Roszada, nudne już stało się słowo "plemienny". Jak chcesz posunąć dyskusję na przód
Bo to ma być nudne, by zanudzić trampka.
Nie chcę posunąć dyskusji z trampkiem w żaden przód.
Po pierwsze nie jestem dla niego partnerem, bom bałwochwalcą
Po drugie za cienkim w uszach do jego piorunujących argumentów.
PO trzecie ŚJ sami piszą, że on jest ich plemiennym bogiem:
„Istotnie,
Bóg Świadków Jehowy jest Bogiem miłościwym, który nie przyprawia ludzi o przerażenie” (Przebudźcie się! Rok LXVIII [1987] Nr 7 s. 5).
„Nasz troskliwy Ojciec niebiański naprawdę wysłuchuje próśb swych wiernych sług i darzy ich pokojem. Jeden z żołnierzy powiedział zaskoczony, że
Bóg Świadków »musi być Bogiem prawdziwym«” (Strażnica Rok CIX [1988] Nr 4 s. 17).
„
Bóg Jehowa wybrał przez Chrystusa Jezusa z narodów »lud dla swego imienia« i
nazwał takich ludzi »Świadkami Jehowy«” (Bezpieczeństwo 1937 s. 57).
„To »nowe imię«, które
usta Boże mianowały, było i jest: »świadkowie Jehowy« (Izajasza 62:2; 65:15; Objawienie 2:17)” („Prawda was wyswobodzi” 1946 s. 291).
Masz wątpliwości, ze Jehowa to bóg plemienny ŚJ?
Ja nie mam:
„Prawdziwy pokój musi wypływać ze wspólnego oddawania czci jedynemu prawdziwemu Bogu, gdy tymczasem religie świata są beznadziejnie rozbite na tysiące sekt, z których
żadna nie czci Jehowy jako Wszechwładnego Pana” (Strażnica Rok CVIII [1987] Nr 5 s. 13).
„Obecnie
tylko Świadkowie Jehowy wywyższają tego »jednego Boga i Ojca« (Powt. Pr. 6:4; Efez. 4:6). Jehowa będzie walczył za nas, jak to czynił za czasów Jozuego i innych lojalnych wodzów izraelskich...” (Strażnica Rok CVII [1986] Nr 24 s. 16).
„
A kto dziś nosi imię Jehowy? Kto świadczy po całej ziemi o Nim i o Jego Królestwie? Dowody historyczne wskazują, iż czynią to tylko Świadkowie Jehowy” (Strażnica Nr 7, 1992 s. 12).
„Spośród wszystkich społeczności podających się za chrześcijańskie
tylko Świadkowie Jehowy czczą Jego imię i wysławiają je między narodami (Psalm 34:4). Jakże uszczęśliwia ich zapewnienie, że Jehowa pamięta o ich wierności!” (Strażnica Nr 23, 1992 s. 17).
„
Nie wszyscy służą temu samemu Bogu(...) Jest wielu bogów, ale tylko jeden Bóg prawdziwy 1Ko 8:5, 6; Ps 82:1” (Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata 1997, Biblijne tematy do rozmów s. 1653).
Otóż ja nie czczę tego boga co ŚJ.
Oni ani sobie nie życzą bym ja czcił ich boga
Ani nawet nie uznają, jak widać, że ja czczę.
Dlatego ich bóg pozostanie dla mnie ich plemiennym bogiem.