Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60444 razy)

od-nowa

• Gość
Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Luty, 2016, 17:01 »
Jeszcze raz zapytam od-nowa gdzie Ty tu widzisz zabawę?
Pożegnałam ten wątek, doceń czas, który poświęciłam na odpisywanie do Twoich postów, czego nie żałuję. Dziękuje. Nie mam nic do dodania.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 17:05 wysłana przez od-nowa »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #121 dnia: 26 Luty, 2016, 17:03 »
Pożegnałam ten wątek, doceń czas, który poświęciłam na odpisywanie do Twoich postów. Dziękuje. Nie mam nic do dodania.

Rozumiem. Z WYKLUCZONYMI i ODSTĘPCAMI się nie rozmawia! :)
Ale dzięki za dotychczasowe komentarze. :)

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Luty, 2016, 17:11 »
Jak to możliwe żeby wejść na to forum i mieć INNE poglądy niż wszyscy pozostali forumowicze??! To skandal. Żądamy by wypowiadały się tu tylko prawdziwi "odstępcy", a nie farbowane lisy! :D :D :D :D

Widzisz PoProstuJa choć Gedeon napisał, że to forum jest dla wszystkich otwarte, to paradoksalnie choć jego nazwa to "świadkowiejehowywpolsce" to aktywnych i gorliwych ŚJ tu jak na lekarstwo  :-\
Nad czym ogromnie ubolewam, dlatego cieszę się z Twojej tu obecności  :)
Powodem takiego stanu rzeczy jest...Twoja religia, która zabrania nawet czytania innych poglądów niż WTS-u. Nie mówiąc o kontaktach z odstępcami  ;D A już zupełnie niedopuszczalne są rozmowy z nimi!!! Za to wykluczają! >:(
Skąd więc niby mieliby stanowić "równowagę" na tym forum?
Skoro nawet ich rzecznik nie odpowiada na oficjalnie zadawane pytania?
Proszę nie narzekaj więc, że jesteś "rodzynkiem" a większość nie podziela Twoich poglądów, ani nie pała do nich entuzjazmem  :(
W ogromnej większości są to ex-y skrzywdzone przez organizację oraz jej funkcjonariuszy... :-\
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

Offline gedeon

« Odpowiedź #123 dnia: 26 Luty, 2016, 17:37 »
Dzięki M. Obroń mnie chłopie! Mam inne poglądy i już zaczynają mnie podejrzewać o oszustwo :)

Nastąpiło tu genialne zjawisko, na które jeszcze nie mam nazwy. Ale polega ono na tym, że 90% piszących tu ludzi narzeka na to, że są szykanowani w zborze z powodu odmiennych poglądów... aż nagle ja trafiam na to forum i mam inne zdanie niż pozostali forumowicze. I teraz to ja czuję się przez nich szykanowana!

Czyli już wiem jak to jest być odstępcą wśród odstępców! :D :D :D

PoProstuJa, myślę że przesadzasz... ;D ;D ;D Do wojny to jeszcze daleko, zdecydowanie nie ma podstaw abyś uznała że Jesteś szykanowana, czasami na proste pytania otrzymujemy naszym zdaniem dziwne odpowiedzi. Nasza paleta barw nie kończy się na białym i czarnym. Musisz wykazać więcej cierpliwości. Są tu osoby mocno poszkodowane przez ten system mówię to wyraźnie przez system, system ten tak zadziałał, że wiele podziało się fizycznie w życiu tych osób. Dlatego mają w sobie żal, uszanuj to proszę.  Przeczytaj opisane historię myślę że masz w sobie tyle empatii aby to zrozumieć.

Offline M

« Odpowiedź #124 dnia: 26 Luty, 2016, 18:10 »
Rozumiem. Z WYKLUCZONYMI i ODSTĘPCAMI się nie rozmawia! :)
Ale dzięki za dotychczasowe komentarze. :)

Pamiętaj też że ponieważ panuje tutaj wolność i każdy może wierzyć w co tylko chce, to nie znaczy, że wszyscy się razem zawsze zgadzamy, albo że wypowiedzi jednej czy dwóch osób są tożsame z tym co myślą wszyscy.

