Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60503 razy)

Offline MartaW

Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #225 dnia: 28 Luty, 2016, 13:28 »
od-nowa trzymam kciuki za powodzenie misji :) Mieć męża po tej samej stronie to wielkie szczęście....

Offline Iza

« Odpowiedź #226 dnia: 28 Luty, 2016, 14:59 »
A przepowiedziałem, że ten wątek będzie się bez końca toczył
A ja myślałam, ze juz wątek wymarł, ale widzę, ze nowo dyskusja rozgorzała,😉
To na koniec Jeszce dodam jedna pozytywna cechę SJ : w większości są bardzo ulegli i chętnie poddają sie przewodnictwu.
Minusem jest natomiast jest to , ze to przewodnictwo ( CK). pozostawia wiele do życzenia... Np. 99% bardo ulegle  i posłusznie wprowadza w zycie wytyczne co do unikania exów, niektórzy nawet juz z własnej inicjatywy prowadzą szerokie  akcje propagandowe,szerząc na ich temat rożne ploty i pilnując sie nawzajem, czy aby nikt sie nie wyłamuje .
. Mamy wlasnie bezcenna możliwość przekonania sie na własnej skórze , jak to działa 😜😜😜 , niektórzy zieją taką nienawiścią , że doprawdy obawiam się, ze gdyby polskie prawo dopuszczało kamienowanie " odstępców" to marny byłby nasz los😉 Natomiast ci, ktorzy pozwalają sobie dawać w stosunku do nas upustu swemu obrzydzeniu, niechęci i wrogości, nawet nie wiedzą , jak wielka nam robią przysługę, upewniając nas w pewności , ze decyzja o wyjściu była słuszna.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 15:01 wysłana przez Iza »
Gdzie Duch Pana, tam wolność.

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #227 dnia: 28 Luty, 2016, 15:24 »
Natomiast ci, ktorzy pozwalają sobie dawać w stosunku do nas upustu swemu obrzydzeniu, niechęci i wrogości, nawet nie wiedzą , jak wielka nam robią przysługę, upewniając nas w pewności , ze decyzja o wyjściu była słuszna.

No niestety to jest miecz obosieczny. Bo właśnie ja z powodu tej niechęci i wrogości "odstępców" do wszystkich Świadków Jehowy (co widać m.in. na forum) nie chcę się z takimi ludźmi utożsamiać.
Moja sytuacja jest co najmniej nieciekawa. Bo jakbym odeszła od zboru, to i tak nie będę postrzegać forumowiczów jako swoich "braci".  :) Wyjdzie na to, że nigdzie mnie nie będą chcieli - ani w zborze, ani w Internecie :)

Ja mam taka zasadę, że nie stawiam warunków dla kogo będę miły, jestem miłym dla  każdego.
Dlatego nie chce aby ktoś był dla mnie miły, tylko dlatego abym wrócił. Jest to dobroć fałszywa.
Ja też mam taką zasadę, że jestem miła dla WSZYSTKICH. Dla pani w sklepie, dla żebraka na ulicy, dla urzędnika, dla lekarza itd. itp. I jestem taka ze szczerego serca. Byłam taka nawet wtedy, gdy nie byłam Świadkiem. Nie wiem czemu Gedeonie od razu doszukujesz się fałszu w mojej postawie.

Czas na podsumowanie tego tematu. Temat miał pokazać dobroć ludzi i pokazał.
Natomiast oceniając to jako system, który zmusza ludzi do działania w sposób niezgodny z ich naturą i osobowością  z całą odpowiedzialnością pisze, że jest to chory i skażony system. Wiara w irracjonalnego i barbarzyńskiego "boga" czyni ludzi uzależnionymi, zniewolonymi i posłusznymi.
Czy to zachęta do ateizmu? Dobrze zrozumiałam przesłanie tej wypowiedzi?

