Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pamiątka 2017:Obecność  (Przeczytany 27881 razy)

Offline gangas

Odp: Pamiątka 2017:Obecność
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 00:48 »
Czyli wg ŚJ Pan Jezus odegrał teatrzyk podczas Ostatniej Wieczerzy. No, dobra, niech tak będzie.

Przepraszam, bo nie wiem. A księża umywają nogi swoim wiernym podczas jakiegoś święta?? Wiesz Tusia ja nie w temacie.
Jutro to dziś tyle że jutro.

Offline salvat

« Odpowiedź #91 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 00:57 »
Czyli wg ŚJ Pan Jezus odegrał teatrzyk podczas Ostatniej Wieczerzy. No, dobra, niech tak będzie.

Czasem zastanawiam się co chcesz osiągnąć komentarzami w podobnym tonie. Dostałeś odpowiedź, ale zamiast zobaczyć właściwą treść skupiłeś się na rzeczowniku opisującym formę.
Jak nazwać człowieka, który mając trochę władzy mówi jedno, a robi coś co tym słowom zaprzecza?

https://www.youtube.com/watch?v=cZMCsCO9hYw

Offline listonosz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3499
  • Der bestirnte Himmel über mir...
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 05:12 »
Na Pamiatce nie bylem , juz nawet nie pamietam kiedy ostatni raz  bylem w  SK .
Moja zona skorzystala z zaproszenia rodziny i zdecydowala sie pojsc .
Jej wrazenia to : wszystko normalnie , sala przepelniona bo wielu przyszlo z rodzinami czy znajomymi .
Nikt nie spozywal "symboli", talerzyk i kielich krazyl  bez przeszkod .
Za to starszy wyglaszajacy wyklad mial brode jak sw.Mikolaj , co zreszta w Reichu jest dosyc czeste i nikt sie nie czepia .
No chyba , ze ktos zapuscilby sobie wasik  a´la Adolf  to moze mialby rozmowe. ;D.
Tez jestem ciekawy  liczby spozywajacych na swiecie . Jak tendencja sie utrzyma to w koncu  CK bedzie musialo jakos zareagowac .
A moze zdecyduja sie na "strusia polityke" , przestana publikowac  statystyki  i problemu nie bedzie ?
 Pzdr.  :)

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 07:47 »
A czy w którymś zborze była informacja typu:
"To może być nasza ostatnia pamiątka. Zapraszamy za rok!"

:D

Offline Startek

« Odpowiedź #94 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 07:49 »
Jezus Chrystus ustanowił wieczerzę Pańską  na której uczniowie spożywają chleb i wino , taki nakaz obowiązuje do czasu aż przyjdzie .  Kiedyś wierzyliśmy że my jako świadkowie nie możemy spożywać . Wiele osób spożywa wieczerzę we własnym zaufanym gronie , lub sami  po pamiątce  nie chcąc robić jakiegoś widowiska na sali . Wiadomo czym takie spożycie wieczerzy się kończy , wizytą pasterską , śledzeniem i szukaniem pretekstu by się tych osób jakoś pozbyć . Jako byli świadkowie część z nas spożywało wieczerzę w tym dniu , inni spożywają często że nie zwracają uwagi na dzień . Trochę żeśmy sobie pożartowali z podawania talerzyka i kielicha wina u świadków , jednak tutaj najwięcej mieli do powiedzenia osoby które spożywają tylko chleb jako ciało Chrystusa i czynią to w miarę często , a gdzie wino czyli krew Pana . Dobrze jest wymądrzać na forum byłych świadków i pouczać kogoś,  ale też trzeba krytycznie spojrzeć na siebie . Nakaz Pana jest prosty  mamy spożywać ciało i krew , a nie tylko ciało .  To że świadkowie nie spożywają wieczerzy Pańskiej jest dla tych ludzi ochroną  samego Ducha Świętego . W takiej formie jak oni uznają Jezusa Chrystusa , spożycie wieczerzy wiązało by się z wydaniem wyroku na siebie . Osoby które się wybudzają i poznają Chrystusa odczuwają  naturalną potrzebę spożywania wieczerzy Pańskiej .

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 08:13 »
Utarł się zwyczaj nie witania się wtym dniu przez podawanie  ręki  z tego względu,  by nie witać  przez przypadek osoby wykluczone . 

Pewnie mają dłonie konsekrowane.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 08:56 »
Trochę żeśmy sobie pożartowali z podawania talerzyka i kielicha wina u świadków , jednak tutaj najwięcej mieli do powiedzenia osoby które spożywają tylko chleb jako ciało Chrystusa i czynią to w miarę często , a gdzie wino czyli krew Pana ...

Nakaz Pana jest prosty  mamy spożywać ciało i krew , a nie tylko ciało

Kiedy wiadomo,  że spożywa sie:
- chleb,
- chleb jako ciało
- ciało?
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień, 2017, 08:59 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline gangas

« Odpowiedź #97 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 03:32 »
Mam pytanie. Czy ŚJ umywają sobie nawzajem nogi podczas Pamiątki. Czy nadzorca obwodu na Pamiątce umył komuś nogi? A czy członkowie CK umywają swoim podwładnym nogi?

"W czasie wieczerzy (...) wstał [Jezus] od wieczerzy i złożył szaty. A wziąwszy prześcieradło nim się przepasał. Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. (...) Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem." (J 13, 2. 4-5; 14-15)

Czy ŚJ znają te słowa? Czy są odczytywane podczas Pamiątki?

