Cegła, jeśli przeczytasz kiedykolwiek ST to dowiesz się, że to Jehowa zapowiadał przyjście Jezusa na ziemię. Nie - jak piszesz -Bóg-Ojciec.
Mało o mnie wiesz Kserksesiku.
Ja Ciebie Kserksesiku rozumiem, że Bóg nie jest dla Ciebie Ojcem bo nie jesteś w Nowym Przymierzu. Jednak dzieci Boże nie mają oporów nazywać Boga Ojcem. Rozumiem, że Ciebie nie prowadzi Duch Boży, prawda?
(14): Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi. (15): Wszak nie wzięliście ducha niewoli, by znowu ulegać bojaźni, lecz wzięliście ducha synostwa, w którym wołamy: Abba, Ojcze! [Biblia Warszawska, Rz 8]
Dzieci Boże nie nazywają Boga Ojca od imienia Jehowa. Tak czynią Jego przeciwnicy.oczywiście, że Bóg JHVH zapowiadał przyjście Mesjasza, sformułowanie Bóg Ojciec w celu uniknięcia imienia Boga to jest zagrywka trynitarzy, cały stary testament mówi jak ma na imię Bóg, ktoś kto próbuje to zmienić jest po prostu zwolennikiem teorii świętej trójcy,
Asturio, trynitarzem nie jestem, bo w Trójcę nie wierzę. Ale może na temat. Napisałaś, że"cały stary testament mówi jak ma na imię Bóg". Nie do końca, nie mamy pewności jak brzmiało imię Boga.
Trzy różne Przekłady Biblii mówią tak - Wyjścia 3:14:
Biblia Tysiąclecia -
"Jestem"Biblia Gdańska -
"Będę"Biblia świadków Jehowy -
"Okażę Się"(13): A Mojżesz rzekł do Boga: Gdy przyjdę do synów izraelskich i powiem im: Bóg ojców waszych posłał mnie do was, a oni mnie
zapytają, jakie jest imię jego, to co im mam powiedzieć? (14): A Bóg rzekł do Mojżesza:
Jestem, który jestem. I dodał: Tak powiesz do synów izraelskich:
Jahwe posłał mnie do was! (15): I mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz synom izraelskim:
Pan, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was.
To jest imię moje na wieki i tak mnie nazywać będą po wszystkie pokolenia. [Biblia Warszawska, Wj 3]
Więc jak brzmi imię Boga?
Imię Jehowa odpada, bo to wymyślone przez mnicha.
Imię Boże w postaci Jahwe w oryginałach nie występuje. Znajdujemy tam tylko i wyłącznie tetragram JHWH. I do końca nie wiadomo czy to imię Boga czy znaczy tyle co Bóg. Do tej pory bibliści nie mogą dojść do porozumienia.
Nie ma co kłócić się o imię Boga skoro z tetragramu nie możemy tego wywnioskować i się o to zabijać skoro z NT wynika, że mamy wzywać imienia Jezusa, żeby być wybawionym.
Warto też pomyśleć nad tym, że Egipski bóg księżyca był nazywany Jah.