez Chrystusa Jezusa z narodów »lud dla swego imienia« i nazwał takich ludzi »Świadkami Jehowy«” (Bezpieczeństwo 1937 s. 57).

„To »nowe imię«, które usta Boże mianowały, było i jest: »świadkowie Jehowy« (Izajasza 62:2; 65:15; Objawienie 2:17)” („Prawda was wyswobodzi” 1946 s. 291).

Masz wątpliwości, ze Jehowa to bóg plemienny ŚJ?
Ja nie mam:

„Prawdziwy pokój musi wypływać ze wspólnego oddawania czci jedynemu prawdziwemu Bogu, gdy tymczasem religie świata są beznadziejnie rozbite na tysiące sekt, z których żadna nie czci Jehowy jako Wszechwładnego Pana” (Strażnica Rok CVIII [1987] Nr 5 s. 13).

„Obecnie tylko Świadkowie Jehowy wywyższają tego »jednego Boga i Ojca« (Powt. Pr. 6:4; Efez. 4:6). Jehowa będzie walczył za nas, jak to czynił za czasów Jozuego i innych lojalnych wodzów izraelskich...” (Strażnica Rok CVII [1986] Nr 24 s. 16).

A kto dziś nosi imię Jehowy? Kto świadczy po całej ziemi o Nim i o Jego Królestwie? Dowody historyczne wskazują, iż czynią to tylko Świadkowie Jehowy” (Strażnica Nr 7, 1992 s. 12).

„Spośród wszystkich społeczności podających się za chrześcijańskie tylko Świadkowie Jehowy czczą Jego imię i wysławiają je między narodami (Psalm 34:4). Jakże uszczęśliwia ich zapewnienie, że Jehowa pamięta o ich wierności!” (Strażnica Nr 23, 1992 s. 17).

Nie wszyscy służą temu samemu Bogu
(...) Jest wielu bogów, ale tylko jeden Bóg prawdziwy   1Ko 8:5, 6; Ps 82:1” (Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata 1997, Biblijne tematy do rozmów s. 1653).

Otóż ja nie czczę tego boga co ŚJ.
Oni ani sobie nie życzą bym ja czcił ich boga
Ani nawet nie uznają, jak widać, że ja czczę.

Dlatego ich bóg pozostanie dla mnie ich plemiennym bogiem.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 31 Lipiec, 2017, 09:51 »
A Twój dla nich. Infantylizm :/

Ale cytaty ciekawe.

Offline Roszada

« Odpowiedź #122 dnia: 31 Lipiec, 2017, 09:53 »
Żaden ruch chrześcijański nie naucza o tym, że Bogiem jest tylko Jehowa.
I słusznie, bo Jehowa to bóg plemienny ŚJ.

Sami o tym piszą:

„Spośród wszystkich społeczności podających się za chrześcijańskie tylko Świadkowie Jehowy czczą Jego imię i wysławiają je między narodami (Psalm 34:4). Jakże uszczęśliwia ich zapewnienie, że Jehowa pamięta o ich wierności!” (Strażnica Nr 23, 1992 s. 17).

Ja nie chcę czcić boga ŚJ.
To nie mój bóg, tylko ich.

Nie wszyscy służą temu samemu Bogu
(...) Jest wielu bogów, ale tylko jeden Bóg prawdziwy   1Ko 8:5, 6; Ps 82:1” (Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata 1997, Biblijne tematy do rozmów s. 1653).

Offline MX

« Odpowiedź #123 dnia: 31 Lipiec, 2017, 10:15 »

Żaden ruch chrześcijański nie naucza o tym, że Bogiem jest tylko Jehowa. Czynią to tylko świadkowie i czynią to na podstawie i starego testamentu jak i przeze wszystkim na podstawie nowego testamentu.
Pisanie, że świadkowie mają swoją wersję ewangelii jest tylko czystą demagogią. Z tego co ja widzę, to tzw "ruchy chrześcijańskie" nauczają sprzecznie nawet z nowym testamentem usuwając Boga w cień.  Jezus wprost powiedział jakie jest największe przykazanie i żaden kościół tego nie przestrzega.
Każdy kościół chrześcijański naucza o Jedynym Prawdziwym Bogu, którego SJ nazywają używając określonej wokalizacji.
Brak Ci orientacji kompletnie, aby wyrażać takie sądy jak powyżej. Z postu widać też, że nie czytasz ze zrozumieniem. Szkoda, bo mogłeś na tym skorzystać.

