Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pamiątka 2017:Obecność  (Przeczytany 27871 razy)

Offline bruce lee

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 220
  • "Deska nie oddaje ciosów".
Odp: Pamiątka 2017:Obecność
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 12:35 »
Ja tez byłem.Mówca przypomniał , że o tym czy mamy powołanie może zadecydować tylko Jehowa.
Dziękował też za przybycie za to ,że skorzystaliśmy z zaproszenia samego Jehowy na ta uroczystość.
Ciekawe co sam Bóg myśli o tej uroczystości?
"Zawsze bądź sobą, wyrażaj siebie, miej wiarę w siebie,nie poszukuj ludzi sukcesu po to aby stać się kopia ich osobowości".

Offline Roszada

« Odpowiedź #76 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 13:34 »
Popatrzył, popatrzył i powiedział:
Eee to nie było tak. :)
U mnie wszyscy jedli i pili, a widzów nie spraszałem jak wy. ;D

Offline Estera

« Odpowiedź #77 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 14:33 »
                  ... PAMIĄTKA, PAMIĄTKA ... I JUŻ PO PAMIĄTCE ...

Teraz dopiero może zacząć dziać się ciekawie, biorąc pod uwagę, co wyczynia kochana brać odstępcza w Polsce i na świecie.
Może ktoś, kto był zechce napisać, jak reagowano na spożywanie chleba i wina przez nowych, dołączających do "namaszczonych"?
Może ktoś zechce napisać, jak to w jego zborze wyglądało?
Reakcje na obecność nas, którzy dawno wyautowali z życia zborowego.
Chciałabym, żebyśmy tu zebrali materiał na temat różnych reakcji braterstwa ze zboru w temacie, które nastąpiły.
Wszak życie każdego jest bardzo cenne, a przy okazji tak doniosłego święta, należałoby okazać troskę o zaginionych, błądzących i wątpiących.
Jakieś niespodziewane spotkania z niektórymi, w sklepie, na ulicy czy jeszcze gdzie indziej.
Co mówili, jak się zachowali, czy w ogóle zareagowali, czy już nas potraktowali, jakbyśmy nieżyli.

No i drugi aspekt, jakie Was spotkały "niespodzianki", z powodu Waszej nieobecności na tej ichnej uroczystości.
Może dostaliście jakiś ciekawy telefon, od dawnego przyjaciela ze zboru? Czy przyjaciółki?
Jakaś pokrzepiająca rozmowa, że "jeszcze żyjemy i mamy się dobrze"?
A może zapowiedź wizyty pasterskiej "pokrzepiającej", czy czegoś w tym rodzaju.

NO TAK NAPISZMY O TYCH PRZEJAWACH "PRAWDZIWEJ MIŁOŚCI" W TEJ ORGANIZACJI!

Tak z myślą o tych, którzy jeszcze się wahają i nie potrafią określić ...
Czy to jest prawdziwa religia prowadząca do Boga, czy nie jest?

U mnie, to była pierwsza Pamiątka, na którą się nie wybrałam, świadomie i z premedytacją.
Z premedytacją, bo zapoczątkowałam następny eksperyment, sprawdzający tę ichną "miłość" do swoich owieczek.
Chociaż już i tak mam swoje, nieodwracalne zdanie na ten temat, niech próbują mnie przekonać, że jest inaczej.
Osobiście będę ciekawa, jakie ruchy zaserwuje mi ta "moja była, jedyna, zbawienna" WTS?
A przede wszystkim, na ile starsi się mną zainteresują, znając moją sytuację?
Bo przecież władza powinna dać przyklad w okazywaniu troski, o takie "zabłąkane owieczuszki", jak ja.
Bo jak do tej pory, to się nie popisali.
Z zaproszeniem na Pamiątkę, do mnie, nie przyszli.
Telefonów z zaproszeniem i zachętami, też nie miałam.
O terminie Pamiątki, dowiedziałam się z tego forum.
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Może byli tak zajęci mocno kampanią korporacyjną, ze zapomnieli o moim istnieniu ...
I poinformowaniu o tak zaszczytnym święcie ...
I trochę z nimi, to wychodzi tak, jak ... z Baalem ...
W eksperymencie Eliasza. (1 Królów 18:21-29)

Pozdrawiam.
I zapraszam do dzielenia się w tej materii swoimi refleksjami i faktami.
Serdecznie z serca zachęcam.
"Estera".
 :D :D :D :D :D

« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2017, 17:29 wysłana przez gedeon »
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline czarnaowca

« Odpowiedź #78 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 16:12 »
Mnie przyjęli (o dziwo!) miło i serdecznie. Bez fajerwerków( i podawania rak na przywitanie), ale uśmiechali, zagadywali, ze miło mnie widzieć i liczą na kolejne spotkania.

