Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102126 razy)

Offline julia7

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #405 dnia: 14 Sierpień, 2018, 12:26 »
Było to już pisane nie raz. Bo już przy tłumaczeniu z hebrajskiego na grecki ST zaczęto imię JHWH zastępować Kyriosem . Ile razy trzeba to pisać ? Skoro wstawiono Kyriosa czyli pana więc do dzisiaj dla ludzi Pan Bóg czy Pan Jezus to ta sama osoba. Potem dołożono jeszcze ducha świętego i w IV wieku oficjalnie tzw Trójca wchodzi do nauk wielu wyznań.

Dlaczego nawet w XX wieku kiedy wydawano BT raz w ST jest imię Jahwe a w innych wydaniach tego imienia nie ma ?

Ale kto tego Kyriosa wstawiali? Autorzy Nowego Testamentu, no nie?

Offline miranda

« Odpowiedź #406 dnia: 14 Sierpień, 2018, 12:34 »
Ale kto tego Kyriosa wstawiali? Autorzy Nowego Testamentu, no nie?

Czytałaś oryginały, które wyszły spod pióra Mateusza czy Łukasza ? Ja nie.

Do dzisiaj fałszuje się Stary Testament zastępując imię Jahwe Panem czy Bogiem . Wiele osób ulega tej manipulacji do dzisiaj.

Gdzie są te polemiki Pana Jezusa, apostołów, chrześcijan z Żydami, którzy nie wymawiali Imienia.

Sądzisz, ze w czasach Jezus jego uczniowie nie zdawali sobie sprawy kto jest Ojcem Jezusa i jak ma na imię ? Poza tym Jezus nie raz krytykuje współczesnych mu "uczonych w piśmie" za ich tradycje nie mające nic wspólnego z tym co nakazał Bóg.

Offline julia7

« Odpowiedź #407 dnia: 14 Sierpień, 2018, 12:36 »
Czytałaś oryginały, które wyszły spod pióra Mateusza czy Łukasza ? Ja nie.

Widziałam najstarsze dostępne ich odpisy. Są nadto zdigitalizowane w Internecie, ale byłam na wycieczce w Londynie też.

Offline MX

« Odpowiedź #408 dnia: 14 Sierpień, 2018, 12:49 »
(...)
Sądzisz, ze w czasach Jezus jego uczniowie nie zdawali sobie sprawy kto jest Ojcem Jezusa i jak ma na imię ? Poza tym Jezus nie raz krytykuje współczesnych mu "uczonych w piśmie" za ich tradycje nie mające nic wspólnego z tym co nakazał Bóg.
Czy ty rozumiesz co czytasz? Bo mam wątliwości. Skąd taki absurdalny wniosek co ja sądzię, nie wiem. Myślisz, że jak ktoś nie wymawia Imienia to nie zna go ? Absurd.

Wielokrotnie już twierdziłem coś odwrotnego. Znali, nie wymawiali z szacunku dla tradycji. Rozumieli NT dlaczego jest taki jaki jest dzisiaj, bez tetragramu. Podobnie dzisiejsze kościoły i ich nauczanie jest zaznajomione z faktem ST kim był i jest Bóg tetragramu.

Ty tworzysz sztuczny problem dlatego tak trudno zrozumieć ci proste oczywistości i fakty. Nie widziałaś oryginałów, a próbujesz przekonywać jaki to niby był na podstawie swojej błędnej interpretacji, na swoich domniemaniach i wymyślonych tez przez panów z CK.

Albo wierzysz, że nad tekstem NT czuwał Bóg i nie ma istotnych zmian. Albo szkoda wogóle twojego zachodu, skoro każda samozwańcza grupa może zacząć na podstawie widzimisie twierdzić, że wszystko w NT lub jakiś fundamentalny temat został zafałszowany.

MX - koniec - MX
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień, 2018, 12:51 wysłana przez MX »

Offline miranda

« Odpowiedź #409 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:01 »
Myślisz, że jak ktoś nie wymawia Imienia to nie zna go ? Absurd.
 Znali, nie wymawiali z szacunku dla tradycji.

Albo wierzysz, że nad tekstem NT czuwał Bóg i nie ma istotnych zmian.

