Z tego co czytam to Jehowa od początku ma zamierzenie aby człowiek żył wiecznie na ziemi . Więc skd myślenie, że po śmierci duszyczki śmigają do nieba albo do piekła albo do czyśćca ?
Kiedy Jehowa zmienił swoje zamierzenie co do zamieszkania człowieka, że wszyscy po śmierci - albo ich tzw nieśmiertelne duszyczki - lecą w kosmos ?
Widocznie nie czytasz wszystkiego tylko to co pasuje do nauk Strażnicy.
Główna zasada adwokatów brzmi; Nie zadawaj pytań, na które nie znasz odpowiedzi
Ps 15:1 Psalm. Dawidowy.
Kto będzie przebywał w Twym przybytku, Panie,
kto zamieszka na Twojej świętej górze?Lecimy na koniec Biblii;
Obj 14:1 Potem ujrzałem:
A oto
Baranek stojący na górze Syjon,
a z Nim sto czterdzieści cztery tysiące, mające imię Jego i imię Jego Ojca wypisane na czołach.
Dalej;
Ps 16:9 Dlatego się cieszy moje serce, dusza się raduje,
a
ciało moje będzie spoczywać z ufnością, 10 bo
nie pozostawisz mojej duszy w Szeolu i nie dozwolisz, by wierny Tobie zaznał grobu.
11 Ukażesz mi ścieżkę życia,
pełnię radości u Ciebie,
rozkosze na wieki po Twojej prawicy. Ciało będzie spoczywać a dusza nie pozostanie w krainie umarłych. Więc gdzie będzie?
w. 11 widać, że psalmista pisze o życiu pełnym radości
u Boga, po jego prawicy.Przy okazji porównanie z PNŚ;
9 Dlatego serce moje się weseli,
a moja chwała jest skłonna się radować;+
również moje ciało mieszkać będzie bezpiecznie.
Dalej;
Koh 12:7 i wróci się proch do ziemi, tak jak nią był,
a
duch powróci do Boga, który go dał
A wiemy, że Bóg nie jest Bogiem umarłych lecz żywych.
Mt 22:31 A co do zmartwychwstania umarłych,
nie czytaliście, co wam Bóg powiedział w słowach: 32 Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba? Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych».
Dalej;
Mt 8:11 Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu
z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim. 12 A synowie królestwa zostaną wyrzuceni
na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów». Z tych wersetów wynika, że "wielcy mężowie Starego Testamentu" będą żyć w... niebie. A werset 12 dopowiada, że na zewnątrz królestwa niebieskiego będzie płacz i zgrzytanie.
A mi wychodzi na to, że raj na ziemi jest jakby poza niebem...?
Poczytaj jeszcze Hebrajczyków. Tam pisze o Mieście, nie ręką ludzką zbudowanym, właśnie dla Abrahama itd.
Poza tym jest jeszcze napisane;
Łk 20:34 Jezus im odpowiedział: «Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. 35 Lecz
ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić. Więc nie ma mowy o "zaludniania ziemi".
Za to mam zadanie dla ciebie Kserksess. Wskaż miejsce w PNŚ, gdzie napisano, że na ziemi był Raj.