Tych ostatnich nie bedzie, ale odpowiadając Tobie,Estero, oni nie kontaktują sie z wykluczonymi, nie dzwonią i nie proponują studiów. Nieczynnym owszem, ale wykluczonym nie, to nie ma nic wspólnego z miłością, chodzi o zasady, które CK wprowadziło a przecież jak CK coś nakaże, to świętość. Obiektywnie patrząc tez trzeba to uszanować- kazdy wykluczony dobrze wie, z czym wykluczenie ze zboru sie wiąże. Ja nie mam do nich pretensji, ze nikt sie do mnie nie odzywa, uważam, ze zbyt ślepo ufają CK, ale na to już nic poradzić nie moge.

Offline Estera

« Odpowiedź #79 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 16:31 »
  No, jeśli chodzi o wykluczonych, to wiadomo, że na co dzień, jakie te kontakty są.
  Ale jest wielu nieczynnych, lub od lat poza zborem, nie aktywni ale nie wykluczeni.
  Albo tacy wybudzeni, jak ja, że świadomie, z premedytacją, trzymają się poza zborem.

Jeśli dla nich miłość jest taką wartością, jak to ogłaszają "na każdym rogu" ...
  To niech tej miłości dowiodą czynami.
  Bo wiara bez uczynków jest martwa, jak to napisał Jakub w swoim krótkim, ale wymownym liście.
  A tego typu sytuacje, są jak najbardziej okazją, do wykazania tego.
  Ale też, bardzo dobrze pokazujące, ile tak naprawdę tej miłości w nich jest.
  I ile jest u nich warty, nieaktywny Świadek Jehowy.

Offline Startek

« Odpowiedź #80 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 17:24 »
Ja tez byłem.Mówca przypomniał , że o tym czy mamy powołanie może zadecydować tylko Jehowa.
Dziękował też za przybycie za to ,że skorzystaliśmy z zaproszenia samego Jehowy na ta uroczystość.
  Masz rację taką pamiątkę  ustanowił Jehowa , na której podają sobie chleb i wino  , dlatego słusznie dziękowali Jehowie . Chrystus ustanowił zupełnie co innego , ustanowił wieczerzę  na której kazał Coś czynić i powiedział czyńcie to na moja pamiątkę . Dlatego podziękowania należały by się Jemu .

Offline Michu72

« Odpowiedź #81 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 17:45 »

Czarnaowco mnie przyjeli podobnie jak ciebie,serdecznie,miło z usmiechem na twazrzy chociaz na pamiatce nie bylem od 7 lat a na zebrania nie chodze też od kilku lat.Miałem nie isc ale zadzwonił do mnie braciak z ktorym razem studiowaliśmy,17 godz ku... ide.Szybki podglad do szafy,sa dwa garniaki, przymiarka i....dupa,już nie pasuja zdeka przyciasne :D Ale co tam nie szata zdobi człowieka,ide w dzinsach,oczywiscie bródki nie golilem,wiec ide,a niech sie dzieje co chce :)Brat ktory do mnie dzwonil mial juz zajete miejsce dla mnie,siadam,a tu pol godziny jeszcze do rozpoczecia,mysle sobie no zaraz zaczna sie rozmowy ze mna,a tu okazuje sie ze nie,oczywiscie wszyscy sie witali ale zauwazylem co po nie których lekkie zaskoczenie moim widokiem.No rozpoczyna sie i na pocztek lekiie zdziwienie,ponad polowa tablety lub smartfony w czasie piesni,technika nawet w organizacji idzie do przodu :)Standardowy wykladzik,tak jak ktos wspomnial we wczesniejszych postach,mało o Jezusie duzo o raju na ziemi,na koniec oczywiscie zacheta do studium dla zainteresowanych.Po pamiatce kilka rozmow z braciakami co slychac itp,równiez ze starszymi i o dziwo nic nie wspomniali o jakies wizycie,pozegnalem sie i szybko do zabki po dwa browarki. ;)Z tego wniosek ze jakos im na mnie nie zalezy,co mnie cieszy,zreszta kiedys nie raz ze mna rozmawiali moze stwierdzili ze jestem juz nic nie wart? :) Więc byłem,zobaczylem i chyba juz wiecej nie bede :)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2017, 17:47 wysłana przez Michu72 »

Offline Startek

« Odpowiedź #82 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 18:32 »
Co ciekawe będąc wcześniej na pamiątkach w swoim zborze nie wszyscy się witali . Utarł się zwyczaj nie witania się wtym dniu przez podawanie  ręki  z tego względu,  by nie witać  przez przypadek osoby wykluczone .  Był też taki czas że osoby wykluczone wchodziły na końcu tuż przed rozpoczęciem .

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:26 »
Mam pytanie. Czy ŚJ umywają sobie nawzajem nogi podczas Pamiątki. Czy nadzorca obwodu na Pamiątce umył komuś nogi? A czy członkowie CK umywają swoim podwładnym nogi?

"W czasie wieczerzy (...) wstał [Jezus] od wieczerzy i złożył szaty. A wziąwszy prześcieradło nim się przepasał. Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. (...) Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem." (J 13, 2. 4-5; 14-15)

Czy ŚJ znają te słowa? Czy są odczytywane podczas Pamiątki?

