Jezus nie uzywał imienia swojego Ojca ? Widze, że naprawdę słabo znacie pismo święte. Przeczytaj np 22 rozdział Mateusza. Tam Jezus cytuje stary testament i porównaj to ze starym testamentem w katolickim II wydaniu Biblii Tysiąclecia. No chyba że uważasz, że katolicy też sfałszowali pismo święte i też fałszywie wstawili w starym testamencie imię Boga Jahwe.
Im więcej obserwuję Twoje wpisy, tym bardziej zastanawiam się czy Ty dopuszczasz do swojej jaźni jakiekolwiek fakty.
Nie chciałbym tu pisać w sposób, który mógłby być dla Ciebie niedelikatny.
Jednak zrozum, albo postaraj się wytężyć umysł, ok?
Cały problem polega na tym, że zostałeś oszukany.
Do tego stosujesz sofistykę. Wiesz co to znaczy?
Posługujesz się nieprawdziwą argumentacją dla udowodnienia fałszywej tezy.Piszesz że my znamy słabo Pismo Święte. Nie, mylisz się.
W porównaniu z Twoim poziomem, nie znamy go "słabo"!
Znamy je jak widać znacznie lepiej niż Ty, bo jesteś tak zaślepiony, że
nawet usiłujesz nam wmówić, byśmy zobaczyli w tekście rzeczy, których tam nie ma!
Obudź się.
Uczciwy człowiek nie jest głuchy na fakty by bronić swojej doktryny.
Gdybyś nie był Świadkiem Jehowy, nie miałbyś tak obrzydliwego (dla mnie)
zatrzaśnięcia umysłu. Przyjąłbyś prosty fakt, który jest znany na całym świecie,
i nie pozwoliłbyś robić z siebie durnia komuś, kto żeruje na Twojej ignorancji.
Wybacz ten kolokwialny język, ale nie wiem jak inaczej Ci pomóc otworzyć
umysł i serce na rzeczywistość, od której jesteś skutecznie wyizolowany doktrynalnym betonem.
A fakt jest taki, że Imię NIE BYŁO w użyciu. Historia, czyli dostępne świadectwa
pokazują, że było inaczej. I najgorsze jest to, że same Pisma Nowego Testamentu
wskazują, że Chrystus cytując Pisma podąża za tradycją i wymawia słowo ADONAJ
(oczywiście w grece zapisanym formami słowa KYRIOS), co masz napisane
- kuriozalnie, właśnie w 22 rozdziale Mateusza! A ty chcesz sprawić, że my ulegniemy
jakiejś zbiorowej halucynacji??? Przeceniasz swoje możliwości
Podsuwasz nam tekst z ewangelii Mateusza 22 rozdział, który fantastycznie to
pokazuje, i masz czelność mówić nam, że mamy go czytać inaczej niż jest w nim napisane,
bo słabo znamy Pismo Święte. Czy to jest normalne?? Czy tam czytasz, że cytowane są wersy
BH z greckim brzmieniem Imienia, czy cytowane są ze słowem Pan?
??
Bo ja widzę wszędzie "Pan". Owszem, widzę cytaty z Pism Hebrajskich, w których
Pan Jezus używa słowa PAN. Dokładnie jak czynili Żydzi w jego czasie!
A odpowiedz mi na jedną rzecz. Józef Flawiusz napisał, że kapłan wchodził raz w roku
do świątyni, i była to jedyna okazja, że wypowiadał Święte Imię. Nikt inny nie miał
do tego prawa. Jak to więc jest, że ewangelie donoszą iż ortodoksyjni przeciwnicy
"czychali by go pochwycić na słowie" a on tak swobodnie sobie mówił "Jehowa to lub tamto"?
I nie odnotowano by tego w Biblii jako niezwykłego grzechu i powodu do wyciągnięcia sankcji??
Mało tego, pokazałem Ci w innym wątku, że Paweł apostoł cytuje fragment z księgi Joela o wzywaniu imienia JHWH,
ale wstawia tam Kyrios, aby pokazać, że trzeba wzywać imienia "Pańskiego" - czyli Chrystusa.
Przedstawiłem Ci tam dowód konteksowy oraz stylistyczny, ale ty to przemilczałeś:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/czy-jezus-byl-'swoim-ojcem'/msg94485/#msg94485Wiesz dlaczego? Bo jesteś zamkniętym człowiekiem, nie osądzam czy szczerym czy nie,
ale na pewno siłowe obstawanie przy nieprawdzie nie przyniesie niczego dobrego.
Tak jakby twoja głowa pracowała w jakimś rewersie
I jeszcze nas chcesz poniżyć, że słabo znamy Pismo.
Jakie to świadkowskie. Nie wstyd Ci? No widać że nie...
-------------------
Ps:
Tusia, fajne skany. Tylko wiesz... Trampek tam w tekście greckim widzi "Jehowa"
I myśli chyba, że my też to widzimy