(...)
Sądzisz, ze w czasach Jezus jego uczniowie nie zdawali sobie sprawy kto jest Ojcem Jezusa i jak ma na imię ? Poza tym Jezus nie raz krytykuje współczesnych mu "uczonych w piśmie" za ich tradycje nie mające nic wspólnego z tym co nakazał Bóg.
Czy ty rozumiesz co czytasz? Bo mam wątliwości. Skąd taki absurdalny wniosek co ja sądzię, nie wiem. Myślisz, że jak ktoś nie wymawia Imienia to nie zna go ? Absurd.
Wielokrotnie już twierdziłem coś odwrotnego. Znali, nie wymawiali z szacunku dla tradycji. Rozumieli NT dlaczego jest taki jaki jest dzisiaj, bez tetragramu. Podobnie dzisiejsze kościoły i ich nauczanie jest zaznajomione z faktem ST kim był i jest Bóg tetragramu.
Ty tworzysz sztuczny problem dlatego tak trudno zrozumieć ci proste oczywistości i fakty. Nie widziałaś oryginałów, a próbujesz przekonywać jaki to niby był na podstawie swojej błędnej interpretacji, na swoich domniemaniach i wymyślonych tez przez panów z CK.
Albo wierzysz, że nad tekstem NT czuwał Bóg i nie ma istotnych zmian. Albo szkoda wogóle twojego zachodu, skoro każda samozwańcza grupa może zacząć na podstawie widzimisie twierdzić, że wszystko w NT lub jakiś fundamentalny temat został zafałszowany.
MX - koniec - MX