PoProstuJa, MY Cię ostrzegamy, prowadzisz grę w "grupie wysokiego ryzyka" ale jak sama piszesz robisz to na własna odpowiedzialność.
PoProstuJa, MY ostrzegamy, wybór należy do Ciebie.

Uroczyście zaświadczam, że mam ukończone 18 lat. Prowadzę grę wysokiego ryzyka, bo "zadaję" się ze Świadkami? :)
 Oczywiście jestem wdzięczna za troskę :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #228 dnia: 28 Luty, 2016, 15:33 »
Wprost podziwiam PoProstuJa.
Ma dużo werwy i pomysłów.
Pewnie w terenie ma znakomite wyniki z taką stanowczością i determinacją. :)
Nie odpuści żadnego zdania i postu... ;)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: 28 Luty, 2016, 15:49 »
 Cytat z postu Gedeona:
"Ciało Kierownicze bez mrugnięcia okiem atakuje innych "dobrych" ludzi i robi to z obrzydzeniem ucząc innych miłosci przez nienawiść."

2013 PROGRAM       'SŁOWO BOŻE JEST PRAWDĄ!’
    Kongres Świadków Jehowy, jednolity program wygłoszony na całym świecie.
    ....................................
    11.10 Sympozjum: Strzeż się odstępców!
    Szatan (Jana 8:44)
    Ludzie, którzy stali się odstępcami (1 Jana 2:19)
    Prelegent przyrównał między innymi odstępstwo do zatrucia pokarmowego, ale o znacznie groźniejszym wymiarze. Posłuchajmy:
    Prelegenci wystąpili w roli pożałowania godnych ekspertów w dziedzinie odstępstwa. Pożałowania godnych ponieważ, jako eksperci musieli więcej niż „jedną kropelkę tej odstępczej trucizny" wysączyć, żeby móc w tej materii zabłyszczeć. Skąd mieliby informację o rzekomych kłamstwach w internecie lub mediach, gdyby nie zajrzeli do źródeł. Teraz tych nieszczęśników, zgodnie z ich słowami czeka wiadomy finał zatrucia większą dawką „odstępczej trucizny”. To, że cała zawarta w sympozjum: "Strzeż się odstępców" nagonka, to typowa manipulacja informacją można sprawdzić za pomocą artykułu pt.: „Manipulowanie informacją (II) – zniesła-wianie" opartym na Przebudźcie się! z czerwca 2000 roku.
    1. Odstępcy powodują zatrucie pokarmowe a ich działanie prowadzi do duchowej śmierci.
    2. Odstępcy buntują się i oczerniają oraz odciągają dawnych współwyznawców od religii prawdziwej.
    3. Odstępca pojawia sie jak widmo…
    4. Dostarczają mocna truciznę, która powoduje śmierć niszczy mózg.
    5. Szatan diabeł to szef skażonej kuchni, a odstępcy to jego pomocnicy, którzy promują trującą żywność i       przyprawiają ja kłamstwami, karmiąc się ze stołu demonów.
    6. Jak rozpoznać truciznę... zaczyna sie od maleńkiej kropelki, ambicji dumy i samolubstwa, wyniosłość,       przebiegłość i nieuczciwość.
    7. Odstępca to duchowy terrorysta, który podkłada bomby oszczerstw.
    8.Probują zdyskredytować sług Jehowy i doprowadzić do ich delegalizacji.
    9. Stron od odstępców i nie zapraszaj do domu, bo terroryści zdemolują twój dom.
    10. Działają potajemnie jak przemytnicy przemycając kłamstwo. Odstępca zawsze pragnie kogoś Oszu         kać, dlatego ukrywa swoja tożsamość i działa w ukryciu.
    W sumie w przemówieniu mówca użył ok 80 okresleń poniżjąc tzw.Odstępców.

całość można wysłuchać tu:
http://komitetsadowniczy.blogspot.no/2013/08/mowa-nienawisci-w-odstepczym-sympozjum_20.html

Idąc za przykładem sJ na Kongresie, można by 80 razy zacytować to, jak uczą swoje drugie owce nienawiści do byłych sJ.