To tak gwoli przypomnienia, bo zauważyłem że choć tylko dwie osoby z forum coś Ci zarzuciły, to swoją odpowiedź skierowałaś do nas wszystkich :). W byciu "poza" organizacją piękne jest to, że nie muszę zgadzać się ze wszystkim np. z Roszadą jeśli chodzi o przekonania, ale nadal razem piszemy na forum i nie ma to wpływu na nasze osobiste relacje.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 18:14 wysłana przez M »

Offline Iza

« Odpowiedź #125 dnia: 26 Luty, 2016, 18:10 »

Mógłbym tak długo wymieniać :). I nie chodzi tu o to że ja szemrałem czy szukałem dziury w całym. Ja naprawde chciałem żeby okazało sie że Organizacja ma racje. Długi okres broniłem jej i jej nauk. Do momentu w ktorym zdałem sobie sprawe, że tu nie ma czego bronić, bo wszystko sie rozsypuje jak domek z kart jesli tylko człowiek zada sobie trud i naprawde obiektywnie wszystko sam zbada.
Oj, co prawda to prawda, a zdradzę Wam, ze dyskusje z M do najłatwiejszych nie należą😛
Na kazdy argument miał 10 swoich, szukał, kopał , wertował zeby obronić  stanowisko Organizacji, bardzo wnikliwie i bezstronnie. Ale poległ chlopina w końcu 😉😉😉
Gdzie Duch Pana, tam wolność.

Offline gedeon

« Odpowiedź #126 dnia: 26 Luty, 2016, 18:28 »
Pamiętaj też że ponieważ panuje tutaj wolność i każdy może wierzyć w co tylko chce, to nie znaczy, że wszyscy się razem zawsze zgadzamy, albo że wypowiedzi jednej czy dwóch osób są tożsame z tym co myślą wszyscy.

To tak gwoli przypomnienia, bo zauważyłem że choć tylko dwie osoby z forum coś Ci zarzuciły, to swoją odpowiedź skierowałaś do nas wszystkich :). W byciu "poza" organizacją piękne jest to, że nie muszę zgadzać się ze wszystkim np. z Roszadą jeśli chodzi o przekonania, ale nadal razem piszemy na forum i nie ma to wpływu na nasze osobiste relacje.

Zdecydowanie zgadzam się z M, pod warunkiem że zachowamy kulturę dyskusji a tego na tym forum pilnujemy.  ;D ;D ;D

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #127 dnia: 26 Luty, 2016, 19:28 »
Widzisz PoProstuJa choć Gedeon napisał, że to forum jest dla wszystkich otwarte, to paradoksalnie choć jego nazwa to "świadkowiejehowywpolsce" to aktywnych i gorliwych ŚJ tu jak na lekarstwo  :-\
Nad czym ogromnie ubolewam, dlatego cieszę się z Twojej tu obecności  :)
Powodem takiego stanu rzeczy jest...Twoja religia, która zabrania nawet czytania innych poglądów niż WTS-u. Nie mówiąc o kontaktach z odstępcami  ;D A już zupełnie niedopuszczalne są rozmowy z nimi!!! Za to wykluczają! >:(
Skąd więc niby mieliby stanowić "równowagę" na tym forum?
Skoro nawet ich rzecznik nie odpowiada na oficjalnie zadawane pytania?
Proszę nie narzekaj więc, że jesteś "rodzynkiem" a większość nie podziela Twoich poglądów, ani nie pała do nich entuzjazmem  :(
W ogromnej większości są to ex-y skrzywdzone przez organizację oraz jej funkcjonariuszy... :-\
Tadeuszu zaraz dam Ci "lajka" za ten post, bo się w pełni z nim zgadzam.
Ale ja nie narzekam, że jestem "rodzynkiem". Mnie inne poglądy zawsze fascynowały. Dzięki różnym poglądom przynajmniej nie jest nudno. :)

Oj nie do wszystkich, tylko do tych, którzy mieli wobec mnie teorie spiskowe. :) Do Ciebie M na pewno nie :) Ale wiesz.... Roszada wręcz mnie rozbroił swoim pomysłem na moją tajną akcję pisania o zaletach, po to by forumowicze pisali o wadach! :D :D :D

PoProstuJa, myślę że przesadzasz... ;D ;D ;D Do wojny to jeszcze daleko, zdecydowanie nie ma podstaw abyś uznała że Jesteś szykanowana, czasami na proste pytania otrzymujemy naszym zdaniem dziwne odpowiedzi.
Ten wątek z dziwnymi wypowiedziami mnie zaintrygował. Być może niektórzy zaczęli uważać, że skoro piszę pozytywnie o ŚJ, to w rzeczywistości nie jestem Świadkiem Jehowy??! :D :D :D

