Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42409 razy)

Offline Reskator

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #180 dnia: 03 Sierpień, 2017, 06:31 »
Słowo raj zostało użyte tylko trzy razy w Biblii i nie odnosi się wcale do ziemi , tylko do raju w niebie który jest u Boga .( Łuk , 23: 43 BT ) Jezus mu odpowiedział : Zaprawdę , powiadam ci : Dziś że mną będziesz w raju .
,, Został porwany DO RAJU i usłyszał tajemne słowa , których się nie godzi człowiekowi powtarzać ( 2 Kor 12: 4 BT ) .
,, Kto ma uszy , niechaj poslyszy , co mówi Duch do Kościołów . Zwycięzcy dam spożyć owoc z drzewa życia , które jest W RAJU BOGA  " ( Obj 2:7 BT)
Niewolnik strażnicy wmówił swym poddanym ( drugim owcom) że nigdy nie będą z Panem Jezusem w niebie . Czy tak naucza Biblia ? NIE ! Nie tak będzie wyglądała wieczność zbawionych ludzi . Niewolnik strażnicy  wyniósł się ponad innych i wmawia głosicielom , że gdy w Milenium zmartwychwstaną  , a takiego zmartwychwstania w Milenium nie będzie . Bo  wyraźnie napisano w Objawieniu 20: 5  Pozostali umarli ożyli po tym tysiąc letnim okresie .
To jest pierwsze zmartwychwstanie .
A jak będziemy zapatrywać się na słowa Jezusa-
Błogosławieni cisi albowiem oni na własność posiądą ziemię-Mat 5:5 BT

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 03 Sierpień, 2017, 09:28 »
A jak będziemy zapatrywać się na słowa Jezusa-
Błogosławieni cisi albowiem oni na własność posiądą ziemię-Mat 5:5 BT

Odpowiedź jest arcyboleśnie prosta. Cisi wraz z innymi błogosławionymi otrzymają nagrodę w:

"Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie." (Mt 5, 12)

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 03 Sierpień, 2017, 09:31 »
Odpowiedź jest arcyboleśnie prosta. Cisi wraz z innymi błogosławionymi otrzymają nagrodę w:

"Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie." (Mt 5, 12)

To po co wcześniej gadał o posiadaniu na własność ziemi?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 03 Sierpień, 2017, 09:52 »
To po co wcześniej gadał o posiadaniu na własność ziemi?

Nie gadał, tylko powiedział. Jezus nawiązuje do psalmu 37, gdzie jest mowa o nagrodzie i o karze. Nowy Testament daje nam pełnię objawienia:

"Ukazana zaś została ona teraz przez pojawienie się naszego Zbawiciela, Chrystusa Jezusa, który przezwyciężył śmierć, a na życie i nieśmiertelność rzucił światło przez Ewangelię" (2 Tm 1, 10)

Wszyscy błogosławieni (Mt 5), a więc: "ubodzy w duchu", "którzy się smucą", "cisi", "którzy łakną i pragną sprawiedliwości", "miłosierni", "czystego serca", "którzy wprowadzają pokój", "którzy cierpią prześladowania" - otrzymają nagrodę w niebie. WSZYSCY!

http://piotrandryszczak.pl/niebo_nagroda_dla_sprawiedliwych.html

Offline trampek

« Odpowiedź #184 dnia: 03 Sierpień, 2017, 10:09 »
Jehowa nigdy nie zmienił swojego zamierzenia co do tego, że człowiek będzie żył wiecznie na ziemi a nie w niebie.
Proszę o wskazanie wersetów, które mówią, że po śmierci wszyscy idą do nieba albo do piekła albo do czyśćca.

Offline trampek

« Odpowiedź #185 dnia: 03 Sierpień, 2017, 10:11 »
No i gdzie ta zmiana imienia Boga ? Przecież Bóg nadal ma imię Jehowa a jedyne co się zmieniło to wyjaśnienie co dokładnie oznacza to imię. Oj nieładnie ;)

Offline trampek

« Odpowiedź #186 dnia: 03 Sierpień, 2017, 10:19 »
A to ciekawe cytuję z parafrazą zwaną Przekładem Nowego Świata
Joh 17:6 nwt-pl "(6) "Ujawniłem twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Twoimi byli i dałeś ich mnie, a oni zachowali twoje słowo."
Joh 17:26 nwt-pl "(26) I dałem im poznać twoje imię, i dam je poznać, żeby miłość, którą mnie umiłowałeś, była w nich, a ja w jedności z nimi"
O kim to w tych wersetach mówił Jezus. I czy tylko mi się wydaje że mówi że dopiero dał im poznać i je ujawnił?

O Jehowie. Jezus najpełniej objawił nam jakim Bogiem jest Jehowa. Nie bez powodu powiedział słynne zdanie "Ja i Ojciec jedno jesteśmy"

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 03 Sierpień, 2017, 10:30 »
Wybacz, ale dalej nie wiem dlaczego powiedział o posiadaniu ziemi. Zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania...

