Roszado, z Tobą za to gada się jak ze starszym zboru i nadzorcą obwodu w jednej osobie a do tego jeszcze czuję wpływy adwentystyczne. Ale to nie o to chodzi.
Ja się poddaję, nic nie wydusimy intelektualnego w tej dyskusji.
Jak kto znajdzie choć jedno opracowanie szersze tematu „wielki ucisk” napisane przez jakiegoś katolickiego „uczonego”, albo jakiś dokument kościelny poświęcony temu i tylko temu zagadnieniu to liczę, że mnie o tym poinformuje, za co już bardzo dziękuję
A tu mamy tekst, który jak na razie nie doczekał się solidnego opracowania przez katolików, szkoda.
15 Gdy więc ujrzycie „ohydę spustoszenia”, o której mówi prorok Daniel, zalegającą miejsce święte - kto czyta, niech rozumie - 16 wtedy ci, którzy będą w Judei, niech uciekają w góry! 17 Kto będzie na dachu, niech nie schodzi, by zabrać rzeczy z domu. 18 A kto będzie na polu, niech nie wraca, żeby wziąć swój płaszcz. 19 Biada zaś brzemiennym i karmiącym w owe dni! 20 A módlcie się, żeby ucieczka wasza nie wypadła w zimie albo w szabat. 21
Będzie bowiem wówczas wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i nigdy nie będzie. 22 Gdyby ów czas nie został skrócony, nikt by nie ocalał. Lecz z powodu wybranych ów czas zostanie skrócony.
Myślę, że jeszcze może, obok Świadków Jehowy Adwentyści, nieco miejsca poświęcają nauczaniu, o tych wydarzeniach.
Nam pozostaje czytać Roszady opracowania. Dobrze że przynajmniej tyle. No i komiksy Tusi jeszcze
Może kiedyś KOngregacja Nauki i Wiary wyda dokument: np. Wielki Ucisk, znaczenie, wyzwania i zagrożenia