MX - koniec - MX

Offline sawaszi

« Odpowiedź #124 dnia: 31 Lipiec, 2017, 15:35 »
Mx chrześcijan razem wziętych jest około 2 mld. - a ludzi na świecie ponad 7 i pół mld. A co z "resztą świata" - to co Ty na to ? :)

Offline Światus

« Odpowiedź #125 dnia: 31 Lipiec, 2017, 15:55 »
Spośród wszystkich społeczności podających się za chrześcijańskie tylko Świadkowie Jehowy czczą Jego imię i wysławiają je między narodami (Psalm 34:4). Jakże (...)".

Zacznę od końca.
Jakże ja lubię słowo "JAKŻE". To chyba 2 w kolejności, najczęściej używane przez strażnicę słowo, zaraz po "PEWIEN"  ;D

Sprawa główna.
   Strażnica musiała jakoś wybrnąć z "chrześcijaństwa". Nie mogli napisać; "Spośród wszystkich społeczności chrześcijańskich" - bo to by znaczyło, ze inne społeczności też są chrześcijańskie.
   Napisali więc; "Spośród wszystkich społeczności podających się za chrześcijańskie". Tylko, że w ten sposób strzelili sobie w kolano, lub specjalnie napisali prawdę, że ŚJ, także są jedną ze społeczności podających się za chrześcijańską, co wcale nie musi  oznaczać, że taką jest...

PS. Czy Jezus nie użył imienia Bożego, kiedy powiedział "JA JESTEM"?  ;)
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline sawaszi

« Odpowiedź #126 dnia: 31 Lipiec, 2017, 16:43 »
Jezus powtórzył słowa -"Jestem Który Jestem" z ST. i o Sobie - "Ja Jestem" - Potwierdził jedność ze swoim Ojcem JHWH .

Offline trampek

« Odpowiedź #127 dnia: 01 Sierpień, 2017, 09:54 »
Korzystać mógł, ale wszystko świadczy o tym (argument poniżej), że publicznie szanował tradycję nie wymawiania Imienia.

Gdyby publicznie wymawiał, to przeciwnicy Pana Jezusa wyciągnęliby przeciw niemu taki zarzut. Brak jest jednak śladu czegoś takiego zarówno w NT jak i w pismach pierwszych chrześcijan.

MX - koniec - MX

Ja  póki co czytam w pismach, że Jezus nie szanował wielu żydowskich tradycji. Dlatego jestem pewny, że na pewno nie szanował też i "tradycji" usuwania imienia Ojca z pism jak i nie szanował "tradycji" niewymawiania imienia swojego Ojca czyli Jehowy. 

Offline trampek

« Odpowiedź #128 dnia: 01 Sierpień, 2017, 09:58 »
Chłopcze to widzę że ty nie tylko w innego boga wierzysz ale i w innego Jezusa.
Po co ci taki byle jaki Jezus?

Macie już plemiennego Jehowe a teraz jeszcze plemiennego Jezusa? :)

Ja wierzę w to co Jehowa objawia w Biblii, ty jak widzę wierzysz w to co czytasz w katechizmach czy innych broszurkach. Twoja kultura osobista doskonale pokazuje jakie to "owoce" ducha świętego wydajesz wyznając Boga, o którym nie ma nic w pismach. 

Offline trampek

« Odpowiedź #129 dnia: 01 Sierpień, 2017, 10:01 »
  Gdzie to pisze że  w Milenium  ludzie mają żyć wiecznie i mają Zmartwychwstać po Armagedonie  ?  Gdzie to pisze że mają tam zmartwychwstać  prawi i nieprawi   ,  dlaczego  to ma być powtórka  życia .  Żaden werset Biblijny tego nie potwierdza .