Offline Sebastian

« Odpowiedź #84 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:34 »
Mam pytanie. Czy ŚJ umywają sobie nawzajem nogi podczas Pamiątki. Czy nadzorca obwodu na Pamiątce umył komuś nogi? A czy członkowie CK umywają swoim podwładnym nogi?

"W czasie wieczerzy (...) wstał [Jezus] od wieczerzy i złożył szaty. A wziąwszy prześcieradło nim się przepasał. Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. (...) Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem." (J 13, 2. 4-5; 14-15)

Czy ŚJ znają te słowa? Czy są odczytywane podczas Pamiątki?
odpowiadam na podstawie doświadczeń związanych z 13-letnim członkostwem w organizacji ŚJ:

świadkowie Jehowy NIE praktykują obmywania nóg, a o katolickiej praktyce religijnej umywania nóg wyrażają się pogardliwie, określając ją jako "cyrk" albo "teatrzyk". Twierdzą że ŚJ powinien stosować pouczenie Jezusa w sposób symboliczny, tzn. w życiu codziennym okazywać autentyczną pokorę, a nie "odgrywać jakieś teatrzyki".

Odnośnie wyeksponowanej przez Tusia na niebiesko części wersetu biblijnego, świadkowie Jehowy nauczają że ważniejsze jest naśladowanie pokory niż "odgrywanie teatrzyka na wzór praktyk nominalnego chrześcijaństwa".
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:38 »
Odnośnie wyeksponowanej przez Tusia na niebiesko części wersetu biblijnego, świadkowie Jehowy nauczają że ważniejsze jest naśladowanie pokory niż "odgrywanie teatrzyka na wzór praktyk nominalnego chrześcijaństwa".

Czyli wg ŚJ Pan Jezus odegrał teatrzyk podczas Ostatniej Wieczerzy. No, dobra, niech tak będzie.

Offline Salome

« Odpowiedź #86 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:39 »
A ja po raz pierwszy w swoim życiu nie poszłam do zboru Świadków Jehowy, aby obserwować obserwatorów teatralnego widowiska kulinarno-somelierskiego zwanego Pamiątką.
Co więcej, w doborowym towarzystwie odstępców spożyłam chleb i wypiłam wino w alternatywnym lokalu. Wspaniałe uczucie.  :)
"Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele" Walter Lippmann

Offline wind of change

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 151
  • żyj i pozwól żyć
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:42 »
Mówca powiedział też: "Dlaczego miałbyś pozbawiać się zebrania?"
-Bo są ciekawsze i bardziej wartościowe zajęcia?

Offline Sebastian

« Odpowiedź #88 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 23:02 »
Czyli wg ŚJ Pan Jezus odegrał teatrzyk podczas Ostatniej Wieczerzy. No, dobra, niech tak będzie.
prezentowana przez ŚJ pogarda do Kościoła Katolickiego sprawia że każda praktyka religijna która kojarzy im się z katolicyzmem jest emocjonalnie traktowana jako coś złego.

wskutek tej pogardy wobec kościoła i jego kapłanów, bardzo często ŚJ nawet nie zauważają, że istnieje bardzo cienka granica między lekceważeniem nielubianego innego kościoła a lekceważeniem samego Pana Jezusa.

Świadek Jehowy myśli że mówiąc o teatrzyku myśli że uderza w księdza (bo to ksiądz "odgrywa ten teatrzyk"), a tymczasem można zareagować tak jak Tusia i wskazać że konsekwencją takiej retoryki jest uznanie że (także) "Pan Jezus odegrał teatrzyk podczas Ostatniej Wieczerzy".
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Estera

« Odpowiedź #89 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 23:11 »
A ja po raz pierwszy w swoim życiu nie poszłam do zboru Świadków Jehowy, aby obserwować obserwatorów teatralnego widowiska kulinarno-somelierskiego zwanego Pamiątką.
Co więcej, w doborowym towarzystwie odstępców spożyłam chleb i wypiłam wino w alternatywnym lokalu. Wspaniałe uczucie.  :)
   Również obeszłam Pamiątkę w doborowym towarzystwie, w swoim domu.
   Dwie osoby były po drugiej stronie ekranu komputera, na łączach skype.
   Trzecia w moim domu.
   Uczucie tego wydarzenia, wspaniałe.
   Wszyscy, to ochrzczeni świadkowie, trójka, to wybudzeni o poglądach odstępczych, łącznie ze mną.
   Czwarta, to się jeszcze zastanawia, co z tymi wiadomościami co posiada, zrobić.
   Myślę, że ten rok, będzie stanowił nową najwyższą spożywających i nową najwyższą, którzy opuszczą szeregi WTS w Polsce.
   I oby to miało swoje spełnienie w tych ich zatrważających cyferkach jw.org., w następnym roku.
    :D :D :D :D :D :D :D
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2017, 23:16 wysłana przez Estera »