Muszę Was wszystkich przeprosić za wprowadzenie w błąd , otóż masz rację Kaiser , że mój mąż nie miał 17 lat jak został starszym .
Był wychowywany w „ prawdzie” ale chrzest wziął kiedy skończył 18 lat , był rok 75 , to był inny czas dla organizacji , rzeczywiście prawie od razu został sługą , prowadził grupę książki tak to się chyba nazywało , w roku 81 był już starszym Niestety nie udało mi się więcej ustalić .
Miał więc 23, 24 lata jak został mianowany starszym , był nim do 2013 kiedy to zrezygnował z przywileju .
Jego rezygnacja związana była z wykluczeniem córki , początkowo wydawało się jemu , że to nic strasznego , że wystarczy przeczekać , chodzić na zebrania i w przeciągu roku wszystko wróci do normy .Stało się jednak inaczej , komitet który ja wykluczał zachował się jak prawdziwi egzekutorzy , złamali ją , pomimo wszystko pod naszym wpływem odwołała się . Brat który przyjmował jej prośbę zapytał po co się odwołuje .
Komitet odwoławczy w zasadzie dopełnił egzekucji .
To ja doniosłam na swoja córkę , szanując zasady organizacji , pomimo niechęci do brata który przewodniczył , wbrew logice zaufałam Jehowie i jego pasterzom .
Złamali zasady zapisane w książce zorganizowani , złamali słowo dane mi , postapili wobec mnie nie w porządku . Myślę , że złamali tez mojego męża . Podczas ostatnie wizyty przeżucili na niego całą winę . Nie brzmi to jasno ale nie mogę mówic o szczegółach .
Byłam gorliwym , lojalnym Świadkiem Jehowy , ale nigdy nie miałam swiadomości jak wygląda komitet sądowniczy , jak niszczy psychikę oskarzonego . Ufałam , że wykluczenie jest przejawem miłości , ma ukarać krnąbrnego grzesznika . Kiedy dotknęło to mnie, mojej córki , kiedy znałam szczegóły zrozumiałam jak mali są pasterze , jakimi pobudka się kierują , jak bardzo potrafią być bezwzględni , a przeciez Jehowa powiedział : miłosierdzia chcę a nie ofiary ….
Podczas ostatnie wizyty na jaką wyraziłam zgodę , brat proponował bym w modlitwie prosiła Jehowę żeby pozwolił mi wybaczyć braciom z komitetu...
Kaiser mówisz , że nie wszysy starsi są źli to prawda , ale kiedy milczą kiedy ten drugi postępuje źle są współwinni . Kiedy pisałam do Nadarzyna trzy listy nie otrzymałam żadnej odpowiedzi..
Stwierdzenia starszych , Dorkas nas tam nie było , nie wiemy jak przebiegał komitet , a ufasz swojej córce bardziej niż braciom starszym? Nie mozliwe żeby sześci braci się myliło Dorkas , niemożliwe , że bracia z Nadarzyna się mylili ..
Dorkas Jehowa wyznaczył braci na starszych , odpowiedzą przed nim jeżeli postapili źle ..