Nikt

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 03 Sierpień, 2017, 10:58 »
Wybacz, ale dalej nie wiem dlaczego powiedział o posiadaniu ziemi. Zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania...
No jak nie rozumiesz przecież pomazancy już królują z Jezusem w niebie i tam będzie rząd światowy pomazancow, którzy będą później królować nad wielką rzeszą na ziemi .
A tak na poważnie to ani oko nie widziało ani ucho nie słyszało jakie wielkie rzeczy przygotowal Bóg dla nas . Tak więc jak Pan obiecał ziemię cichym to będzie . Nie ma co się martwić na zapas  . Ważne jest teraz i to się liczy. Dziś tu teraz trzeba podejmować właściwe wybory . A spierać się o to co ma być spierać się o słowa ? Toc jaki z tego pożytek ?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 03 Sierpień, 2017, 11:17 »
No i gdzie ta zmiana imienia Boga ?

Czy Ty masz nas za idiotów?

Przecież Bóg nadal ma imię Jehowa

Na konkretne pytanie Mojżesza, jakie jest imię Boga, Bóg odpowiedział: "Jestem, który jestem". Tego nie da się zmienić. Twoja idiotyczna mantra o "Jehowie" nic nie zmieni.

Offline Roszada

« Odpowiedź #190 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:22 »
O Jehowie. Jezus najpełniej objawił nam jakim Bogiem jest Jehowa. Nie bez powodu powiedział słynne zdanie "Ja i Ojciec jedno jesteśmy"
Jezus nigdy nie objawiał Jehowy ale swego OJCA.
Rozumiesz?
Pokaż gdzie objawiał słowo Jehowa.

Offline Roszada

« Odpowiedź #191 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:24 »
Posiąść ziemie nie oznacza u ŚJ mieszkać na ziemi.
Posiądą ziemie ich pomazańcy, którzy mieszkają w niebie.

To samo w nauce chrześcijan: nowe niebiosa i nowa ziemia.

Offline Roszada

« Odpowiedź #192 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:29 »
No i gdzie ta zmiana imienia Boga ? Przecież Bóg nadal ma imię Jehowa a jedyne co się zmieniło to wyjaśnienie co dokładnie oznacza to imię. Oj nieładnie ;)
Jeśli zmieniają znaczenie imienia to chyba to bardziej znaczące niż kilka liter: j, e, h, o, w, a.

Poczekaj kilka lat to zmienia ci i te litery.
Ale ty do tej pory będziesz już wśród exŚJ. ;D

Kiedyś jeszcze inaczej ŚJ rozumieli termin Jehowa:

*** kr rozdz. 4 ss. 39-41 ak. 3 Jehowa okrywa chwałą swoje imię ***
We wczesnym okresie Badacze Pisma Świętego sądzili, że imię Boże znaczy „Jestem, który jestem” (Wyjścia 3:14, Biblia króla Jakuba). Dlatego w Strażnicy z 1 stycznia 1926 roku zauważono: „Imię Jehowa wskazuje na Samoistny Byt, (...) na Tego, który nie ma ani początku, ani końca”. Jednakże zanim tłumacze Przekładu Nowego Świata rozpoczęli pracę, Jehowa pomógł swoim sługom dostrzec, iż Jego imię kieruje uwagę nie tyle na to, że On istnieje, ile na to, że jest Bogiem mającym określone zamierzenie i podejmującym konkretne działania.

Czyli to już teraz trzecia zmiana co znaczy Jehowa.
A ja powiem, że Jehowa to bóg plemienny ŚJ, którym oni manipulują jak chcą.
Zmieniają 3 raz co oznacza to słowo.
Oni ważniejsi niż Jehowa. :(

Offline trampek

« Odpowiedź #193 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:43 »
Czy Ty masz nas za idiotów?

Na konkretne pytanie Mojżesza, jakie jest imię Boga, Bóg odpowiedział: "Jestem, który jestem". Tego nie da się zmienić. Twoja idiotyczna mantra o "Jehowie" nic nie zmieni.

"Jestem który jestem" to tylko tłumaczenie imienia Jehowy zapisywanego w jezyku hebrajskim w formie tetragramu.
Sam jestem za tym, ze tłumaczenie imienia na "Jestem który jestem" jest nie do końca prawidłowe. Jehowa to Bóg który powoduje że wszystko się dzieje więc nowe objasnienie znaczenia imienia Boga jest jak najbardziej trafne.
Nikt nie zmienił imienia Boga a jedynie doprecyzowano jakie ono ma znaczenie.

Offline trampek

« Odpowiedź #194 dnia: 03 Sierpień, 2017, 12:44 »
Posiąść ziemie nie oznacza u ŚJ mieszkać na ziemi.
Posiądą ziemie ich pomazańcy, którzy mieszkają w niebie.

To samo w nauce chrześcijan: nowe niebiosa i nowa ziemia.

I po co piszesz takie kłamstwa ? Świadkowie głoszą jasno, że na ziemi będą mieszkali ludzie nad którymi rząd będzie sprawował rząd Boży  czyli 144000 "opieczętowanych.