Spoko - ja nie jestem miękki herbatnik. Lubię dyskusję i rozmowę i o byle co się nie obrażam :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #128 dnia: 26 Luty, 2016, 19:34 »
Bardzo podobnie pisała tu i na bratnim forum Uncja. :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 26 Luty, 2016, 20:25 »
Napisałam sporo postów w odpowiedzi na posty PoProstuJa. Więcej nie mam nic do dodania. Dyskusja, wymiana poglądów wyczerpała się między PoProstuJa, a mną. Nie widzę potrzeby powtarzania tego samego, tej samej dyskutującej osobie.
Moje odczucie, że PoProstuJa tak sobie tu pisze, bo chce, to niech sobie pisze. Nic a nic mi to nie przeszkadza. Otrzymała wiele odpowiedzi od wielu Forumowiczów, a za chwilę "wałkowała" to samo. Takie jakby  grzęznięcie we wciągających ruchomych piaskach.
Niestety, nie muszę mieć zaufania do nieznanej mi osoby.
PoProstuJa, masz na tym Forum jak już Ci to było wielokrotnie tutaj pisane, wolność wypowiedzi, wolność przedstawienia swoich poglądów i z tego korzystasz, ale wszyscy inni również z tej możliwości korzystają.
Pisz pozytywnie o sJ, nikt Ci tu tego nie zabrania. Temat znowu zaczyna się "wałkować", spójrz ile grzecznych odpowiedzi otrzymałaś od Forumowiczów w temacie, który założyłaś.
Nie są zgodne te odpowiedzi z Twoimi przekonaniami, no cóż taka jest wolność wypowiedzi, wolność przedstawiania swoich poglądów.

« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 20:36 wysłana przez od-nowa »

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Luty, 2016, 20:31 »
To możesz w ramach rozrywki i edukacji poszukać zwyczaje innych religii

Ale my byliśmy tylko świadkami, wiemy jak ,,smakują" i na ich temat mamy swoje zdanie. O innych religiach niech się wypowiadają ci co je poznali.

Moje odczucie, że PoProstuJa tak sobie tu pisze, bo chce, to niech sobie pisze. Nic a nic mi to nie przeszkadza. Otrzymała wiele odpowiedzi od wielu Forumowiczów, a za chwilę "wałkowała" to samo. Takie jakby  grzęznięcie we wciągających ruchomych piaskach.

Dyskusja wyglądała jak próba ,,siłowego'' wymuszenie satysfakcjonujących odpowiedzi. Inne odpowiedzi niż te  że świadkowie są fajni nie wchodziły w grę.

Drwię? Tak, ponieważ doczytałam wszystkie komentarze i z całym szacunkiem dla założycielki tematu, ale mam wrażenie, że albo nie czytała pisanych do niej postów, albo ma problem z czytaniem  i.....

To jak dyskusja z pierwszym rządzącym w Polsce....nikt mi nie powie, że białe to białe, a czarne to czarne.. :P

« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 21:12 wysłana przez Tazła »
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 26 Luty, 2016, 21:45 »
  Ale my byliśmy tylko świadkami, wiemy jak ,,smakują" i na ich temat mamy swoje zdanie. O innych religiach niech się wypowiadają ci co je poznali.

Dyskusja wyglądała jak próba ,,siłowego'' wymuszenie satysfakcjonujących odpowiedzi. Inne odpowiedzi niż te  że świadkowie są fajni nie wchodziły w grę.

Drwię? Tak, ponieważ doczytałam wszystkie komentarze i z całym szacunkiem dla założycielki tematu, ale mam wrażenie, że albo nie czytała pisanych do niej postów, albo ma problem z czytaniem  i.....

