Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60458 razy)

KaiserSoze

• Gość
Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Luty, 2016, 22:17 »
Nie zważając na liczne szydercze komentarze idę dalej:

1) Świadkowie Jehowy są uczciwi - mam tu na myśli sytuację, że gdyby znaleźli portfel z pieniędzmi, to oddaliby go właścicielowi (szacuję, że zrobiłaby tak większość osób które znam. Nie piszę, że wszyscy by tak zrobili, bo za wszystkich ręczyć nie mogę)

Wielu oddaje, ale tylko SJ się chwalą, że robią to, bo są SJ.

2) Świadkowie są otwarci na nowe technologie - mam tu na myśli używanie tabletów, komputerów, smartfonów w służbie i podczas zebrań. O ile nie robi na mnie wrażenia, gdy ze smartfona korzysta nastolatek, o tyle czasem szczęka mi opada, gdy widzę na zebraniu 80-latkę śmigającą z tabletem. A znam takich nowoczesnych staruszków co najmniej kilkoro. To mi imponuje, bo dla kontrastu znam też osoby spoza zboru, które mają ledwo 60 lat, a nie potrafią wysłać smsa z komórki.

A dlaczego miałaby to być zaleta?? Przecież ci sami nowocześni SJ twierdzą, że technika zabija więzi międzyludzkie a gadżety to zło!

3) Świadkowie są otwarci na uczenie się - na każdym zebraniu omawiane są myśli, do których trzeba się przygotować. Wymaga to wyszukania materiału, czytania, przeanalizowania wersetów. Oczywiście wiem, że tutaj mogą paść argumenty, że to wada, bo czytają zmanipulowane czasopisma itp. Ale ja na każdym kroku widzę kontrast pomiędzy Świadkami staruszkami a osobami nie będącymi ŚJ. O ile starsi ŚJ ciągle ćwiczą umysł poprzez czytanie, wypowiadanie się na zebraniach, głoszenie, o tyle ludzie spoza zboru mający 80 lat zazwyczaj skupiają się już tylko na oglądaniu seriali - nie rozwijają się intelektualnie i stają się coraz bardziej otępiali. Pomijając więc kwestię tego w co wierzą ŚJ, to rzadko można im zarzucić, że nie potrafią czytać, pisać i logicznie wysławiać się nawet gdy są w podeszłym wieku (oczywiście pomijam sytuacje, gdy ktoś ma Alzheimera czy inne choroby neurologiczne).

Kompletnie się nie zgodzę. Jestem na każdym zebraniu. Lata na nie chodzę. Ale to co jest od 2016 w tygodniu to papka a nie zebrania. Nie wymaga ŻADNEGO przygotowania. Ci co mają tablety, klikają w link i mają gotową każdą odpowiedź. To odmóżdża a nie naucza.
A starzejący się SJ nie różnią się od innych ludzi - jednym przychodzi łatwiej uczenie a innym trudniej. Przykłady są w "moim" zborze...

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Luty, 2016, 22:18 »
Widzę że obie jesteście typem osoby, której wypowiedź musi być tą ostatnią, stąd niekończąca się jałowa dyskusja ;D. Po prostu zakończmy na tym ten wątek, chyba że ktoś ma jeszcze coś dododania w temacie od którego wyszliśmy.
Właśnie byłam w trakcie pisania, że nie zależy mi na ostatnim słowie w dyskusji.
Uznaję takowe, jako przelewanie z pustego w próżne.
Masz rację, dyskusja stała się na tym etapie jałowa.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 22:30 wysłana przez od-nowa »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #137 dnia: 26 Luty, 2016, 22:40 »
Właśnie byłam w trakcie pisania, że nie zależy mi na ostatnim słowie w dyskusji.
Uznaję takowe, jako przelewanie z pustego w próżne.
Masz rację, dyskusja stała się jałowa.

Czyli: "nie będę tu już pisać i odpowiadać na posty, ale jeszcze tylko dodam, że..." :D :D :D

A dyskusja stała się jałowa dlatego, że już od pierwszej strony wielu forumowiczów przestało trzymać się tematu. Temat był taki, że trzeba podać wady i zalety ŚJ w stosunku 1:2. A zamiast te zalety podawać, to pojawiły się posty odnoszące się do całkiem innych spraw. I ogólnie wiele osób stwierdziło, że temat jest bez sensu, bo Świadkowie nie mają żadnych zalet.