MX - koniec - MX

Uważam, ze w I wieku doskonale znali imię Boga dlatego m in nikt nawet z tym nie polemizował. Podobnie jest i dzisiaj jeśli chodzi o świadków -  każdy wie kim dla nich jest osoba o imieniu Jehowa.

O jakiej "tradycji" piszesz ? Ludzkiej ? Jezus krytykował tradycje jakie nakładali współcześni mu "uczeni w piśmie". Pokaz wreszcie gdzie Bóg każe zastępować jego imię Panem  czy innym zamiennikiem ?

Wierzymy, że Bóg cały czas czuwał nad tekstem Biblii i dzięki temu jego imię nie zaginęło.

Offline julia7

« Odpowiedź #410 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:02 »
Uważam, ze w I wieku doskonale znali imię Boga dlatego m in nikt nawet z tym nie polemizował. Podobnie jest i dzisiaj jeśli chodzi o świadków -  każdy wie kim dla nich jest osoba o imieniu Jehowa.

O jakiej "tradycji" piszesz ? Ludzkiej ? Jezus krytykował tradycje jakie nakładali współcześni mu "uczeni w piśmie". Pokaz wreszcie gdzie Bóg każe zastępować jego imię Panem  czy innym zamiennikiem ?

Wierzymy, że Bóg cały czas czuwał nad tekstem Biblii i dzięki temu jego imię nie zaginęło.

To czemu Filon z Aleksandrii, niemal równieśnik Jezusa (ur. przed 10 p.n.e., zm. po 40 n.e.) pisze, że jednak się tego imienia nie wymawiało?

Offline miranda

« Odpowiedź #411 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:07 »
To czemu Filon z Aleksandrii, niemal równieśnik Jezusa (ur. przed 10 p.n.e., zm. po 40 n.e.) pisze, że jednak się tego imienia nie wymawiało?

Bo może już wtedy Żydzi mieli tradycję zakazującą wymawiania tego imienia. Tradycja ta nie ma nic wspólnego z Biblią !
Dodatkowo już wtedy krążyły przekłady ST z "zamiennikami" czyli Septuaginta .

Offline Roszada

« Odpowiedź #412 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:09 »
Że Wam się chce jeszcze 10 raz mirandzie powtarzać to samo, co było już mu pisane. :(
Ja se dałem na luz i nie czytam już go, chyba, że sami go cytujecie. :-\

Offline julia7

« Odpowiedź #413 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:10 »
Bo może już wtedy Żydzi mieli tradycję zakazującą wymawiania tego imienia. Tradycja ta nie ma nic wspólnego z Biblią !
Dodatkowo już wtedy krążyły przekłady ST z "zamiennikami" czyli Septuaginta .

Skoro tak, to stawia to Twoje słowa: Uważam, ze w I wieku doskonale znali imię Boga dlatego m in nikt nawet z tym nie polemizował. pod dużym znakiem zapytania.

Offline miranda

« Odpowiedź #414 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:14 »
Skoro tak, to stawia to Twoje słowa: Uważam, ze w I wieku doskonale znali imię Boga dlatego m in nikt nawet z tym nie polemizował. pod dużym znakiem zapytania.

To może warto sobie przypomnieć raz jeszcze przedmowę do II wydania BT, która już cytowałam tu na tym forum.

Offline julia7

« Odpowiedź #415 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:17 »
To może warto sobie przypomnieć raz jeszcze przedmowę do II wydania BT, która już cytowałam tu na tym forum.

To inny temat. To tłumaczenie z XX w. Teraz rozmawiamy o starożytnego. Co ma do tego tłumaczenie z XX w. na polski? Jesteś jakiś nieogar czy jak?

Offline Student

« Odpowiedź #416 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:22 »
Czy ty rozumiesz co czytasz? Bo mam wątliwości. Skąd taki absurdalny wniosek co ja sądzię, nie wiem. Myślisz, że jak ktoś nie wymawia Imienia to nie zna go ? Absurd.

