Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102173 razy)

Offline MX

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #420 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:41 »

Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę , jak wiadomo Żydzi w czasach Jezusa mieli bardzo zróżnicowane poglądy chociażby na temat zmartwychwstania , wobec tego czy  fakt że Jezus ani też apostołowie z ich poglądami nie polemizowali  ma dowodzić że podzielali ich poglądy ?

Druga sprawa wszyscy pisarze NT byli Żydami a jak już wcześniej pisałem Żydzi nie mieli w zwyczaju usuwanie z tekstu imienia Bożego tylko przepisywali je w takiej formie jakiej było ono wcześniej zapisane, a podczas czytania zamiast odczytać imię Boga tam gdzie napotykali w tekście czytali albo Adonai albo Elohim .

Co do imienia w formie Jahszua to współczesny wymysł niczym nie poparty , a to że ktoś tam sobie tak napisze to już jego sprawa .

O zmartwychwstaniu ? Jest ślad tej dyskusji chociażby w ewangeliach, Pan Jezus - Sadyceusze bodajże (nie pamiętam namiarów). Ogólnie o zmartwychwstaniu jest mowa. Ale temat wymawiania Imienia jest gatunkowo zupełnie inny. Fundamentalny dla SJ. Dodatkowo brak przekonywania, przywracania i kwestii wymowy tego Imienia. Analogią byłoby powszechne pisanie, wymawianie, spór o te sprawy z przeciwnikami chrześcijan. Tymczasem brak.

Pisarze NT cytowali z LXX z zamiennikami. To są dla mnie namacalne przesłanki. Jak postępowali z tetragramem pisarze NT nie wiem bo brak jakiejkolwiek przesłanki co do ich postępowania. To że byli Żydami nie przesądza, Paweł był a korzystał z LXX bez Imienia. Dostępny tekst NT pokazuje to co pokazuje.

Jahoszua - czy jest to współczesny ? Nie wiem i nie jestem w stanie o tym dyskutować. Wiem, że fakt tłumaczenia na Jeh... nie przesądza nic na temat wokalizacji tetragramu. Jestem zwolennikiem pisania w przekładach na języki tylko tych czterech liter. 

MX - koniec - MX

Offline julia7

« Odpowiedź #421 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:43 »
Nie ma ani jednego śladu polemiki [/u], lecz jedynie zadawane podchwytliwe pytania Jezusowi .

Te pytania to ślady polemiki. Ponadto są wstawki od ewangelistów typu, że saduceusze nie wierzyli w zmartwychwstanie. Na temat imienia jest figa tylko. Zero polemiki. Tylko Filon i Talmud mówiący, że już w III w. p.n.e. zaprzestano wymawiania imienia!

Offline Iwonka

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 115
  • W trakcie wybudzania po 20 latach
« Odpowiedź #422 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:46 »
A dlaczego nie zapytać się Żyda jak wymawiać imię Boga? Zapoznajcie się, z tym co mówi Nehemia Gordon żyd nehemiaswall.com

Offline MX

« Odpowiedź #423 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:47 »
A dlaczego nie zapytać się Żyda jak wymawiać imię Boga? Zapoznajcie się, z tym co mówi Nehemia Gordon żyd nehemiaswall.com
Bo nie o takim problemie zadadniczo rozmawiamy.

I jak ja odsyłalem do Żydów odnośnie Imion Boga, to było to be.

MX - koniec - MX
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień, 2018, 13:49 wysłana przez MX »

Offline miranda

« Odpowiedź #424 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:50 »
Ponadto są wstawki od ewangelistów typu, że saduceusze nie wierzyli w zmartwychwstanie.

Nawet jeśli saduceusze nie wierzyli w zmartwychwstanie to Jezus doskonale pokazał na czym będzie polegało zmartwychwstanie wskrzeszając umarłych.
Co do imienia Boga to każdy kto zna Biblie wie, ze skoro w pismach hebrajskich w oryginałach jest imię Boga to skoro w NT pojawiają się cytaty ze ST to siłą rzeczy i logiki i w NT musi być imię Boga.
Skoro Jezus cytuje ze ST np Pwt 6,5 to musi tam być imię Boga bo jest ono w pismach hebrajskich.