I to są bardzo cenne informacje dla tych, którzy tu wchodzą żeby poczytać na temat Świadków. Już wiedzą, że raczej nie spotkają tu pozytywów na temat Świadków, bo panuje tendencja negatywna.
Uważam, że żeby wyrobić sobie bardziej obiektywną opinię na temat ŚJ warto byłoby poznać choć jeden "żywy egzemplarz" niż opierać się tylko na zdaniu osób, które są poza zborem. To tak jakby zapytać rozwodnika o to jak jest w małżeństwie i jaka była jego żona, a jednocześnie nie porozmawiać z tą żoną by zweryfikować słowa jej eks-męża.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Luty, 2016, 22:54 »
 Nie wciągam się już w odpisanie Tobie, bo zwyczajnie, po prostu nie mam ochoty i do tego mam prawo. Dobranoc Wszystkim :)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #139 dnia: 26 Luty, 2016, 23:06 »
"Ludzie, toć nie kłóćta się o nic". Tak (dosłownie) powiedział sołtys z mojej wsi na ostatnim wiejskim zebraniu. ;D ;D ;D Może warto go posłuchać. :)
To tak żartem, dla rozładowania trochę gęstej atmosfery. :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 23:10 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Luty, 2016, 23:19 »
"Ludzie, toć nie kłóćta się o nic". Tak (dosłownie) powiedział sołtys z mojej wsi na ostatnim wiejskim zebraniu. ;D ;D ;D Może warto go posłuchać. :)
Dobrze "prawi" sołtys ;D ;D ;D
Spieszno mi było do lektury w PDFie "Tao - Te - Ching"  ;D w końcu godzina 23:00 coś była, czas na ogarnięcie się  ;D :P
Administratorze :o co narobiłam  ;D mogę to jakoś poprawić, tę odległość  od postu ?? :)

Nemo: Wedle życzenia  :) Poprawiłem  :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 23:29 wysłana przez Nemo »

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 26 Luty, 2016, 23:30 »
Po milionkroć wielkie dziękuje :) :) :) :)
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 23:31 wysłana przez od-nowa »

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #142 dnia: 26 Luty, 2016, 23:37 »
Po milionkroć wielkie dziękuje :) :) :) :)
:) Nie ma sprawy.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #143 dnia: 26 Luty, 2016, 23:46 »

A gdzie tu jakaś kłótnia jest? :)

Od-nowa tak przypadkiem natknęłam się przed chwilą na jakiś wątek, w którym opisujesz swoje przesłuchania w ramach "przygotowań" do komitetu sądowniczego. Chamstwo tego starszego aż mnie zaskoczyło. Wcale się nie dziwię, że odeszłaś z tego zboru. Gdyby w moim zborze byli tacy starsi-rzeźnicy, to nie wiem czy cokolwiek by mnie w nim trzymało. Metody przesłuchiwań i zbierania dowodów gorsze niż za czasów KGB. Chyba już zrozumiałam dlaczego nie masz żadnych pozytywnych skojarzeń na temat Świadków.

Ja pytając tutaj o wady i zalety miałam na myśli ogół wyznawców tej religii, takich przeciętnych "szaraczków" ze zborów, a nie wysoko szkolonych agentów KGB :D . Może stąd wyszło całe to lekkie "nieporozumienie".

Oj nie miałaś łatwego życia w zborze. Ja bym chyba tyle lat na takich warunkach tam nie wytrzymała.  I temu agentowi z liścia w twarz też się należy jak nic! :)

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Luty, 2016, 23:55 »

A dyskusja stała się jałowa dlatego, że już od pierwszej strony wielu forumowiczów przestało trzymać się tematu. Temat był taki, że trzeba podać wady i zalety ŚJ w stosunku 1:2.

Postawiłas naprawde wysoko poprzeczkę 1:2. Probowaliśmy wszyscy zestawić 2 razy więcej zalet niż wad. Dokładaliśmy wszelkich starań i nie szczędziliśmy sił. Uwierz, nie dało sie. ;)

I dlatego temat się rozmył :)

Jedynie Roszada od razu wychwycił dwie zalety: pokorę (przyjmowanie wszystkich zmiennych nauk CK) i to, że śj są precyzyjni (podają precyzyjnie kiedy ma nadejść koniec świata, szacun za wyliczenie roku 1914, Apostołom się to nawet nie śniło). Czemu tego nie doceniłaś?
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 23:57 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline gerontas

« Odpowiedź #145 dnia: 27 Luty, 2016, 07:12 »
Prawie na samym początku stwierdziłem, że nasza dyskusja, solidne i merytoryczne wnioski w tym wątku i poprzednim nie doprowadzą do przekonania PoProstuJa do naszych racji.
Natomiast każdy logicznie myślący wyciągnie swoje słuszne wnioski z dwóch dyskusji, które się tu odbyły. Bardzo się cieszę z tej "burzy", która się tu pojawiła bo pokazała, że jesteśmy naprawdę fajnymi ludźmi, mocno stąpającymi po ziemi. Wysoki poziom dyskusji na tym forum bardzo mnie zbudował. Dziękuję Wam wszystkim.