Wielokrotnie już twierdziłem coś odwrotnego. Znali, nie wymawiali z szacunku dla tradycji. Rozumieli NT dlaczego jest taki jaki jest dzisiaj, bez tetragramu. Podobnie dzisiejsze kościoły i ich nauczanie jest zaznajomione z faktem ST kim był i jest Bóg tetragramu.

Ty tworzysz sztuczny problem dlatego tak trudno zrozumieć ci proste oczywistości i fakty. Nie widziałaś oryginałów, a próbujesz przekonywać jaki to niby był na podstawie swojej błędnej interpretacji, na swoich domniemaniach i wymyślonych tez przez panów z CK.

Albo wierzysz, że nad tekstem NT czuwał Bóg i nie ma istotnych zmian. Albo szkoda wogóle twojego zachodu, skoro każda samozwańcza grupa może zacząć na podstawie widzimisie twierdzić, że wszystko w NT lub jakiś fundamentalny temat został zafałszowany.

MX - koniec - MX

Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę , jak wiadomo Żydzi w czasach Jezusa mieli bardzo zróżnicowane poglądy chociażby na temat zmartwychwstania , wobec tego czy  fakt że Jezus ani też apostołowie z ich poglądami nie polemizowali  ma dowodzić że podzielali ich poglądy ?

Druga sprawa wszyscy pisarze NT byli Żydami a jak już wcześniej pisałem Żydzi nie mieli w zwyczaju usuwanie z tekstu imienia Bożego tylko przepisywali je w takiej formie jakiej było ono wcześniej zapisane, a podczas czytania zamiast odczytać imię Boga tam gdzie napotykali w tekście czytali albo Adonai albo Elohim .

Co do imienia w formie Jahszua to współczesny wymysł niczym nie poparty , a to że ktoś tam sobie tak napisze to już jego sprawa . 

Offline miranda

« Odpowiedź #417 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:22 »
To inny temat. To tłumaczenie z XX w. Teraz rozmawiamy o starożytnego. Co ma do tego tłumaczenie z XX w. na polski? Jesteś jakiś nieogar czy jak?

Starożytnie w pismach hebrajskich wszędzie było imię Boga zapisane po hebrajsku jako JHWH. Obecnie przyjęto, ze imię to odczytuje się jako Jahwe lub Jehowa. Zgadzasz się z tym czy nie ?

Offline julia7

« Odpowiedź #418 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:25 »
Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę , jak wiadomo Żydzi w czasach Jezusa mieli bardzo zróżnicowane poglądy chociażby na temat zmartwychwstania , wobec tego czy  fakt że Jezus ani też apostołowie z ich poglądami nie polemizowali  ma dowodzić że podzielali ich poglądy ?

Druga sprawa wszyscy pisarze NT byli Żydami a jak już wcześniej pisałem Żydzi nie mieli w zwyczaju usuwanie z tekstu imienia Bożego tylko przepisywali je w takiej formie jakiej było ono wcześniej zapisane, a podczas czytania zamiast odczytać imię Boga tam gdzie napotykali w tekście czytali albo Adonai albo Elohim .

Co do imienia w formie Jahszua to współczesny wymysł niczym nie poparty , a to że ktoś tam sobie tak napisze to już jego sprawa .

Na te inne tematy są ślady polemik. Na temat wymowy imienia nie ma ani śladu.

Starożytnie w pismach hebrajskich wszędzie było imię Boga zapisane po hebrajsku jako JHWH. Obecnie przyjęto, ze imię to odczytuje się jako Jahwe lub Jehowa. Zgadzasz się z tym czy nie ?

Po co miętolisz te oczywistości. Każdy ogarnięty kuma, że w tekście hebrajskim ST jest JHWH, a w tekście greckim NT nie ma, jest tylko Kyrios, Theos i Pater. I finito. Co tu dodawać? Lepiej wg Ciebie poprawiać apostołów, żeby głosić prawdę prawdziwszą od prawdy apostolskiej?

Offline Student

« Odpowiedź #419 dnia: 14 Sierpień, 2018, 13:38 »
Julia 7

Na te inne tematy są ślady polemik. Na temat wymowy imienia nie ma ani śladu.

Nie ma ani jednego śladu polemiki
, lecz jedynie zadawane podchwytliwe pytania Jezusowi .