Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60424 razy)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #270 dnia: 28 Luty, 2016, 20:56 »
Ale:
gorliwość w pracy - zaleta
elastyczne dopasowywanie się do potrzeb "klienta" - zaleta
pracowitość - zaleta
zorientowanie na pozytywne wyniki - zaleta
:)
"Cel uświęca środki" Te wszystkie "zalety śJ jakie wyszczególniłaś maja jeden cel...doprowadzić "klienta-zainteresowanego" do podpisania niekorzystnej dla niego umowy (chrztu). Jak już podpisze (wyjdzie z wody)to...koniec "okresu promocyjnego" trzeba płacić. A opisane przez Ciebie cechy odnoszą się do każdego pracowitego człowieka. Także to nie jest zaleta wyłącznie śJ.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #271 dnia: 28 Luty, 2016, 20:58 »
Więzy krwi powinny być ponad wszystko. Rodzina powinna być nie do rozbicia, żadna religia i jej chore zasady nie powinny wymagać tego od ludzi.

Teoretycznie się z Tobą zgadzam. Ale co zrobić wtedy, gdy członek rodziny wybiera taką religię, która pozwala mu na przykład zabijać wszystkich, których uzna on za "niewiernych"?

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 28 Luty, 2016, 20:59 »
  Zgadza się, byle osiągnąć swój cel, Napoleno po trupach szedł do zwycięstwa.....

To że ja nie palę to nic wielkiego, ale jak śJ nie pali to już wielki plus.
To że Nemo jest uczciwy to pikuś ale jak świadek uczciwy to chylcie czoła.
itd itd....
100% racja

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: 28 Luty, 2016, 21:02 »
"Cel uświęca środki" Te wszystkie "zalety śJ jakie wyszczególniłaś maja jeden cel...doprowadzić "klienta-zainteresowanego" do podpisania niekorzystnej dla niego umowy (chrztu). Jak już podpisze (wyjdzie z wody)to...koniec "okresu promocyjnego" trzeba płacić. A opisane przez Ciebie cechy odnoszą się do każdego pracowitego człowieka. Także to nie jest zaleta wyłącznie śJ.
Nie, no tylko śJ są pracowici, ludzie na całym świecie leżą i bąki zbijają :)
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 21:32 wysłana przez od-nowa »

Offline gerontas

« Odpowiedź #274 dnia: 28 Luty, 2016, 21:05 »
Muszą mieć Świadkowie Jehowy mnóstwo tych wad, że ta dyskusja trwa tak długo.  ;)
Moja żona jest Świadkiem Jehowy i widzę w  niej same zalety, nawet gdyby zmieniła religię dalej będzie miała te zalety, które ma.  :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 28 Luty, 2016, 21:12 »
Domyślam się dlaczego tak mówią. Jeśli ktoś im pokazuje z mojej strony internetowej skany starych publikacji Towarzystwa Strażnica, to po prostu nie wierzą, że coś takiego mogli nauczać kiedyś ŚJ, więc jest obrona przez atak: fałszuje!
Ile to razy czytałam lekturę na Twojej stronie internetowej, te skany to cenne dowody, których organizacja śJ nie wyprze się, są to dowody na zmienność ich nauk i jak czytałam jakich bzdur uczyli to sama nie wierzyłam, jak można było uczyć ówczesnych śJ, że  "radyjo, fale radiowe będą uzdrawiać".
Nie fałszujesz  ;) zbierasz dowody, tak jak Roszada i dzięki Wam wielkie za tę pracę!!

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #276 dnia: 28 Luty, 2016, 21:14 »
Teoretycznie się z Tobą zgadzam. Ale co zrobić wtedy, gdy członek rodziny wybiera taką religię, która pozwala mu na przykład zabijać wszystkich, których uzna on za "niewiernych"?

Tak...teoretycznie, ale nie praktycznie. :P

Ale ja nikogo nie miałam zamiaru zabić, mało ja bym nawet ich nie zadrapała, a to właśnie cała rodzina śJ mnie odrzuciła bo uznali mnie za córkę szatana. I jak? Oni też wybrali....jeśli nie jesteś z nami to jesteś przeciwko nam, jesteś zagrożeniem.

Mnie, po moim odejsciu z org. była siostra sj straszyła, że zginę teraz w Armagedonie.
Dat armagedonów śJ przepowiedzieli kilka np. w 1925 r i w 1975 r Przepowiednie śJ sie nie sprawdziły, czyli KŁAMSTWO -  a to jest wadą .

Kłamstwo jakie kłamstwo? To przecież nowe światło padło. Kiedyś już je nazwałam...lampki na choinkę made in china.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 21:18 wysłana przez Tazła »
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: 28 Luty, 2016, 21:14 »
Muszą mieć Świadkowie Jehowy mnóstwo tych wad, że ta dyskusja trwa tak długo.  ;)
Moja żona jest Świadkiem Jehowy i widzę w  niej same zalety, nawet gdyby zmieniła religię dalej będzie miała te zalety, które ma.  :)
Jak pięknie napisałeś  :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 28 Luty, 2016, 21:19 »
   Ale ja nikogo nie miałam zamiaru zabić, mało ja bym nawet ich nie zadrapała, a to właśnie cała rodzina śJ mnie odrzuciła bo uznali mnie za córkę szatana. I jak? Oni też wybrali....jeśli nie jesteś z nami to jesteś przeciwko nam, jesteś zagrożeniem.
Jeszcze pół roku temu usłyszałam od męża pod wpływem destrukcyjnych nauk sJ, gdy odeszłam z org, że opętał mnie szatan.
A teraz mąż przygląda się organizacji, zaczyna analizować zmienność nauk, no budzi się, co cieszy mnie. Już nie jestem opętana przez szatana, zaprzestał ostracyzmu, wszystko idzie ku najlepszemu, ale to trzeba zmienić stan umysłu z zmanipulowanego, na swiadomy.
A manipulowanie zachowaniami ludzi w org sJ to wada. 