Ale poważnie powiedz Tusia, czy Twoi współwyznawcy lub kapłani robią tak kiedyś? Nie pisz tylko o papieskim teatrzyku umywania stóp ale czy jest to praktykowane gdziekolwiek powszechnie.
Jutro to dziś tyle że jutro.

Offline listonosz

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 08:06 »
Ale poważnie powiedz Tusia, czy Twoi współwyznawcy lub kapłani robią tak kiedyś? Nie pisz tylko o papieskim teatrzyku umywania stóp ale czy jest to praktykowane gdziekolwiek powszechnie.

Pytanie jest do Tusi , ale pozwole sobie na nie odpowiedziec , poniewaz  w czasie lektury "Krolestwa" E.Carerre , dowiedzialem sie o czyms co poruszylo mnie  dosyc mocno...
Autor  opisuje tam  katolicka wspolnote charytatywna pod nazwa  L´Arche , ktora zajmuje sie opieka nad uposledzonymi osobami . Na swiecie istnieje ok.150 takich wspolnot .
Oprocz normalnej opieki i pomocy ludziom , czesto bardzo ciezko chorym , praktykuje sie tam wlasnie wzajemne obmywanie sobie nog ,  traktujac doslownie zachete Jezusa do swoich uczniow z Ew. Jana 13.
Nie chce tutaj wchodzc dalej w opis Autora i jego zwiazane z tym rytualem przezycia .
Najlepiej jest samemu to przeczytac.
Niemniej jestem pewien , ze przynajmniej w  tej wspolnocie nie jest to czczy rytual  i "teatrzyk".

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 09:30 »
Moim zdaniem ten rytuał podobnie jak większość miał na wymiar edukacyjny. Był niejako rozwinięciem i unaocznieniem nauki Jezusa, aby żaden z Jego uczniów się nie wywyższał.
Powtarzanie tego rytuału ma sens tylko wtedy, gdy ma ten sam cel co pierwotnie. A czy jednorazowy, na pokaz, rytuał przekona kogoś kto na co dzień obserwuje zgoła inne zachowania? Śmiem wątpić i stąd myślę te komentarze o "teatrzyku".
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

Offline listonosz

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 10:00 »
Moim zdaniem ten rytuał podobnie jak większość miał na wymiar edukacyjny. Był niejako rozwinięciem i unaocznieniem nauki Jezusa, aby żaden z Jego uczniów się nie wywyższał.
Powtarzanie tego rytuału ma sens tylko wtedy, gdy ma ten sam cel co pierwotnie. A czy jednorazowy, na pokaz, rytuał przekona kogoś kto na co dzień obserwuje zgoła inne zachowania? Śmiem wątpić i stąd myślę te komentarze o "teatrzyku".

Tak , z pewnoscia masz racje , chodzilo o podkreslenie koniecznosci pokory  wsrod chrzescijan . W opisanej przeze mnie wspolnocie , ludzie zyja na co dzien okazujac pokore i wspolczucie w stosunku do siebie i swoich podopiecznych  .
Rytual mycia nog jest w tej sytuacji jakby uwienczeniem i szczegolna manifestacja tej postawy zyciowej .

No coz , pokory brak jest niestety  w wiekszosci wspolnot religijnych . Jej miejsce zajela hierarchia i  to sie rzuca w oczy  nie tylko u SJ czy KK...

Offline Startek

« Odpowiedź #101 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 10:16 »
W starożytnym świecie zwyczajem było mycie nóg że względu na higienę , a gościom zwykle obmywały stopy żony lub dzieci . Bywało też że obmyciem zajmował się sam gospodarz , miało to na celu uhonorowanie gościa  i miało świadczyć o wielkim szacunku dla danej osoby .  W przypadku  Jezusa miało to znaczenie symboliczne aby pokazać uczniom jakie powinni mieć nastawienie wobec siebie . W Cesarstwie Rzymskim obmywaniem nóg  zajmowali się niewolnicy i to zwykle ci niższej rangi . Takie obmywanie stop z czasem stało się rytuałem  wśród niektórych kościołów , ale tak w rzeczywistości nic nie wnosi w znaczeniu religijnym .
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień, 2017, 10:19 wysłana przez Startek »

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 15:43 »
Takie obmywanie stop z czasem stało się rytuałem  wśród niektórych kościołów , ale tak w rzeczywistości nic nie wnosi w znaczeniu religijnym .

Strażnica Ci to powiedziała?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 16:42 »

Moi współwyznawcy, tzn. biskupi umywają stopy, robią to też proboszczowie w Wielki Czwartek. W mojej parafii biskup Gerard Kusz, również umywał grupie mężczyzn nogi. Byłem tego świadkiem będąc na Mszy św.

Offline HARNAŚ

« Odpowiedź #104 dnia: 14 Kwiecień, 2017, 19:06 »
Moi współwyznawcy, tzn. biskupi umywają stopy, robią to też proboszczowie w Wielki Czwartek. W mojej parafii biskup Gerard Kusz, również umywał grupie mężczyzn nogi. Byłem tego świadkiem będąc na Mszy św.
Robi to dlatego , że Wielki Czwartek ? czy dlatego , ze jest pokorny , nie wywyższa się i bez okazji też tak działa