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #146 dnia: 27 Luty, 2016, 10:28 »
Ja pytając tutaj o wady i zalety miałam na myśli ogół wyznawców tej religii, takich przeciętnych "szaraczków" ze zborów, a nie wysoko szkolonych agentów KGB :D . Może stąd wyszło całe to lekkie "nieporozumienie".
I otrzymałaś odpowiedź, że wszystko zależy od charakteru człowieka, wszędzie znajdziesz ludzi prawych, i zwykłe kanalie. A jak zauważyłaś najczęściej to starszym przypisuje się złe postępowanie. Może jest to spowodowane tym, że nagle człowiekowi nie przygotowanemu we właściwy sposób do sprawowania władzy, daje się właśnie, władze praktycznie absolutną, jeśli chodzi o traktowanie zwykłych głosicieli, i co...woda sodowa do głowy uderza. I wtedy wychodzi prawdziwe ja takiego starszego. Np: w pracy zajmuje szeregowe stanowisko, kierownik jedzie na nim całe 8 godz. dziennie, to na zebraniu musi się dowartościować, i wyładować flustracje. Znam takie przypadki.
A co do agentów KGB, to niektórzy mogli by się uczyć od niektórych starszych metod inwigilacji.
Mahatma Gandhi

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Luty, 2016, 11:55 »
I otrzymałaś odpowiedź, że wszystko zależy od charakteru człowieka, wszędzie znajdziesz ludzi prawych, i zwykłe kanalie.

Ale nie o to chodziło, chodziło o zachwyt nad świadkami. Autorka z góry  założyła, że zalety na łeb biją wady.
Ten post miał ją tylko utwierdzić w przekonaniu , że śJ są dużo lepszym miejscem niż KK z którego zrezygnowała.

Niby zwykła ludzka przyzwoitość nie pozwala patrzyć obojętnie na złe rzeczy jak pedofilia, zakłamanie, odrzucenie. Ale czymże to jest w stosunku do tak licznych zalet jakie organizacja ma  w sobie ? To kropla w morzu dobroci, która się szybko rozmywa gdy pada na nią nowe światło.

Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

Offline oświecona

« Odpowiedź #148 dnia: 27 Luty, 2016, 14:15 »
Odnoszę wrażenie że autorka wątku na siłę szuka u nas potwierdzenia że świadkowie mają ogrom zalet. I zależy jej na OBIEKTYWNYM podejściu. Powiem tak, jeżeli autorka planuje pozostać w tej korporacji, być gorliwym sługą Organizacji do końca życia (albo do końca trwania Organizacji, no ale mniejsza :P ) to jak najbardziej PoProstuJa trwaj w tym co robisz :)

Ja również zawsze powtarzałam, że są tam ludzie, których mi obecnie szkoda. Znam wspaniałego starszego, który miał po prostu w oczach tę miłość, taką szczerą... Naprawdę, jest to człowiek którego miło będę zawsze wspominać :) I będę czekać z utęsknieniem, aż otworzą oczy i będziemy mogli znowu porozmawiać :) Żeby nie było pięknie był to jedyny taki starszy ( a było ich w zborze jakoś 7). Więc niestety, 6:1. Wygrywają wady.

Istnieje niestety taki problem, że nie potrafię na siłę wyszukać zalet w stosunku 2:1, raczej będzie to jedna zaleta na 10 wad. I nie rozumiem skąd to oburzenie, że nikt tu nie potrafi tego zrobić. Jeśli ktoś szuka potwierdzenia wspaniałości Organizacji to zapraszam jutro na zebranie, gdziekolwiek mieszkasz i otrzymasz informacje, które Cię zadowolą. Po co między wierszami wmawiać brak obiektywności ludziom na forum. Przecież sama stwierdziłaś, że to co tu piszemy utwierdza Cię w tym, że robisz dobrze, więc powinnaś szukać potwierdzenia ogromu zalet świadków na ich zebraniach, nie sądzisz?

Offline Roszada

« Odpowiedź #149 dnia: 27 Luty, 2016, 16:03 »
Ja mam kolejną zaletę ŚJ.
Są kłótliwi. ;)
Jak oni potrafią się spierać o jakiś przecinek, werset czy słowo.
Nie znam bardziej zaciętych. :)