Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60435 razy)

Offline PoProstuJa

Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #240 dnia: 28 Luty, 2016, 19:06 »
Nie słyszałem by w KK nakazywali nienawidzić nieprzyjaciół czy grzeszników, a u ŚJ tak:

A ja niestety słyszałam... :(
Roszada - będąc katolikiem - nie doświadczyłeś na własnej skórze ostracyzmu którego doznają ŚJ. A zaczyna się już w szkole podstawowej od "niewinnych" wyzwisk uczniów, typu: kocia wiara.

Kiedys jeden z forumowiczów napisal,że jak by przyszli do niego ŚJ to by ich pogonił.Tyle,że wiekszość z nich to byli katolicy.Co słyszą przy drzwiach i na ulicy ŚJ(wyzwiska,obelgi,wysmiewanie)?Przecież ŚJ to odstępcy(w wiekszości) od KK.Niejeden ŚJ doznaje ostracyzmu od wiernych KK.

Fantom zgadzam się z Tobą w 100%. Ale ostro pojechałeś! :D Ryzykujesz, że forumowicze przestaną Cię lubić :)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #241 dnia: 28 Luty, 2016, 19:06 »
Ciekawe jakby zachowywała się katolicka część Twojej rodziny gdyby byli bardzo wierzący i bardzo ortodoksyjni i uznawali nauki biblijne? Widocznie nie znali oni słów apostoła Pawła, który mówił, że: jeśli ktoś nie przynosi tej nauki, to WCALE GO NIE POZDRAWIAJCIE i "ŻEBYŚCIE Z TAKIMI NAWET NIE JADALI".
Moja babcia była bardzo gorliwą i ortodoksyjną katoliczką. doszło do tego, że jak zostaliśmy z żoną śJ, to poszła do księdza po poradę co ma robić. I ten jej powiedział miej więcej to co przytoczyłaś. Że ma zerwać z nami kontakty. Babcia powiedziała wtedy, że jestem jej wnukiem, i ona na pewno nie zerwie ze mną i moją żoną kontaktów. Bo serce nakazuje jej tak postąpić, a nie zasady wiary. Czyli znowu wracając do tematu. Nie ważne w jakiej jest się religii, ważne, żeby być po prostu...człowiekiem. 
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 19:14 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 28 Luty, 2016, 19:08 »
Niejeden ŚJ doznaje ostracyzmu od wiernych KK.

A ja doznaję ostracyzmu od ŚJ, choć nigdy ŚJ nie byłem. Lista oszczerstw pod moim adresem jest długa. Dowiedziałem się niedawno, że ksiądz mnie wyrzucił z Kościoła, nie prowadzę już Punktu Informacji o ŚJ przy mojej parafii, a na dodatek ŚJ twierdzą, że po kryjomu fałszuję z kolegami Strażnice.

Offline Fantom

« Odpowiedź #243 dnia: 28 Luty, 2016, 19:17 »
Nic nie pojechałem.Przecież tak jest.Nikt nie może zaprzeczyć.Ja też byłem katolikiem jak wielun tu byłych ŚJ.Chyba prawie każdemu z nas oberwało się od naszych byłych braci z KK.Za co?Za odstępstwo od wiary ojców.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Roszada

« Odpowiedź #244 dnia: 28 Luty, 2016, 19:17 »

A ja niestety słyszałam... :(
Roszada - będąc katolikiem - nie doświadczyłeś na własnej skórze ostracyzmu którego doznają ŚJ. A zaczyna się już w szkole podstawowej od "niewinnych" wyzwisk uczniów, typu: kocia wiara.

To podaj łaskawie dokument KK na podstawie jakiego mam prześladować ŚJ.
Odwracasz koto do góry ogonem.
Mówimy o prześladowaniu "SWOICH WYZNAWCÓW" a nie cudzych.
Widzę, że nie warto wcale z Tobą dyskutować, bo po prostu zmieniasz temat jak każdy ŚJ.
Albo kłamiesz po prostu. :(

Offline gedeon

« Odpowiedź #245 dnia: 28 Luty, 2016, 19:33 »
Jeszcze raz zdecydowanie proszę o pisanie zgodnie z tematem, "Zalety i wady Świadków Jehowy", posty dotyczące innych religii i wyznań poruszane w tym temacie będą natychmiast usuwane.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Luty, 2016, 20:03 »
A mi się nasunęło takie pytanie. Czy jest na tym świecie chociaż JEDNA religia, która MIŁUJE odstępców od swojej religii i nawołuje żeby takich miłować???!!!

Ja opuszczając religię katolicką stałam się odstępcą dla katolików. W efekcie cała moja rodzina jest przeciwna moim wierzeniom. Jest to albo bierny sprzeciw albo czynny, gdy niektórzy jej członkowie nie chcą się ze mną widywać. Dziadek wprost mi powiedział, że z powodu bycia Świadkiem mam do niego zakaz wstępu.

Wytłumaczcie mi dlaczego rodzina mnie odrzuciła??! Przecież rzekomo - jak tu większość pisze - to TYLKO u Świadków jest ostracyzm!
Założyłaś wątek "zalety i wady świadków Jehowy", więc wkleiłam w swoim poście, do którego się odniosłaś, informacje na temat rozsiewania mowy nienawiści w organizacji śJ, gdzie na kongresach na całym świecie mówcy wyznania śJ ok. 80 razy używali poniżających, obrazliwych określeń  wobec tzw. odstępców.

całość można wysłuchać tu:
http://komitetsadowniczy.blogspot.no/2013/08/mowa-nienawisci-w-odstepczym-sympozjum_20.html

Albo załóż inny wątek, dotyczący tego co tu w swoim poście piszesz, albo trzymaj się tematu "Zalety i wady śJ".
No 'ręce opadają'.

« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 20:09 wysłana przez od-nowa »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #247 dnia: 28 Luty, 2016, 20:08 »
Mówimy o prześladowaniu "SWOICH WYZNAWCÓW" a nie cudzych.

Odstępca to SWÓJ wyznawca czy już cudzy? :)

A wracając do tematu, to chciałam podać kolejną zaletę Świadków Jehowy: nie biegają za nikim ani ze święconą wodą ani z różańcem. :)

A piszę o tym, bo mi się zdarzyło, że gdy ja studiowałam Biblię ze ŚJ, to moja rodzina (nie będąca ŚJ) do takich metod się uciekała. A to modlili się na różańcu za moją duszę, a to podrzucali mi różaniec, a to kropili moje rzeczy wodą święconą.
A kontakty ze mną zerwał nie tylko mój dziadek, ale również mój rodzony ojciec. Nie odzywał się do mnie przez kilka lat. Udało mi się tylko raz z nim porozmawiać - niedługo przed jego śmiercią.
A zatem reasumując: gdy ochrzciłam się jako ŚJ, to odrzuciła mnie (prawie) cała rodzina. I ten stan utrzymuje się do dziś.

A zatem jeszcze raz podkreślam - zgodnie z tematem wątku - że zaletą Świadków jest to, że przy nawracaniu innych nie stosują wody święconej :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 28 Luty, 2016, 20:10 »
 :-\ :-\ :-\ :-\

Offline MartaW

« Odpowiedź #249 dnia: 28 Luty, 2016, 20:14 »
 Zalety i wady Świadków Jehowy. Gdyby ktoś, kto nie zna org. śJ zadał takie pytanie,to rozumiem to całe poruszenie na forum ale w tej sytuacji jaki jest sens? Tutaj każda ze stron ma swoje zdanie i nikt tu nikogo do niczego nie przekona. Ps. ZADY i WALETY  jak to ktoś kiedyś powiedział ;)

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #250 dnia: 28 Luty, 2016, 20:15 »

A wracając do tematu, to chciałam podać kolejną zaletę Świadków Jehowy: nie biegają za nikim ani ze święconą wodą ani z różańcem. :)

Nie latają, ale łażą po domach i  są namolni, czasem jedno dziękuję nie wystarcza.

A tak wracając do zalet....tak czytam te przepychanki i mam wrażenie,albo nie. Jestem przekonana że śJ są zarozumiali. I ja też kiedyś byłam zarozumiała. Wpajano mi, że jestem lepsza bo znam prawdę. Że moje koleżanki niebawem zginą, że rozszarpią je kruki i wrony.
Będąc tam człowiek tak bardzo w to wierzy, w tą swoją "lepsiejszość" że zatraca rozsądek, przyzwoitość i wyczucie smaku. Powtarzają ciągle o armagedonie i tym wielkim koszeniu tego świata, tak wyglądają na niego jakby mieli jakieś sadystyczne ciągoty. I gdzie tu miejsce na zalety?
Jak można wyglądać cudzej śmierci?

« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 20:24 wysłana przez Tazła »
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 28 Luty, 2016, 20:16 »

Wykorzystujesz rzekomą zaletę ŚJ, bo nie biegają za nikim z wodą święconą i różańcem? Wnioskuję, że założony przez Ciebie wątek ma zupełnie inny cel.

Offline Roszada

« Odpowiedź #252 dnia: 28 Luty, 2016, 20:19 »

A piszę o tym, bo mi się zdarzyło, że gdy ja studiowałam Biblię ze ŚJ, to moja rodzina (nie będąca ŚJ) do takich metod się uciekała. A to modlili się na różańcu za moją duszę, a to podrzucali mi różaniec, a to kropili moje rzeczy wodą święconą.
A kontakty ze mną zerwał nie tylko mój dziadek, ale również mój rodzony ojciec. Nie odzywał się do mnie przez kilka lat. Udało mi się tylko raz z nim porozmawiać - niedługo przed jego śmiercią.
A zatem reasumując: gdy ochrzciłam się jako ŚJ, to odrzuciła mnie (prawie) cała rodzina. I ten stan utrzymuje się do dziś.

A zatem jeszcze raz podkreślam - zgodnie z tematem wątku - że zaletą Świadków jest to, że przy nawracaniu innych nie stosują wody święconej :)
Kobieto droga to jest na Twój założony temat?
O różańcu?

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #253 dnia: 28 Luty, 2016, 20:21 »
  Nie latają, ale łażą po domach i  są namolni, czasem jedno dziękuję nie wystarcza.

Ja mam taką samą opinię o akwizytorach proponujących telewizję cyfrową i zmianę dostawcy prądu :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #254 dnia: 28 Luty, 2016, 20:21 »
Ja mam taką samą opinię o akwizytorach proponujących telewizję cyfrową i zmianę dostawcy prądu :)
Czyli ŚJ są tacy jak akwizytorzy. Fajnie. ;D