Oooo!! zgrozo i do tego taką mowę nienawiści rozsiewają na cały świat na swoich kongresach.

« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 16:31 wysłana przez od-nowa »

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: 28 Luty, 2016, 16:06 »
od-nowa trzymam kciuki za powodzenie misji :) Mieć męża po tej samej stronie to wielkie szczęście....
Dziękuje!! :) :) :) :)
To prawda, co napisałaś po kilku rozmowach, obejrzeniu na razie  kilku materiałów w internecie, wspólnym zaglądnięciu do "Kryzysu sumienia" (punkt 9. słowa mówcy z kongresu śJ "  Stroń od odstępców i nie zapraszaj do domu, bo terroryści zdemolują twój dom") mąż otwiera oczy na obrzydliwą politykę korporacji wydawniczej sJ i zagląda na stronki odstępcze :)  zakazane śJ przez ich siedmiu władców z USA, a mówiąc ich słowami wpuszcza terrorystów do domu. I jak najbardziej prawidłowo, niech bada i się dowiaduje jak najwięcej o prawdziwym obliczu org. sJ.

« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 16:19 wysłana przez od-nowa »

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #231 dnia: 28 Luty, 2016, 16:35 »
Naprawdę wielkie, wiem coś o tym. Tylko w moim wypadku to była żona ;) Obserwacja procesu otwierania oczu przez małżonkę i pomoc jej w tym, była czymś niesamowitym. A potem dwa słowa: "miałeś rację". I nic więcej nie potrzeba. :)
To tak poza tematem. A za Ciebie od-nowa i za twojego męża, tak jak pisałem trzymam kciuki.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 16:46 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #232 dnia: 28 Luty, 2016, 18:02 »
Cytat z postu Gedeona:
"Ciało Kierownicze bez mrugnięcia okiem atakuje innych "dobrych" ludzi i robi to z obrzydzeniem ucząc innych miłosci przez nienawiść."

1. Odstępcy powodują zatrucie pokarmowe a ich działanie prowadzi do duchowej śmierci.
    2. Odstępcy buntują się i oczerniają oraz odciągają dawnych współwyznawców od religii prawdziwej.
    3. Odstępca pojawia sie jak widmo…
    4. Dostarczają mocna truciznę, która powoduje śmierć niszczy mózg.
    5. Szatan diabeł to szef skażonej kuchni, a odstępcy to jego pomocnicy, którzy promują trującą żywność i       przyprawiają ja kłamstwami, karmiąc się ze stołu demonów.
    6. Jak rozpoznać truciznę... zaczyna sie od maleńkiej kropelki, ambicji dumy i samolubstwa, wyniosłość,       przebiegłość i nieuczciwość.
    7. Odstępca to duchowy terrorysta, który podkłada bomby oszczerstw.
    8.Probują zdyskredytować sług Jehowy i doprowadzić do ich delegalizacji.
    9. Stron od odstępców i nie zapraszaj do domu, bo terroryści zdemolują twój dom.
    10. Działają potajemnie jak przemytnicy przemycając kłamstwo. Odstępca zawsze pragnie kogoś Oszu         kać, dlatego ukrywa swoja tożsamość i działa w ukryciu.
    W sumie w przemówieniu mówca użył ok 80 okresleń poniżjąc tzw.Odstępców.

Idąc za przykładem sJ na Kongresie, można by 80 razy zacytować to, jak uczą swoje drugie owce nienawiści do byłych sJ.

Oooo!! zgrozo i do tego taką mowę nienawiści rozsiewają na cały świat na swoich kongresach.

A mi się nasunęło takie pytanie. Czy jest na tym świecie chociaż JEDNA religia, która MIŁUJE odstępców od swojej religii i nawołuje żeby takich miłować???!!!