Widzę, że znajomość pism i u ciebie jest też słabiutka. Przypomnij sobie np Ez 37, 12-14 czy J 5, 28-29

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #130 dnia: 01 Sierpień, 2017, 10:23 »

Dlatego jestem pewny, że na pewno nie szanował też i "tradycji" usuwania imienia Ojca z pism jak i nie szanował "tradycji" niewymawiania imienia swojego Ojca czyli Jehowy.

Jesteś pewny jak Tow. Strażnica przy ustalaniu nowej nauki, że to już ostatnia zmiana.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 01 Sierpień, 2017, 10:26 »

Ja  póki co czytam w pismach, że Jezus nie szanował wielu żydowskich tradycji. Dlatego jestem pewny, że na pewno nie szanował też i "tradycji" usuwania imienia Ojca z pism jak i nie szanował "tradycji" niewymawiania imienia swojego Ojca czyli Jehowy.

A (podobno istniejącą w Polsce) tradycję, mówiącą o tym, że broda jest symbolem menelstwa i niechlujstwa, ŚJ już szanują bardziej niż inni ludzie :o

Offline trampek

« Odpowiedź #132 dnia: 01 Sierpień, 2017, 10:53 »
Jesteś pewny jak Tow. Strażnica przy ustalaniu nowej nauki, że to już ostatnia zmiana.

Jestem pewny, że Jezus cytując stary testament np w 22 rozdziale Mateusza nie zastąpił imienia swojego Ojca Jehowy słowem "Pan".
Nawet katolicy wydając II wydanie tysiąclatki bali się usunąć imię Boga ze starego testamentu. W 2008 roku papież poszedł dalej nakazując usuwać imię Jehowy ze wszystkiego co się da.

Offline MX

« Odpowiedź #133 dnia: 01 Sierpień, 2017, 10:54 »

Ja póki co czytam w pismach, że Jezus nie szanował wielu żydowskich tradycji. Dlatego jestem pewny, że na pewno nie szanował też i "tradycji" usuwania imienia Ojca z pism jak i nie szanował "tradycji" niewymawiania imienia swojego Ojca czyli Jehowy.
To, że nie szanował jednych nie oznacza, że nie mógł szanować innych.
Np Pan Jezus szanował takie tradycję jak obchodzenie świąt Hanuka i Purim. Nigdy ich nie potępił, a nawet najpewniej uczestniczył (J 10,22-23).

Zachowanie Pana Jezusa i apostołów świadczy o tym, że nie przeszkadzał im brak Imienia w LXX. A co do używania publicznie nie mamy żadnego śladu w piśmiennictwie na przestrzeni pierwszych 400 lat o takim czymś. To świadczy na twoją niekorzyść.

Masz tylko stwierdzenie życzeniowe nie poparte żadnymi nawet przesłankami.

MX - koniec - MX

Offline trampek

« Odpowiedź #134 dnia: 01 Sierpień, 2017, 11:02 »
To, że nie szanował jednych nie oznacza, że nie mógł szanować innych.
Np Pan Jezus szanował takie tradycję jak obchodzenie świąt Hanuka i Purim. Nigdy ich nie potępił, a nawet najpewniej uczestniczył (J 10,22-23).

Zachowanie Pana Jezusa i apostołów świadczy o tym, że nie przeszkadzał im brak Imienia w LXX. A co do używania publicznie nie mamy żadnego śladu w piśmiennictwie na przestrzeni pierwszych 400 lat o takim czymś. To świadczy na twoją niekorzyść.

Masz tylko stwierdzenie życzeniowe nie poparte żadnymi nawet przesłankami.

MX - koniec - MX

Nie masz też żadnego dowodu na to, że Jezus zamiast imienia Jehowa zastępował go słowem Pan. Skoro ktoś cytował stary testament to moim zdaniem cytował go bez zmian a nie ze zmianami. No chyba, że twoim zdaniem w starym testamencie imię Jehowy też jest wstawiane sprzecznie z pismami ;)