Jak to co z tego ? To jak w końcu twoim zdaniem Bóg ma na imię ? Nawet jeśli dla ciebie nia ma to znaczenia ? Jehowa czy Trójca czy Jezus ?
Czuję o co Ci kserksess chodzi-imię Boga jest najważniejsze i to główne przesłanie organizacji Strażnica.
Sam bardzo wiele lat myślałem i czułem podobnie.
Jednak teraz z perspektywy czasu odnajduję takie zdarzenia w swoim życiu które kiedyś zbywałem ignorancją,niemyśleniem itp.
PRZYKŁAD WG. MNIE KTÓRY ODDAJE ISTOTĘ JAKI STOSUNEK MAJĄ ŚWIADKOWIE DO NAJWAŻNIEJSZEJ KWESTII WG. STRAŻNICY TJ. DO IMIENIA BOŻEGO.
Jest rok około 1990- Warszawa, ul. Nowy Świat a tam księgarnia Towarzystwa Biblijnego.
Można tam było zakupić np.Bbilię tzw. przez głosicieli "Brytyjkę" od nazwy "BRYTYJSKIE I ZAGRANICZNE TOWARZYSTWO BIBLIJNE W WARSZAWIE".
Accurate ma już tzw. 1szt "brytyjkę", i 1 ale nieużywaną na codzień Biblię tysiąclecia 4 wydanie gdzie imię Jahwe jest chyba 3 razy .
Postanowiłem jednak zakupić kasety z ewangeliami i psalmy do słuchania i jeśli będzie to Biblię Tysiąclecia 2 wydanie gdzie imię Jahwe jest około 3 tysiące razy.
Zakupy udane.Wracam ze stolicy i myślę że można spróbować będzie głosić ludziom na terenie z "ich" Biblią w ręku a tam imię Jahwe w starym testamencie około 3 tysiące razy - ja jestem w szoku jak czytam ten tekst, a co dopiero ludzie.
W tej Biblii wpis kardynała Wyszyńskiego itd. -myślę sobie co to teraz będzie, jak zdziwią się ludzie, ile to może dać nowych zainteresowanych itd..............
Każde otworzenie Biblii i nawet kilka razy jest Jahwe. To będzie szok dla ludzi.
Jednak po powrocie usłyszałem coś co wtedy powinno mnie obudzić ale jak wiadomo człowiek nie myśli racjonalnie a wybudzanie to proces który wymaga odpowiednich warunków- widać dla ,mnie było jeszcze nie możliwe.
FInał- po rozmowie jednym bratem starszym ze "starej gwardii" - potem dowiedziałem się że grono upoważniło go aby mnie "delikatnie ale stanowczo" w tej materii skorygować ale nie zgasić ducha i zapału.
Sens tego co mi wyjaśniono mniej więcej taki:
"accurate dobrze że masz taki przekład.Jednym z podstawowych celów głoszenia jest uświęcanie i wychwalanie imienia Bożego. Możesz zainteresowanym pokazywać ten przekład jako dowód namacalny że kościół usuwa i zwalcza to imię z kolejnych przekładów - więc to także dowód na to że manipulują Biblią i lekceważą ostrzeżenie z Objawienia aby nic nie dodawać i nie ujmować i poniosą za to karę.
Jeśli więc będzie okazja to pokazuj ten przekład.
Ale w służbie najlepiej korzystać z "brytyjki". Biblia tysiąclecia to katolicki przekład i poza tym imię Jahwe nie jest używane przez organizację. Musiałbyś wtedy czasem niepotrzebnie wchodzić w temat jak naprawdę brzmi imię w naszych czasach, dlaczego i skąd forma Jehowa itd, a jak wiemy nie jest to pewne. Czy takie rozważania będą zbudowaniem dla zainteresowanych? Lepiej nie ryzykować niepotrzebnych dyskusji i kłótni. Chcemy tylko wychwalać imię Boga, nic więcej.
Przytoczył też werset "niewolnik Pana nie ma się spierać"
Pamiętam jak logiczne były wtedy jego argumenty.
Dziś nie mogę z uwagi na cenzurę na forum określić dosadnie jak oceniam to myślenie wtedy moje i tego brata oraz moją naiwność
.
Dziś gdy przypominam sobie to zdarzenie, to rozumiem jak jednostronne i bezkrytyczne spojrzenie jest w głowach głosicieli.
Więc jako ludzi szanuję bardzo i doceniam szczerość Świadków ale myślenia tam nie ma - brak, brak, brak!!!