Offline MX

« Odpowiedź #425 dnia: 14 Sierpień, 2018, 14:02 »

(...)
Co do imienia Boga to każdy kto zna Biblie wie, ze skoro w pismach hebrajskich w oryginałach jest imię Boga to skoro w NT pojawiają się cytaty ze ST to siłą rzeczy i logiki i w NT musi być imię Boga.
Skoro Jezus cytuje ze ST np Pwt 6,5 to musi tam być imię Boga bo jest ono w pismach hebrajskich.
A tym czasem Biblia przeczy twojej logice, wy natomiast wolicie ją zaginać do swoich mniemań.

MX - koniec - MX

Offline franki

« Odpowiedź #426 dnia: 14 Sierpień, 2018, 14:06 »
Nawet jeśli saduceusze nie wierzyli w zmartwychwstanie to Jezus doskonale pokazał na czym będzie polegało zmartwychwstanie wskrzeszając umarłych.
Natlukłeś chłopie ponad 360 postów na forum, a w zasadzie to jeden ale w 360 wersjach. Jehowa to czy tamto.
Czy mógłbyś podać jakieś dowody na swojego Jehowę ? Bez odniesień do dorobku teologicznego, archeologicznego innych kościołów, np. KK.
Dlaczego używasz zwrotów ST i NT ? ŚJ nie stworzyli kanonu Biblii, przejęli od protestantów. Pokaż nam wasze święte księgi i dowody na nie.
Siłą rzeczy i logiki jeżeli ktoś nie podaje dowodów swoich twierdzeń to musi być ...(sam sobie wpisz co chcesz, ale dla mnie fanatykiem i  fantastom).

Offline Roszada

« Odpowiedź #427 dnia: 14 Sierpień, 2018, 18:57 »
Dawno temu pisałem, że osobom typu miranda czy robbo trzeba wydzielić jeden wątek i tam niech tłuką o swojej Jehowie ile wlezie, od początku do końca i od końca do początku.
Tylko chętni partnerzy do dyskusji będą tam różni wskakiwać. ;D

A tak zabagniają Jehową wszystkie wątki.
Pokażcie mi ze 3 wątki, w których bierze udział miranda i nie klepał tam o Jehowie. ;D
To może być jakiś rodzaj uzależnienia. :-\

Offline julia7

« Odpowiedź #428 dnia: 14 Sierpień, 2018, 23:45 »
Wiem, że Ty byś wszystkich pozamykał w rezerwatach. Na szczęście nie każdy tu taki jest.

Offline Villa Ella

« Odpowiedź #429 dnia: 14 Sierpień, 2018, 23:56 »
Julia7, ale Roszada ma rację- co jakiś wątek, obojętnie na jaki temat, to miranda i jej obsesja na punkcie imienia... Jeszcze trochę i miranda z Jehową i II wydaniem BT z lodówki mi wyskoczą...
Obojętnie czy postąpisz według czyjejś rady, czy według własnego uznania, konsekwencje zawsze poniesiesz  ty sam.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #430 dnia: 15 Sierpień, 2018, 00:11 »
Wiem, że Ty byś wszystkich pozamykał w rezerwatach. Na szczęście nie każdy tu taki jest.

Nie każdego, lecz mirandę. Choć wydaje mi się, że on jest już w swoim rezerwacie.
Klepie, klepie, klepie, prawie w każdym wątku o "Jehowie" i II wyd. BT.

Offline julia7

« Odpowiedź #431 dnia: 15 Sierpień, 2018, 00:42 »
Julia7, ale Roszada ma rację- co jakiś wątek, obojętnie na jaki temat, to miranda i jej obsesja na punkcie imienia... Jeszcze trochę i miranda z Jehową i II wydaniem BT z lodówki mi wyskoczą...

Moja droga, Roszada ma zawsze rację. I to mnie niepokoi.