To jak dyskusja z pierwszym rządzącym w Polsce....nikt mi nie powie, że białe to białe, a czarne to czarne.. :P
Widzisz, skoro jest wolność wypowiedzi a mnie dotyczy to co napisałaś, miałam odczucie, że moje posty w większości były przez PoProstuJa lekceważone, nie mogłam się "przebić" w dyskusji, aby PoProstuJa mnie zauważyła. Gdy już mnie nie zbywała, odpowiedzi były takie, jakie było założenie odpowiadającej. Dziwiło mnie niezmiernie, że omijała długo te drażliwsze tematy i  zastanawiało mnie to, że nie mają  dla niej większego znaczenia jako śJ,  dogmaty i podstawowe zmieniające się nauki religii, którą wyznaje.
Aby nie otrzymać zarzutu o pisanie za plecami -  PoProstuJa - kieruję moje słowa w tym poście również do Ciebie.
Czułam się w dyskusji zbywana przez Ciebie. Napisałam, to co miałam do przekazania w założonym przez Ciebie wątku i na tym koniec.
Zastosowałaś pisanie dla samego pisania, z całym szacunkiem, ja nie mam ochoty na takie zabawy.

« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 21:48 wysłana przez od-nowa »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #132 dnia: 26 Luty, 2016, 22:03 »
Aby nie otrzymać zarzutu o pisanie za plecami -  PoProstuJa - kieruję moje słowa w tym poście również do Ciebie.
Czułam się w dyskusji zbywana przez Ciebie. Napisałam, to co miałam do przekazania w temacie.
Zastosowałaś pisanie dla samego pisania, z całym szacunkiem, ja nie mam ochoty na takie zabawy.
Od-nowa żegnasz się i żegnasz ze mną w tym wątku, a widzę, że żal Ci go opuścić. :)
A odnosząc się do Twoich słów. Bardzo chętnie chciałabym się odnieść do postu każdego z piszących tu osób. Ciągle mam poczucie, że mogłam odpowiedzieć tej, tej i jeszcze tej osobie. Ale wchodzę co jakiś czas na forum, a tam 15 odpowiedzi. I każda z długim tekstem. Toż to życia by mi nie starczyło jakbym chciała się szczegółowo odnieść się do każdego postu każdego forumowicza - zwłaszcza, że wątek rozwijał się dynamicznie. Starałam się więc wybierać te wypowiedzi, które najbardziej zapadły mi w pamięć i odpisywać ogólnie i "hurtowo".
Załóżmy, że oprócz bycia na forum i w Internecie prowadzę też normalne życie z obowiązkami codziennymi. Dzisiaj i tak byłam bardzo długo na Internecie i w związku z tym niewiele zrobiłam w domu. Wy tu przebywacie pewnie miesiącami, więc macie każdy wątek w małym paluszku. A ja tego nie ogarnę w kilka dni. Zresztą nie odczuwam potrzeby ogarniania wszystkiego.

To co mnie zastanawia to to, że Od-nowa nie jesteś w stanie uwierzyć, że chodzi po ziemi człowiek który ma takie poglądy jak ja. A co w moich poglądach jest dziwnego? Ja tu nie piszę prawie nic kontrowersyjnego. Nie spieram się z nikim na temat żadnych doktryn religijnych. Jedyne co piszę to to, że na forum nieobiektywnie ukazuje się ŚJ tylko w negatywnym świetle. I to tyle.

Czy tylko ja mam takie poglądy? Sprawdziłam. Nie tylko ja. Natrafiłam na przykład na wypowiedzi ariela, który zarzuca forumowiczom, że bardziej propagują ateizm niż chrześcijaństwo i drwią ze Świadków. I ja się z nim zgadzam. Co jest takiego dziwnego i szokującego w moich wypowiedziach, że aż trudno w nie uwierzyć? :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 26 Luty, 2016, 22:12 »
No żegnam się i żegnam i żegnam. Nie wciągam się już w odpisanie Tobie, bo zwyczajnie, po prostu nie mam ochoty i do tego mam prawo.

« Ostatnia zmiana: 26 Luty, 2016, 22:17 wysłana przez od-nowa »

Offline M

« Odpowiedź #134 dnia: 26 Luty, 2016, 22:14 »
Od-nowa żegnasz się i żegnasz ze mną w tym wątku, a widzę, że żal Ci go opuścić. :)
No żegnam się i żegnam i żegnam. Nie wciągam się już w odpisanie Tobie, bo zwyczajnie, po prostu nie mam ochoty i do tego mam prawo.

Widzę że obie jesteście typem osoby, której wypowiedź musi być tą ostatnią, stąd niekończąca się jałowa dyskusja ;D. Po prostu zakończmy na tym ten wątek, chyba że ktoś ma jeszcze coś dododania w temacie od którego wyszliśmy.