Ja opuszczając religię katolicką stałam się odstępcą dla katolików. W efekcie cała moja rodzina jest przeciwna moim wierzeniom. Jest to albo bierny sprzeciw albo czynny, gdy niektórzy jej członkowie nie chcą się ze mną widywać. Dziadek wprost mi powiedział, że z powodu bycia Świadkiem mam do niego zakaz wstępu.

Wytłumaczcie mi dlaczego rodzina mnie odrzuciła??! Przecież rzekomo - jak tu większość pisze - to TYLKO u Świadków jest ostracyzm!

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #233 dnia: 28 Luty, 2016, 18:17 »
A mi się nasunęło takie pytanie. Czy jest na tym świecie chociaż JEDNA religia, która MIŁUJE odstępców od swojej religii i nawołuje żeby takich miłować???!!!
Nie ma. Kazda religia nie lubi jak wierni(czyt. pieniądze) odpływają.

Wytłumaczcie mi dlaczego rodzina mnie odrzuciła??! Przecież rzekomo - jak tu większość pisze - to TYLKO u Świadków jest ostracyzm!
Kiedy zostałem śJ ,mojej katolickiej rodzinie to się nie podobało, ale nie mieli oporów siedzieć ze mną przy stole, podać mi rękę na powitanie, a kiedy przestałem być świadkiem, to moja świadkowska część rodziny traktuje mnie jak powietrze. Czy jak Ty zostałaś śJ to katolicka część Twojej rodziny i znajomych, traktowała Cię jak powietrze? Ale jak przestałabyś być śJ to raczej na dowody sympatii nawet w postaci "cześć, co u Ciebie" nie licz.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline gedeon

« Odpowiedź #234 dnia: 28 Luty, 2016, 18:25 »

Ja opuszczając religię katolicką stałam się odstępcą dla katolików. W efekcie cała moja rodzina jest przeciwna moim wierzeniom. Jest to albo bierny sprzeciw albo czynny, gdy niektórzy jej członkowie nie chcą się ze mną widywać. Dziadek wprost mi powiedział, że z powodu bycia Świadkiem mam do niego zakaz wstępu.

PoProstuJa, zaczynasz odbiegać od swojego tematu, piszemy tu o zaletach i wadach ŚJ, posty nie na temat będą usuwane lub przenoszone.

A dziadka miałaś wyjątkowego, wiedział chłopina co robi.... ;D ;D ;D

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #235 dnia: 28 Luty, 2016, 18:30 »
Nie ma. Kazda religia nie lubi jak wierni(czyt. pieniądze) odpływają.
No właśnie. Żadna religia nie miłuje swoich odstępców. Co więcej - wiele religii przed odstępcami ostrzega. A choćby pierwszy z brzegu kościół katolicki, do którego kiedyś należałam - na kazaniach, w gazetach, programach telewizyjnych, audycjach radiowych, ulotkach, itd. itp.

Kiedy zostałem śJ ,mojej katolickiej rodzinie to się nie podobało, ale nie mieli oporów siedzieć ze mną przy stole, podać mi rękę na powitanie, a kiedy przestałem być świadkiem, to moja świadkowska część rodziny traktuje mnie jak powietrze. Czy jak Ty zostałaś śJ to katolicka część Twojej rodziny i znajomych, traktowała Cię jak powietrze? Ale jak przestałabyś być śJ to raczej na dowody sympatii nawet w postaci "cześć, co u Ciebie" nie licz.

Ciekawe jakby zachowywała się katolicka część Twojej rodziny gdyby byli bardzo wierzący i bardzo ortodoksyjni i uznawali nauki biblijne? Widocznie nie znali oni słów apostoła Pawła, który mówił, że: jeśli ktoś nie przynosi tej nauki, to WCALE GO NIE POZDRAWIAJCIE i "ŻEBYŚCIE Z TAKIMI NAWET NIE JADALI".