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #279 dnia: 28 Luty, 2016, 21:22 »
Jeszcze pół roku temu usłyszałam od męża pod wpływem destrukcyjnych nauk sJ, gdy odeszłam z org, że opętał mnie szatan.
A teraz mąż przygląda się organizacji, zaczyna analizować zmienność nauk, no budzi się, co cieszy mnie. Już nie jestem opętana przez szatana, zaprzestał ostracyzmu, wszystko idzie ku najlepszemu, ale to trzeba zmienić stan umysłu z zmanipulowanego, na swiadomy.
A manipulowanie zachowaniami ludzi w org sJ to wada.

Zgadza się, trzeba mieć otwarty umysł. A nie udawać że ma się otwarty a prowadzać go na smyczy.

Już sobie wyobrażam Twoje zadowolenie. :)
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: 28 Luty, 2016, 21:31 »

Zgadza się, trzeba mieć otwarty umysł. A nie udawać że ma się otwarty a prowadzać go na smyczy.

Już sobie wyobrażam Twoje zadowolenie. :)
Jestem tak lekka, że fruwam w obłokach, tak się cieszę, kończy się wyszkolenie na publikacjach sJ -  stosowanie mowy nienawiści poprzez ostracyzm- z takimi nawet nie jadajcie ;)

Offline Skaner

« Odpowiedź #281 dnia: 28 Luty, 2016, 21:55 »

Zdajesz sobie sprawę, że gdyby Twoja żona zmieniła religię, nie mogłaby siadać Ci już na kolanach?  :) .
    Śmieszne to jest, ale słyszałem to na własne uszy od młodej mężatki SJ :). Gdyby jej mąż został wykluczony...

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #282 dnia: 29 Luty, 2016, 07:09 »
Kolejna zaleta Świadków: naprawdę wierzą w Boga.

Czas na podsumowanie tego tematu. Temat miał pokazać dobroć ludzi i pokazał.
Natomiast oceniając to jako system, który zmusza ludzi do działania w sposób niezgodny z ich naturą i osobowością  z całą odpowiedzialnością pisze, że jest to chory i skażony system. Wiara w irracjonalnego i barbarzyńskiego "boga" czyni ludzi uzależnionymi, zniewolonymi i posłusznymi.

Gedeonie chciałabym ponowić pytanie, na które NIE uzyskałam odpowiedzi. Czy Twoja wypowiedź jawnie propaguje ateizm?

Bo jeśli tak, to jaki był cel założenia tego forum? Najpierw "wyrwać" Świadków ze zborów, a później zrobić z nich ateistów? Hmmmm...

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #283 dnia: 29 Luty, 2016, 07:12 »

To tak jakbys napisała, że zaletą świadków jehowy jest to, że potrafią pisać i czytać.

Inni też wierzą w Boga i nie latają z tym od wsi do wsi.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline gedeon

« Odpowiedź #284 dnia: 29 Luty, 2016, 08:01 »

Gedeonie chciałabym ponowić pytanie, na które NIE uzyskałam odpowiedzi. Czy Twoja wypowiedź jawnie propaguje ateizm?

Bo jeśli tak, to jaki był cel założenia tego forum? Najpierw "wyrwać" Świadków ze zborów, a później zrobić z nich ateistów? Hmmmm...

Proszę nie wkładaj mi w usta słów których nie wypowiedziałem.
Napisałem:
Natomiast oceniając to jako system, który zmusza ludzi do działania w sposób niezgodny z ich naturą i osobowością  z całą odpowiedzialnością pisze, że jest to chory i skażony system. Wiara w irracjonalnego i barbarzyńskiego "boga" czyni ludzi uzależnionymi, zniewolonymi i posłusznymi.
Jeżeli potrafisz czytać ze zrozumieniem to chyba  prosty tekst nie sprawia Tobie trudności.
"Wiara w irracjonalnego i barbarzyńskiego "boga" czyni ludzi uzależnionymi, zniewolonymi i posłusznymi.
Napisałem wiara w w takiego "boga", czyni ludzi zniewolonymi.
Natomiast nie napisałem, że wiara w Boga jest pozbawiona sensu.
Gdzie tu jest nawoływanie do zbiorowego ateizmu......?
Założyłaś temat, który miał udowodnić zakładaną przez Ciebie tezę, otrzymałaś potwierdzenie że tak nie jest.
Udowodniono Tobie, że ludzie są wszędzie dobrzy a to że ktoś jest ŚJ nie nadaje mu żadnego specjalnego statusu dobroci.
Twoim jedynym argumentem w tej chwili jest odwracanie kota ogonem.
« Ostatnia zmiana: 29 Luty, 2016, 08:17 wysłana przez gedeon »