Oczywiście, ze Jezus i Jahwe to dwie różne osoby.
A w którym miejscu tak napisałem? Dlaczego manipulujesz i jaki masz w tym cel? Ojciec i Syn, to dwie różne osoby. Dodam jeszcze, że mający tę samą naturę (nie taką samą).
W kontekście tego co cytujesz z Jana:
25 Rzekł do nich Jezus: «Powiedziałem wam, a nie wierzycie. Czyny, których dokonuję w imię mojego Ojca, świadczą o Mnie. 26 Ale wy nie wierzycie, bo nie jesteście z moich owiec. 27 Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną 28 i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. 29 Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich5. I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca. 30 Ja i Ojciec jedno jesteśmy».
nie wynika, że chodzi o jakąś naturę ale o to, ze Jezus i Jahwe są jednomyślni w tym co czynią dla ludzkości.
Ponownie manipulujesz tekstem. Celowo przemilczałeś następne wersety, które mówią o jedności ontologicznej Ojca i Syna:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy».
I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. Odpowiedział im Jezus: «Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować?» Odpowiedzieli Mu Żydzi: «
Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że
Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu». I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk." (
J 10, 30-39).
"Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu" - Świadkowie Jehowy w swojej Biblii celowo sfałszowali ten tekst oddając go jako "Ojciec jest w jedności ze mną, a ja w jedności z Ojcem".
Ja też wierzę, ze Jezus jest Bogiem . tak samo wierzę , ze Diabeł też jest Bogiem. Tak mówi Biblia.
Biblia mówi, by wierzyć w Jezusa, a nie, by wierzyć w diabła. Diabeł jest ojcem kłamstwa. Jeżeli tak wierzysz, to można tylko ubolewać, że stawiasz na równi Syna Bożego (
J 20, 28) z diabłem.
Widzę, że masz diabła za ojca i spełniasz pożądania Twojego ojca, a on:
"Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa." (
J 8, 44)
Problem w tym, ze Biblia nazywa Boga o imieniu Jahwe Bogiem Najwyższym czy Wszechmocnym czy wreszcie jedynym prawdziwym Bogiem.
Prawdziwym Bogiem jest nazwany zarówno Ojciec (
J 17, 3) jak również Jezus, Syn Boży:
"Jesteśmy w prawdziwym Bogu,
w Synu Jego, Jezusie Chrystusie.
On zaś jest prawdziwym Bogiemi Życiem wiecznym." (
1 J 5, 20)