A zatem ostracyzm - uznawany za wadę Świadków Jehowy, nie dotyczy wyłącznie tej religii. I wszystko jest w temacie, bo rozmawiamy o wadach i zaletach :)

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #236 dnia: 28 Luty, 2016, 18:33 »
PoProstuJa, zaczynasz odbiegać od swojego tematu, piszemy tu o zaletach i wadach ŚJ, posty nie na temat będą usuwane lub przenoszone.

Gedeonie - jak ja poruszam temat o odstępcach i ostracyzmie, to Twoim zdaniem odbiegam od tematu.
Ale jak Ty wkleiłeś w tym wątku cały wykład ze Zgromadzenia o traktowaniu odstępców, to jest on  na temat?

Czyżby podwójne odważniki tu na forum stosujemy? :D Bez urazy oczywiście :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #237 dnia: 28 Luty, 2016, 18:42 »
Gedeonie - jak ja poruszam temat o odstępcach i ostracyzmie, to Twoim zdaniem odbiegam od tematu.
Ale jak Ty wkleiłeś w tym wątku cały wykład ze Zgromadzenia o traktowaniu odstępców, to jest on  na temat?

Czyżby podwójne odważniki tu na forum stosujemy? :D Bez urazy oczywiście :)
Nie słyszałem by w KK nakazywali nienawidzić nieprzyjaciół czy grzeszników, a u ŚJ tak:

nienawiść do odstępców” („Skorowidz do publikacji Towarzystwa Strażnica 1986-2000” 2003 s. 331).

Cytowana publikacja odsyła nas do jednego z czasopism, w którym naucza się następująco:

„Odstępstwo jest w gruncie rzeczy buntem wobec Jehowy. Osoby takie nieraz głoszą, jakoby znały Boga i Mu służyły, ale odtrącają nauki i wymagania przedstawione w Jego Słowie. Inni twierdzą, że wierzą Biblii, tymczasem nie uznają organizacji Jehowy i za wszelką cenę próbują zahamować jej działalność. Jeżeli mimo poznania tego, co prawe, świadomie obrali tak niegodziwe postępowanie, a zło zakorzeniło się w nich do tego stopnia, że stało się nieodłączną częścią ich osobowości, to chrześcijanin musi owe przesiąknięte złem osoby znienawidzić (w biblijnym tego słowa znaczeniu)” (Strażnica Nr 19, 1993 s. 19).

Żeby nie było wątpliwości, jak Towarzystwo Strażnica rozumie słowo „nienawidzić”, przytaczamy jego definicję:

„Nas jednak będzie tu szczególnie interesować jeszcze inne znaczenie wyrazu ‘nienawidzić’. Chodzi o odczuwanie tak wielkiej niechęci lub tak silnego wstrętu do kogoś lub czegoś, że nie chcemy mieć nic wspólnego z tą osobą lub rzeczą” (Strażnica Nr 14, 1992 s. 9).

Offline Fantom

« Odpowiedź #238 dnia: 28 Luty, 2016, 18:51 »
Kiedys jeden z forumowiczów napisal,że jak by przyszli do niego ŚJ to by ich pogonił.Tyle,że wiekszość z nich to byli katolicy.Co słyszą przy drzwiach i na ulicy ŚJ(wyzwiska,obelgi,wysmiewanie)?Przecież ŚJ to odstępcy(w wiekszości) od KK.Niejeden ŚJ doznaje ostracyzmu od wiernych KK.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 18:57 wysłana przez fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 28 Luty, 2016, 18:55 »
Plus za to,że w ich wyznaniu każdy ma wyłożone kawa na ławę zbiór wierzeń wraz z uzasadnieniem.Każdy ma do nich łatwy dostęp poprzez bierzącą literaturę.

Czy obok zbioru aktualnych wierzeń wraz z uzasadnieniem, leżą też kolejne zbiory zmian wierzeń w raz z uzasadnieniem? Czyli, co było a nie jest, nie pisze się w rejestr.
 ;D
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 19:16 wysłana przez Tusia »