TomBombardi niestety ma rację. Zadasz pytanie mężowi. On zapyta "nauczycieli". Oni wcisną mu kit albo zagadają temat.
Wiem o czym mówisz. Mnie też, kiedy cos sprawdzam w przekładzie ŚJ, przechodzą drgawki. Dość dziwne uczucie jeśli odnosi się do czytania biblii...
Wg mnie, lepiej jest pokazać niewiedzę czy mylne poglądy "nauczycieli" czyli organizacji.
Czytaj szczególnie Ew Jana 3 rozdział, rozmowa z Nikodemem. Np; "Kto nie narodzi się na nowo, nie może nawet UJRZEĆ Królestwa Bożego". Narodzony na nowo to - namaszczony Duchem. A reszta?
I koniecznie czytaj Pierwszy List Jana. To jest pogrom większości doktryn lub przynajmniej najważniejszych.
Wczoraj znalazłem ciekawy werset Kolosan 3:17 I wszystko, cokolwiek działacie słowem lub czynem, wszystko [czyńcie] w imię Pana Jezusa, dziękując Bogu Ojcu przez Niego.
Czy ŚJ robią i głoszą wszystko w imię Jezusa??
Werset obalający od razu 2 nauki to Rzym 8:11 A jeżeli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesił z martwych, to Ten, co wskrzesił Chrystusa z martwych, przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha.
1. Ducha mają tylko namaszczeni ale nauczają, że zostaną wskrzeszeni jako istoty duchowe, bez ciała.
2. W jaki sposób maja zostać wskrzeszeni ci, w których duch nie mieszka?
Możeszzapytać o przypowieść o wybornej pszenicy i kąkolu. Pszenicą sa namaszczeni. A kim w tej przypowieści są zwykli ŚJ? Tym bardziej, że wszystko oprócz pszenicy ma zostać spalone...
Powodzenia.
Jeszcze mi się przypomniało o raju na ziemi.
Nie wiem jakim cudem weset z Ap 21:4 odnoszą do ziemi ale ok.
Oto on;
4 I otrze z ich oczu wszelką łzę,
a śmierci już odtąd nie będzie.
Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu
już [odtąd] nie będzie,
bo pierwsze rzeczy przeminęły».
Tylko, że... u Izajasze jest podobny werset i odnosi się do Nowej Jerozolimy, która ma byc w niebie, nawet wg ŚJ. Porównaj sama czy nie sa podobne do siebie.
Iz 65:17 (por Ap 21:1) Albowiem oto Ja stwarzam
nowe niebiosa i nową ziemię;
nie będzie się wspominać dawniejszych dziejów
ani na myśl one nie przyjdą.
18 Przeciwnie, będzie radość i wesele na zawsze
z tego, co Ja stworzę;
bo oto Ja uczynię z Jerozolimy wesele
i z jej ludu - radość.
19 Rozweselę się z Jerozolimy
i rozraduję się z jej ludu.
Już się nie usłyszy w niej
odgłosów płaczu ni krzyku narzekania.