Postawiłeś tezę, że nie naucza. Traktowanie marginalnie a w ogóle nie nauczanie to są inne sprawy. Po wtóre nauczanie KK o wielkim ucisku wpisuję się w eschatologię jako taką, której przecież Kościół naucza - i to nie marginalnie. Jednak gdybyś w kościele zbyt często miał wątki eschatologiczne to by stał się on podobny do wielu młodych, małych ruchów religijnych, które centrum swego zainteresowania czynią eschatologię i dlatego określamy je mianem apokaliptycznych. Wg mnie nacisk w KK na eschatologię jest w sam raz.
Ach, miałem nie odpisywać. Ale jednak
Jaka jest różnica pomiędzy „nie naucza” a „nie naucza w ogóle”? Traktuje „marginalnie” albo „bardzo rzadko podejmuje kwestię"? "Sporadycznie, od czasu do czasu ale nie wystarczająco? A może „prawie w ogóle nie naucza”? Albo „nie naucza za wyjątkiem sporadycznych wypowiedzi”. i tak dalej....
Proszę czytać ze zrozumieniem w kontekście moje posty, a nie wyrywkowo, jak Świadkowie Jehowy czytają Strażnicę i Biblię. Stwierdzenie, że nie naucza, które się pojawiło w jednym z pierwszych wpisów, użyte było w znaczeniu, że nie mamy szerszych opracowań, monografii, a jedynie możemy czasem znaleść jakiś przypis, kilkunasto lub kilku linijkowe hasło. Doprecyzowałem moje ogólne stwierdzenie już kilka postów temu. Proszę więc już nie powtarzać jak mantry, „nie naucza” w rozumieniu bezwzględnym, bo takiej tezy nie stawiam.
Cieszę się z zachęty do czytania Encyklik i innych dokumentów po łacinie. Cóż, podejrzewam, że i Ty mój drogi rozmówco, nie odnalazłeś tam zbyt wiele... bo pewnie byś mi życzliwie - na co liczę podpowiedział, gdzie mogę poczytać szerzej o wielkim ucisku w tych łacińskich encyklikach.
No nic. nie ma co na siebie „szczekać” bo nie o to chodzi. DObrego tygodnia. I dalej podtrzymuję tezę, że temat traktowany jest marginalnie, nawet w opracowaniach dotyczących eschatologii. A szkoda. A może, nie ma nad czym dywagować, stąd trudno o monografię, choć wiem, że na Biblicum, czy w Jerozolimie powstają doktoraty, na temat wybranego słowa w tekście biblijnym. A więc jak się chce to można.
Dobrego tygodnia.