Offline Fantom

« Odpowiedź #432 dnia: 15 Sierpień, 2018, 08:57 »
 Jedno wiem. Pan Jezus rozmawiał na różne tematy. Jedynie czego mi brakuje,to relacji rozmów z faryzeuszami,saduceuszami,prostym ludem o imieniu i o uświęcaniu imienia Bożego. Nawet podczas kazania na górze nie poruszył tego tematu. Jeżeli jak twierdzą ŚJ uświęcanie imienia Bożego jest tak ważne,dlaczego Jezus nie ''zahaczył'' o ten temat? Dlaczego nie wytykał innym na brak uzywania imienia Bożego? Dlaczego w luźnych rozmowach nie wypowiadał imienia Ojca?
 @miranda jak byś to wytłumaczyła?

Rz.10:13 „Każdy, kto wzywa imienia Jehowy*, będzie wybawiony”+. 14 Ale jak będą Go wzywać, jeśli w Niego nie uwierzyli? A jak w Niego uwierzą, jeśli o Nim nie słyszeli?''
  Zakładam,że Żydzi znali imię ''Jehowa''.Innej opcji wtedy nie było moim zdaniem. Jeżeli  ŚJ twierdzą,że w tym miejscu ma być imię Boże,to jako laik znając biblijną historię Izraela śmiem twierdzić,że okoliczni poganie,żyjący obok Żydów wiedzieli jak ma na imię ich Bóg. Nie mieli jak dotąd okazji poznać imienia Pańskiego czyli Jezusa,bo ten co dopiero się pojawił na świecie. Mam nadzieję miranda,że teraz załapiesz jak sfabrykowano ten werset.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline miranda

« Odpowiedź #433 dnia: 16 Sierpień, 2018, 09:28 »
  Jedynie czego mi brakuje,to relacji rozmów z faryzeuszami,saduceuszami,prostym ludem o imieniu i o uświęcaniu imienia Bożego. Nawet podczas kazania na górze nie poruszył tego tematu.  Dlaczego w luźnych rozmowach nie wypowiadał imienia Ojca?
 @miranda jak byś to wytłumaczyła?

Jak to nie wypowiadał ? Przecież pisałam, ze np w Mk 12 , 28-34 Jezus cytuje Stary testament. Cytuje słowa zapisane w Pwt 6,5. Nie wyobrażam sobie , ze Jezus cytując te słowa używa zamiennika imienia Jahwe .
Dlaczego w luźnych rozmowach nie wypowiadał imienia swojego Ojca ? Nikt nie ma pewności czy nie wypowiadał a poza tym jak wspomniałam nie raz, każdy wiedział czyim synem jest Jezus. Wszak samo imię Jezus znaczy 'Jahwe zbawia" . Zgadza się ?

Offline MX

« Odpowiedź #434 dnia: 16 Sierpień, 2018, 10:03 »

Jak to nie wypowiadał ? Przecież pisałam, ze np w Mk 12 , 28-34 Jezus cytuje Stary testament. Cytuje słowa zapisane w Pwt 6,5. Nie wyobrażam sobie , ze Jezus cytując te słowa używa zamiennika imienia Jahwe .
Dlaczego w luźnych rozmowach nie wypowiadał imienia swojego Ojca ? Nikt nie ma pewności czy nie wypowiadał a poza tym jak wspomniałam nie raz, każdy wiedział czyim synem jest Jezus. Wszak samo imię Jezus znaczy 'Jahwe zbawia" . Zgadza się ?
A jak wedlug ciebie zareagowali by inni słuchający w Synagodze gdyby Pan Jezus odczytując wypowiedział Imię ? Biorąc pod uwagę tradycję nie wymawiania Imienia, a tradycyjnie czytając w tym miejscu Adonaj lub Elohim. Czy taki bardzo charakterystyczny zabieg nie miałby odbicia w NT? Jeżeli to taki ważny temat dla NT to dlaczego on milczy w tym temacie? Dlaczego apostołowie, którzy potem idą do pogan też w tym temacie milczą? Dlaczego w Dziejach Apostolskich gdy dają zalecenia dla pogan co do rzeczy koniecznych milczą o Imieniu ? Dlaczego w ich pismach i późniejszych brak jakiegokolwiek śladu tematu Imienia i ważności jego wymawiania?

Nie każdy wiedział lub nie chciał wiedzieć czyim Synem był bo go zabili.

MX - koniec - MX