Mieszkasz w Niemczech i nie wiesz co ma wspólnego ideologia gender z przedszkolami?
Teraz juz wiem ! Pogrzebalem w necie i znalazlem . To , ze mieszkam w Niemczech nie ma nic do rzeczy . Moje dzieci sa mniej wiecej w Twoim wieku i kiedy chodzily do przedszkola problem nie istnial .
A wracajac do glownego tematu , to mysle ,ze wspolczesnie propagowane podejscie do odmiennosci seksualnych jest krokiem we wlasciwym kierunku . Obserwujemy , zwlaszcza w spolczenstwach bardziej nowoczesnych trend w strone tolerancji i rownouprawnienia .
Zasady nowotestamentowe byly rowniez zmiana na lepsze w stosunku do ST . Co prawda nadal potepiano homoseksualistow , ale ich nie zabijano .
To co wspolczesnie obserwujemy , mniej wiecej od 200-300 lat , to tendencja badania roznych zjawisk spolecznych ich analizowania jak rowniez kwestionowania roznych , do tej pory bezkrytycznie akceptowanych , zasad .
Jasne , ze czesto przy tym "wylewa sie dziecko z kapiela" i proboje robic jakies calkiem niepotrzebne eksperymenty spoleczne .
Mam wrazenie , ze chyba o to chodzilo Tobie , gdy pisales o "gender w przedszkolach".
Dla mnie samego ogolna tendencja w kierunku tolerancji dla odmiennosci seksualnych i rownouprawnienia plci ma raczej wydzwiek pozytywny ale i w tym przypadku wszelki radykalizm jest nie na miejscu...
Pytanie z zakresu etyki: "(pamiętając że w opisanym przypadku uczciwe dalsze zatrudnianie pracowników jest nie możliwe gdyż skutkowałoby utratą konkurencyjności przez pracodawcę, rozstrzygnij) czy lepsze jest zatrudnianie na czarno, dzięki któremu ludzie mają pracę i źródło utrzymania czy uczciwe zamknięcie firmy i zarejestrowanie samego siebie jako biorcy zasiłku dla bezrobotnych?"
Przepraszam , Sebastian , ze musiales tak dlugo czekac na odpowiedz .
Pytanie jest ciekawe i dawniej , jako gorliwy chrzescijanin i SJ na pewno mialbym z tym problem . Na szczescie obecnie kieruje sie raczej wlasnymi zasadami etycznymi i w tym konkretnym przypadku zatrudnialbym tych ludzi dalej na czarno .
.
To o czym piszesz dotyka bezposrednio glownego tematu watku . Mianowicie , czy decydujemy sie na sztywne stosowanie zasad , ktore powstawaly przynajmniej 2000 lat temu i w innym kontekscie kulturowym , czy moze jednak uzywamy wlasnego rozumu .
Ja sam jestem raczej za wypracowywaniem sobie wlasnych zasad etycznych , odpowiednich do nowych czasow i sytuacji...